Evenimente APC
Prima   »  Presa   »  Evenimente » 23 IUNIE - ZIUA FUNCŢIONARULUI PUBLIC

23 IUNIE - ZIUA FUNCŢIONARULUI PUBLIC  

22.06.2012
  7933 Accesări  

Începând din acest an, funcţionarii publici din Republica Moldova vor avea ziua lor profesională. O decizie în acest sens a fost luată la 4 aprilie 2012, în cadrul şedinţei cabinetului de miniştri.

Astfel, anual, pe data de 23 iunie, se va consemna „Ziua funcţionarului public". 

Această zi nu a fost aleasă întâmplător, ci având în vedere că în 2002 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat ziua de 23 iunie ca Ziua Naţiunilor Unite pentru Serviciul Public.

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, a fost creată la 1 ianuarie 2012 şi  este o autoritate administrativă, responsabilă de implementarea politicii în domeniul protecţiei consumatorilor şi de efectuare a controlului de stat asupra respectării prevederilor legislaţiei în acest domeniu,  în cadrul căreia activează în prezent 67 funcţionari publici.

Stimaţi colegi!

Pe această cale, am deosebita plăcere, cu prilejul Zilei funcţionarului public, să Vă adresez cele mai calde urări de sănătate, bunăstare şi succese. Vă mulţumim pentru profesionalismul şi dedicarea de care da-ţi dovadă în activitatea Dumneavoastră zi de zi!

 Activitatea Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor este menită să asigure garantarea respectării drepturilor consumatorilor, acţionând pentru prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor.

În vederea consilierii şi informării gratuite a consumatorilor, Agenţia pune la dispoziţia acestora linia telefonică fierbinte 741464 şi 080028028 (pentru apeluri din teritoriul Rep. Moldova). Eficienţa existenţei acestui serviciu este reflectată în numărul impunător, zicem noi, de  apeluri telefonice parvenite la linia fierbinte. Numai în perioada 01.01.2012- 21.06.2012, specialiştii APC au răspuns la 1637 de apeluri telefonice şi au oferit 335 de consultaţii în oficiul APC.

În perioada sus menţionată, inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor au efectuat 1156 de controale, dintre care 81% din controale au fost cu depistare a încălcărilor prevederilor legislaţiei în vigoare, adică s-au depistat neconformităţi ale legislaţiei în vigoare.

Urmare a acestor controale APC a eliberat 935  prescripţii de înlăturare a încălcărilor depistate , inclusiv  17 prescripţii  de interzicere a loturilor de produse, 8 prescripţii de interzicere a utilizării mijloacelor de măsurare (cântare, greutăţi, etc.) neconforme .

Direcţia Relaţii cu Consumatorii a înregistrat începînd cu luna ianuarie curent 435 petiţii, dintre care 108 reclamau neconformităţi ale produselor alimentare, 92 neconformităţi ale produselor industriale şi 237 neconformităţi ale serviciilor prestate, inclusiv serviciilor de alimentaţie publică.

Agenţii economici au fost sancţionţionaţi în conformitate cu legislaţia în vigoare. Astfel, inspectorii APC au încheiat 1518 procese verbale, dintre care 74% au fost examinate de Agenţie pentru Protecţia Consumatorilor conform competenţei.

Vom acţiona, în esenţă,  în aceeaşi manieră, cu Angajament, Neutralitate, Fidelitate şi mai ales cu Profesionalism, întru îndeplinirea misiunii noastre de a proteja interesele şi integritatea consumatorilor.

De asemenea, tindem să avem în Repulica Moldova un consumator educat şi activ, care ştie să deosebească un produs sigur de unul care îi pune în pericol sănătatea, o ofertă promoţională de o practică comercială incorectă. Astfel, prin atitudinea sa activă, consumatorul informat descurajează practicile comerciale incorecte, chiar ilegale uneori.

Să fim în continuare dinamici şi să ne adaptăm schimbărilor societăţii! 

 

Cu respect,

Alexandru CUZIMUC

 

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Evenimente » 23 IUNIE - ZIUA FUNCŢIONARULUI PUBLIC
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2375324 |  ieri: 1860 |  azi: 375 |  online: 40   actualizat la: 12.12.2019
Creat de Brand.md