Evenimente APC
Prima   »  Presa   »  Evenimente » 15 Martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

15 Martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor  

15.03.2014
  2366 Accesări  

Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC) va marca pe data de 15 Martie Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor (ZMDC) printr-o serie de evenimente organizate cu scopul de a readuce în atenţia publică importanţa cunoaşterii drepturilor consumatorilor.

A devenit deja o tradiție ca în această perioadă specialiștii Agenției să intensifice acțiunile de informare, oferind consiliere consumatorilor în cadrul vizitelor de informare, ce deja au loc pe întreg teritoriul țării începînd cu 4 martie.  Astfel, în acest an, acțiunile de informare dedicate ZMDC, vor cuprinde nu doar o săptămînă, după cum se obișnuia,  dar vor fi exstinse pîna la 21 martie. 

În susținerea și apărarea drepturilor consumatorilor, APC stă la dispoziția consumatorilor și agentilor economici, oferind consiliere gratuită pe diverse aspecte ce țin de protecția drepturilor consumatorilor, cum ar fi: modul corect de reclamare a produselor neconforme, de restituire a mărfii sau a contravalorii produselor neconforme, de identificarea practicilor comerciale incorecte și clauzelor abuzive in contracte, etc. La fel ca de fiecare dată, și în această perioadă dedicată Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, inspectorii APC vor oferi consiliere/informații consumatorilor, dar și agenților economici în centrele comerciale si primăriile locale conform graficului de acțiuni.

De asemenea,  Agenția va continua Campania de informare dedicată tinerilor consumatori "Cunoașteți Drepturile!ACȚIONEAZĂ!" lansată în martie 2013. In luna martie 2014 specialiștii vor merge în 24 de instituții de învățămînt  din mun. Chișinău și din țară. Ne propunem astfel să promovăm tinerei generații profilul consumatorului activ, informat și dispus să-și apere drepturile. Aici puteți descărcă lista instituțiilor de învățămînt ce sunt vizitate în luna martie 2014.

În fiecare an, Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori - Consumers International propune o temă pentru ziua consumatorului. Tema aleasă reflectă subiectul de maxim interes al perioadei pentru consumatorii din întreaga lume. Anul acesta, conform calendarului realizat de Consumers International, tema zilei este "Drepturile consumatorilor în era comunicațiilor mobile" (Fix your phones rights).

În acest context, Ministerul economiei și Agenția pentru Protecția Consumatorilor vor organiza, marți, 11 martie masa-rotundă cu genericul "Drepturile consumatorilor în era comunicațiilor mobile" dedicată ZMDC.

Originea marcării acestei zile este anul 1962, atunci cînd John Fitzgerald Kennedy, preşedintele Statelor Unite ale Americii, rostea către Congres un mesaj legat de drepturile consumatorilor, susţinînd existenţa a patru drepturi fundamentale ale acestora: dreptul la securitate, la informare, dreptul de a fi ascultați ,de a alege produse şi servicii.Ulterior,

Asociaţia Internatională a Consumatorilor a extins cele 4 drepturi la 8, adăugând: dreptul la despagubire şi la educare, dreptul la un mediu înconjurator sănatos, dreptul la asigurarea necesităţilor si nevoilor fundamentale, dreptul de a se asocia în organizatii înscopul apărarii drepturilor lor.

 

Serviciul de Informare și Comunicare cu mass-media

Tel.:022 501 999

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Evenimente » 15 Martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2367500 |  ieri: 2226 |  azi: 1414 |  online: 26   actualizat la: 09.12.2019
Creat de Brand.md