Evenimente APC
Prima   »  Presa   »  Evenimente » Vizita de studiu în Lituania

Vizita de studiu în Lituania  

05.07.2013
  3404 Accesări  

În perioada 1-5 iulie curent, directorul Agenției pentru Protecția Consumatorilor, Alexandru CUZIMUC, însoțit de un grup de 6 angajați ai Agenției, se află într-o vizită de studiu în Vilnius, Lituania.Vizita de studiu este desfașurată în contextul proiectului UE Twinning de care beneficiază Agenția pentru Protecția Consumatorilor din iulie 2012.

Vizita de studiu are drept scop familiarizarea cu bunele practici europene în domeniul protecției consumatorilor și supravegherii pieței, instalate recent în Lituania, o țară fără trecut european, precum e și Republica Moldova. De asemenea, vizita va duce la consolidarea cunoștințelor acumulate în cadrul instruirilor ce au avut și urmează să aibă loc pentru în contextul proiectului Twinning, fapt ce duce la implementarea de succes a acestuia.

Vizita a fost găzduită de dl Ramunas LEBEDYS, directorul Inspectoratului de Stat pentru Produsele Nealimentare din Lituania, partener junior al proiectului Twinning ”Suport acordat Agenției pentru Protecția Consumatorilor”.

De asemenea, directorul Agenției, Alexandru CUZIMUC a avut întrevederi cu omologii săi din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor din Lituania, dl Feliksas PETRAUSKAS și cu directorul Inspectoratului Metrologic de Stat, dl  Algirdas SCRIPETA, dar și cu reprezentanți ai Serviciului Lituanian Vamal.

Aceste întruniri au oferit posibilitatea delegaților APC să obțină informații mai ample privind procesul de armonizare și implementare a legislației comunitare în domeniul protecției consumatorilor într-o țară care a aderat nu atît de mult timp în urmă la UE. În opinia delegaților APC, aceste întruniri sunt foarte oportune în contextul aprobării noii strategii de protecție a consumatorilor și cea de schimbare a abordărilor prin care trece acum Agenția pentru Protecția Consumatorilor alături de alte autorități de supravegehre a pieței din Republica Moldova.

De asemenea, inspectorii APC au avut posibilitatea să insoțetească inspectorii lituanieni în cadrul verificărilor planificate la agenții economici. Această activitate a fost, în opinia inspectorilor APC, una din cele cea mai informative și relevante pentru activitatea lor zilnică. 

Participanții au conchis că vizita de studiu a fost una foarte utilă prin familiarizarea sub aspect nu doar teoretic cu bunele practici comunitare, ce vor duce la eficientizarea activității APC. 

La sosirea acasă, participanții vor elabora un raport unde se vor regăsi toate observațiile, comentariile și propunerile care pot fi ajustate la procedurile existente în scopul optimizării activității per ansamblu a Agenției.

Notă: Conform contractului TWINNING M10/ENP-PLA/TR/09 sunt planificate 2 vizite de studiu in Lituania si 2 vizite în Marea Britanie pentru 19 angajați ai Agenției. La 17-22 iunie a avut loc prima vizită în Marea Britanie cu participrea a patru angajați  APC. Următoarele vizite se vor desfășura în octombrie-noimbrie 2013.


Serviciul de Informare și Comunicare cu Mass-Media

05.07.2013

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Evenimente » Vizita de studiu în Lituania
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2359952 |  ieri: 1525 |  azi: 281 |  online: 13   actualizat la: 04.12.2019
Creat de Brand.md