Evenimente APC
Prima   »  Presa   »  Evenimente » 15 Martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

15 Martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor  

11.03.2013
  3069 Accesări  

Agenția pentru Protecția Consumatorilor va marca pe data de 15 Martie Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor printr-o serie de evenimente organizate cu scopul de a readuce în atenţia publică importanţa cunoaşterii drepturilor de consumator. Acțiunile de informare vor avea loc pe parcursul întregii săptămîni 11-15 martie, atît in Chișinău, cît și în regiunile țării.

 În susținerea și apărarea acestor drepturi, Agenția pentru Protecția Consumatorilor stă la dispoziția consumatorilor și agentilor economici, oferind consiliere gratuită pe diverse aspecte ce țin de protecția drepturilor consumatorilor, cum ar fi: modul corect de reclamare a produselor neconforme, de restituire a mărfii sau a contravalorii produselor neconforme, de identificarea practicilor comerciale incorecte și clauzelor abuzive in contracte, etc.
La fel ca de fiecare dată, și în această săptamînă dedicată Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, inspectorii APC vor oferi consiliere/informații consumatorilor, dar și agenților economici în centrele comerciale si primăriile locale conform graficului de acțiuni.

De asemenea,  Agenția și-a propus să-și lărgească grupurile țintă de informare, realizînd în cadrul săptămînei de informare dedicate Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor vizite la universitățile din țară. Vizitele se vor desfășura sub genericul "Alege - este dreptul tău". Ne propunem astfel să promovăm tinerei generație profilul consumatorului activ, informat și dispus să-și apere drepturile.
Orarul vizitelor la universătați îl găsiți aici.

Originea marcării acestei zile este anul 1962, atunci cînd John Fitzgerald Kennedy, preşedintele Statelor Unite ale Americii, rostea către Congres un mesaj legat de drepturile consumatorilor, susţinînd existenţa a patru drepturi fundamentale ale acestora: dreptul la securitate, la informare, dreptul de a fi ascultați ,de a alege produse şi servicii.
Ulterior, Asociaţia Internatională a Consumatorilor a extins cele 4 drepturi la 8, adăugând: dreptul la despagubire şi la educare, dreptul la un mediu înconjurator sănatos, dreptul la asigurarea necesităţilor si nevoilo rfundamentale, dreptul de a se asocial în organizatii înscopul apărarii drepturilor lor.

În fiecare an, Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori - Consumers International propune o temă pentru ziua consumatorului. Tema aleasă reflectă subiectul de maxim interes al perioadei pentru consumatorii din întreaga lume. Anul acesta, conform calendarului realizat de Consumers International, tema zilei este "Justiție pentru consumatori acum" (Justice for Consumers Now).

Serviciul de presa
11.03.2013

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Evenimente » 15 Martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2372833 |  ieri: 2337 |  azi: 24 |  online: 24   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md