Evenimente APC
Prima   »  Presa   »  Evenimente » ”Suntem gata să interzicem fumatul în centrele comerciale chiar astăzi, dacă asta o vor face și colegii nostri” – masa-rotundă cu reprezentanții centrelor comerciale la APC

”Suntem gata să interzicem fumatul în centrele comerciale chiar astăzi, dacă asta o vor face și colegii nostri” – masa-rotundă cu reprezentanții centrelor comerciale la APC  

20.01.2014
  777 Accesări  

Ieri, 20 ianuarie, Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC)  a întrunit la o masă-rotundă reprezentanții centrelor comerciale din capitală pentru a discuta problema fumatului în locurile publice și în unitățile de alimentație publică din incinta acestora.

Motivul pentru care APC a întrunit administartorii centrelor comerciale a fost acela de găsi pe cale amiabilă soluții pentru înlăturarea neregulilor depistate în cadrul acțiunilor de supraveghere efectuate de APC anterior în centrele comerciale.

Precizăm că, în perioada octombrie-decembrie 2013, urmare numeroaselor sesizări ale consumatorilor afectați de consumul de tutun în localurile de alimentație publică din incinta centrelor comerciale și de agrement, APC a efectuat un șir de controale la agenții economici respectivi.

În cadrul acțiunilor de supraveghere meționate mai sus, inspectorii au depistat un șir de abateri ale Legii nr. 278-XVI din 14.12.2007 cu privire la tutun și la articolele din tutun în toate localurile supuse verificării. Cele mai frecvente abateri țin de admiterea fumatului în spațiile dedicate nefumătorilor și prezența sălilor  pentru fumători în imediata apropriere a spațiior de joacă pentru copii. (vezi comunicatul de presa pentru mai multe detalii)

Pentru neregulile depistate în urma controlelor, agenților   economici ce nu respectă prevederile legale, li s-au eliberat  prescripții de înlăturare a neconformităților pe care trebuiau să le înlăture timp de o lună. Spre regret, o mare parte din agenții economici  nu au executat prescripțiile eliberate de inspectori nici dupa termenul de o lună și în unele cazuri nici după două luni, invocînd că respectarea prevederile Legii nr. 278-XVI din 14.12.2007 cu privire la tutun și la articolele din tutun, vor afecta profitul pe care îl înregistrează.

Pentru nerespectarea a două prescripții de înlăturare a neconformităților Agenția pentru Protecția Consumatorilor este în drept să solicite administrației publice locale dispunerea retragerii autorizației de funcționare a întreprinderilor. Pentru a evita aplicarea acestor măsuri drastice, Agenția a mers pe calea dialogului cu administarția centrelor comerciale, ca ulterior împreună să găsească o soluție care să fie viabilă și aplicată de către toate unitățile de alimentație publică și agrement din incinta tuturor centrelor comerciale.

Dacă toate centrele comerciale vor fi deacord să interzică în totalitate fumatul, noi cei prezenți putem chiar acum subsemna sub un asemenea acord” a declarat reprezentantul centrelor comerciale Jumbo, Atrium, Sun City. Reamintim că odată cu intrarea în vigoarea noilor prevederi legale cu privire la controlul tutunului, fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice închise şi semiînchise indiferent de regimul de proprietate. ” Decît să investim pentru a delimita corespunzător spațiile destinate fumătorilor, mai bine anticipăm lucrurile și interzicem total fumatul în centrele comerciale chiar pînă a intra în vigoare noile prevederi legale” au mai declarat reprezentanții centrelor comerciale.

Precizăm că în conformitate cu prevederile legislației în vigoare (Legea nr. 278-XVI din 14.12.2007 cu privire la tutun și la articolele din tutun) spaţiile destinate exclusiv fumatului nu trebuie să depăşească 50% din suprafaţa totală a localului public. Pe cînd, rezultatele controalelor au arătat că suprafața sălilor pentru fumători depășește 50 % din suprafața totală a  localurilor. În majoritatea cafenelelor  suprafața zonelor pentru fumători reprezintă cca 80 % din spațiul total și doar 20%, iar în unele cazuri și mai puțin, sunt dedicate zonei pentru nefumători.

Mai mult, în cadrul mesei-rotunde, Agenția a venit cu inițiativa de a crea un Acord de colaborare cu aplicarea bunelor practici între toate centrele comerciale. Această inițiativă a fost susținută de administratorii centrelor comerciale, urmînd a se conveni și asupra altor aspecte care vor fi incluse în viitorul acord.

În următoarele două săptămîni reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor vor avea întîlniri cu fiecare din administratorii centrelor comerciale și agenții economici ce prestează servicii de alimentație publică.

 

 

 
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Evenimente » ”Suntem gata să interzicem fumatul în centrele comerciale chiar astăzi, dacă asta o vor face și colegii nostri” – masa-rotundă cu reprezentanții centrelor comerciale la APC
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2366358 |  ieri: 2226 |  azi: 387 |  online: 44   actualizat la: 06.12.2019
Creat de Brand.md