Evenimente APC
Prima   »  Presa   »  Evenimente » Masa-rotundă ”Dreptate pentru consumatori acum”

Masa-rotundă ”Dreptate pentru consumatori acum”  

13.03.2013
  2180 Accesări  

     

La 12 martie curent, Ministerul Economiei cu suportul Proiectului Twinning ,,Suport Agenţiei pentru protecţia consumatorilor în consolidarea capacităţilor de supraveghere a pieţei" și a Agenției pentru Protecția Consumatorilor a organizat masa rotunda dedicată Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor. La eveniment au fost  abordate subiecte referitoare la îmbunătăţirea accesului la căile de atac în justiţie, inclusiv soluţionarea alternativă a litigiilor din domeniul protecţiei consumatorilor; legislaţia şi practica europeană şi monitorizarea funcţionării şi eficacităţii acesteia. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost prezentate şi planurile de perspectivă în domeniul protecţiei consumatorilor.

Evenimentul a fost moderat de către Șeful Direcției Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței din cadrul Ministerului Economiei, Anatolie SILITRARI, alături de care au participat Viceministrul Economiei, Sergiu CIOBANU, Directorul Agenției pentru Protecția Consumatorilor, Alexandru CUZIMUC, Liderul Proiectului Twinning din Marea Britanie, John LAWRENCE, Directorul general al Autorității de Protecție a Consumatorilor din Lituania, Feliksas PETRAUSKAS,  reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale ai RM, membri ai asociaţiilor obștești.

În debutul mesei rotunde, Viceministrul Sergiu CIOBANU a salutat prezența experților internaționali, accentuând imoprtanța și rolul consumatorului activ în dezoltarea economică a unui stat. În acest context, Viceministrul a subliniat despre progresul în privința dezvoltării cadrului normativ, și anume despre împlinirea unui an de activitate a Agenției pentru Protecța Consumatorilor.

"În acelaşi timp, în pofida progreselor menţionate, sunt multe carenţe în procesul funcţional, dar şi în privinţa abordării. Consumatorul se percepe drept o categorie de cetăţeni care are un set de drepturi ce necesită protecţie, fără  valorificarea puterii consumatorului. Din păcate consumatorul din țara noastră este un consumator pasiv și obiectivul nostru este de a-l capacita decizional și de a-l încuraja să-și apere drepturile consfințite prin lege. " a menționat Directorul Agenției pentru Protecția Consumatorilor, Alexandru CUZIMUC.

Liderul Proiectului Twinning din Marea Britanie, John LAWRENCE a împărtășit practica din Marea Britanie privind responzabilizarea agenților economici prin prizma criteriilor de conformitate. " Tratând fiecare client cu respect, companiile vor obține un mare avantaj competitiv în actuala economie de piață. Operatorii economici trebuie la rândul lor să cunoască şi să respecte drepturile consumatorilor şi să conştientizeze că a fi deschişi către consumatori poate reprezenta un atu pe piaţa competitivă în care activează.

Directorul general al Autorității de Protecție a Consumatorilor din Lituania, Feliksas PETRAUSKAS  a prezentat practica din Lituania privind soluţionarea alternativă a litigiilor din domeniul protecţiei consumatorilor . Oficialul a împărtășit părții moldovenești experiența țării sale de aliniere la aquis-ul comunitar pe segmentul protecției consumatorilor și supravegherii pieței.

Pe final, Anatolie SILITRARI a adus în atenția publică realizările legislative 2012 privind protecția consumatorilor, dar și a prezentat ințiativele legislative pentru anul 2013. 

În fiecare an, Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori - Consumers International propune o temă pentru ziua consumatorului. Tema aleasă reflectă subiectul de maxim interes al perioadei pentru consumatorii din întreaga lume. Anul acesta, conform calendarului realizat de Consumers International, tema zilei este "Justiție pentru consumatori acum" (Justice for Consumers Now)

 

Serviciul Informare şi Comunicare cu Mass-Media

13.12.2012

Tel. 022 501 999

 

 

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Evenimente » Masa-rotundă ”Dreptate pentru consumatori acum”
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2366416 |  ieri: 2226 |  azi: 444 |  online: 24   actualizat la: 06.12.2019
Creat de Brand.md