Evenimente APC
Prima   »  Presa   »  Evenimente » Masa rotundă cu reprezentanții supermarketurilor

Masa rotundă cu reprezentanții supermarketurilor  

01.07.2013
  2322 Accesări  

Joi,  27 iunie curent, Agenția pentru Protecția Consumatorilor a invitat la o masă rotundă reprezentanții rețelelor de supermarketuri din țară în scopul informării și consilierii privind cerințele legale de activitate a raioanele de culinărie din incinta acestor magazine. Aproape toate supermarketurile și anume Green Hills, Peatiorocika, Fidesco, Everest, Uni Market, Nr1, IMC Market, Cvin s-au arătat interesate de inițiativa Agenției de se întruni cu excepția reprezentanților rețelelor Fourchete și Linella, care nu au fost prezenți la întîlnire.

În deshiderea mesei rotunde, directorul Agenției, Dl Alexandru CUZIMUC, le-a mulțumit agenților economici pentru cooperare și a menționat că Agenția nu stă doar la starja consumatorilor, dar este deschisă și spre consilierea și informarea mediului de afaceri, acesta fiind și unul din obeictivele strategice ale Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

Dl Alexandru CUZIMUC a atars atenția comercianților asupra celor mai des reclamate subiecte de către consumatori atunci cînd merg la cumpărături, cum ar fi produsele cu termen expirat, condițiile neadecvate de păstrare pentru produsele ușor alterabile, necunoașterea limbii de stat de către vînzători și consultanți, lipsa registrului de reclamații și nesoluționarea plîngerilor consumatorilor înregistrare în aceste registre. Directorul Agenției a venit cu sfaturi și propuneri de soluționare  a abaterilor menționate mai sus, atenționînd că, în conformitate cu modificările Codului Contravențional din 18.01.13, art.34,  "comiterea repetată de către persoana juridică, în decursul unui an calendaristic, a încălcărilor specificate în partea specială a cărţii întîi a prezentului cod se sancţionează cu amendă în mărime dublă din suma amenzii în valoarea limitei maxime.", respectiv, comiterea a treia oară şi mai mult, în decursul unui an calendaristic, a încălcărilor se sancţionează cu amendă în mărime triplă din suma amenzii în valoarea limitei maxime.

De asemenea, Dl Alexandru CUZIMUC și-a exprimat convingerea că fiecare agent economic care urmărește o creștere și o stabilitate economică va ține mult la confortul și siguranța consumatorilor, operînd onest și transparent atît în relație cu consumatorii, cît și cu autoritățile de supraveghere a pieței.

Dl Veaceslav CIUHRII, șeful-adjunct al Direcției Control Produse Alimentare și Servicii a abordat problema produselor de culinărie și a condițiilor de păstrare a acestor produse ușor alterabile, care în cazul nerespectării condițiilor și termenilor de valabiliatate pot deveni produse exterm de periculoase pentru sănătatea și chiar viața consumatorilor.

Dl Veaceslav CIUHRII a recomandat comercianților să evite, în special în perioada caniculară, fabricarea și comercializarea  salatelor cu dressing (maioneză, smîntînă, sosuri).

În acest sens, s-a atenționat că fiecare produs de culinărie expus spre comercializare trebuie să fie insoțit de informație pentru consumatori afișată la vedere, care să conțină date depre timpul preparării (data si ora), ingredientele produsului de culinărie.   

La rîndul lor, reprezentanții supermarketurilor au adresat diverse întrebări la care au primit consiliere, astfel fiind încurajați să apeleze la Agenția pentru Protecția Consumatorilor ori de cîte ori au nevoie.

Masa rotundă a avut loc la sediul APC din str. Alba Iulia, 75, bloc G, et.9.

 

Serviciul Informare şi Comunicare cu Mass-Media

28.06.2013

Tel. 022 501 999

 

 

 

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Evenimente » Masa rotundă cu reprezentanții supermarketurilor
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2381917 |  ieri: 1418 |  azi: 1239 |  online: 29   actualizat la: 16.12.2019
Creat de Brand.md