Evenimente APC
Prima   »  Presa   »  Evenimente » Inspectorii APC au finisat cu succes ciclu de instruiri în cadrul proiectului Twinning ”Suport acordat Agenției pentru Protecția Consumatorilor”.

Inspectorii APC au finisat cu succes ciclu de instruiri în cadrul proiectului Twinning ”Suport acordat Agenției pentru Protecția Consumatorilor”.  

24.01.2014
  672 Accesări  

Astăzi, 24 ianuarie, inspectorii Direcției Control Produse Industriale și Servicii au finalizat cu succes ciclu de instruiri de care au beneficiat în cadrul Proiectului UE Twinning "Suport acordat Agenției pentru Protecția Consumatorilor".

Una din componentele proiectului a avut drept scop dezvoltarea competenţelor şi cunoştinţelor angajaţilor Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor de implementare a sarcinilor lor, aferente gestionării activităţilor de supraveghere a pieţei, în special cu privire la siguranţa produselor de consum în conformitate cu practica UE oferită de experți din Marea Britanie și Lituania.

Sesiunile de instruire pentru inspectorii Direcției Control Produse Industriale și Servicii au început prin efectuarea analizei necesităţilor de instruire şi identificarea principalelor lacune aferente competenţelor, urmare supravegherii de către experții britanici și lituanieni a inspecţiilor în teren. Dupa care a fost creat în comun cu experții moldoveni un program comprehensiv de instruire, care a incorporat cursuri de instruire şi ateliere de lucru, vizite de studiu în Marea Britanie şi Lituania,   mentoratul inspectorilor, aplicarea practică a instrucţiunilor.

Cursul de instruire s-a axat pe probleme de supraveghere a pieţei, inclusiv  probleme de siguranţă a produselor de consum, jucăriilor şi produselor de joasă tensiune, produse cosmetice, materiale de construcții.

Cele patru vizite de studiu, ce au urmat după cursurile de instruire și atelierele de lucru, au oferit posibilitatea inspectorilor să se  familiarizeze cu bunele practici europene în domeniul protecției consumatorilor și supravegherii pieței din Marea Britanie și Lituania. De asemenea, vizitele au consolidat cunoștințele acumulate anterior în cadrul instruirilor.

Conform cerințelor, experții antrenați în proiect au elaborat un ghid și un manual ce vor veni în ajutorul inspectorilor la efectuarea cît mai eficientă și complexă a controalelor, dar și care să le reducă timpul dedicat procedurii de control.

Tot în cadrul proiectului au fost procurate echipamante pentru testare rapidă a produselor de joasă tensiune, a jucăriilor și a altor produse de consum, ce vor permite inspectorilor efectuarea în cadrul activităților de monitorizare și control în teren a evaluării conformității și siguranței produselor, pînă ca acestea să fie plasate pentru încercări în laboratoare acreditate.  

Pe final, în perioada 21-24 ianuarie, inspectorii au fost evaluați atît teoretic cît și practic, simulându-se inspecţii în rețeaua de comerț.

Urmare rezultatelor evaluării, experții străini au apreciat înalt gradul de pregătire a inspectorilor APC, exprimîndu-și convingerea că abilitățile și cunoștințele acumulate, alături de un cadru legal armonizat în conformitate cu  bunele practici europene, vor contribui la sporirea gradului de protecție a consumatorilor prin depistarea și excluderea de pe piață a unui număr mai mare de produse nesigure.

 

Serviciul de Informare și Comunicare cu mass-media

Tel.:022 501 999

 

 

 
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Evenimente » Inspectorii APC au finisat cu succes ciclu de instruiri în cadrul proiectului Twinning ”Suport acordat Agenției pentru Protecția Consumatorilor”.
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2366358 |  ieri: 2226 |  azi: 387 |  online: 44   actualizat la: 06.12.2019
Creat de Brand.md