vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Înainte de a procura ciment atrageți atenția la cîteva sfaturi utile

Înainte de a procura ciment atrageți atenția la cîteva sfaturi utile  

23.08.2016
  6188 Accesări  

  Dragi consumatori, cimentul face parte din grupa materialelor de construcţie, fiind  materia primă care se utilizează la fabricarea materialelor de construcţie,finisarea interioară şi exterioară a construcțiilor civile, administrative, industriale, articole din beton şi beton armat şi pretensionate din beton artificial pentru pereţi. La procurarea cimentului din reţelele de comerţ, trebuie să atrageți atenția la următoarele caracteristici: data fabricării; data ambalării, termenul de valabilitate, marca produsului, cantitatea indicată pe ambalaj, denumirea producătorului, de cine este ambalat (preambalat), condiţiile de păstrare (temperatura, umiditatea), dacă dispune de certificat de calitate de la producător, etc.

  Este important a cunoaşte că produsul dat are termenul de valabilitate care constituie 6 luni. Consumatorul este în drept ca să solicite certificatul de conformitate la cimentul comercializat. Consumatorul este în drept de a verifica masa neto a sacilor ambalaţi la faţa locului cu mijloc de măsurare pus la dispoziţie de către vînzător, verificat metrologic.  Abaterea greutăţii neto a cimentului dintr-un sac individual nu  trebuie să depăşească 2% din masa indicată pe ambalaj.

  Totodată, vă informăm, că cimentul este un produs social important şi este supravegheat prin prevederile legii, privind mărimea  adausului comercial, ce nu trebuie să depăşească 30%  de la preţul de livrate de la producător şi de 20% pentru cel de import, măsură reglementată de către stat prin HG RM nr.547 din 04.08.1995 cu privire la măsurile de coordonare şi reglementare către stat a preţurilor (tarifelor).

  Iată cîteva sfaturi pe care la dăm consumatorilor de care trebuie să ţină cont:

         ·         Să achiziţioneze cimentul numai în magazine specializate, autorizate, unde se eliberează document confirmativ de cumpărare a produsului (factură fiscală,bon de casă);

         ·         Este bine de a cunoaşte că fiecare producător îşi asigură calitatea produsului prin elementele inscripționare şi de protecţie imprimate pe ambalaj;

         ·         Fiţi atent cînd procuraţi materialele de construcţii inclusiv ciment, prin faptul că cimentul este un produs care conform HG nr.1465 din 08.12.2003 nu poate fi înlocuit (returnat) cu un produs similar de calitate corespunzătoare;

         ·         La procurarea cimentului, atrageţi atenţie la condiţiile de păstrare acestuia, pe faptul proprietăţii cimentului de absorbţie a umidității;

         ·         Agentul economic care vinde ciment trebuie să dispună de mijloace de măsurare proprii, adecvate şi  verificate metrologic. La solicitare, consumatorul are drept să verifice masa neto a produsului.

         ·         Să fie atent la preţuri. Preţurile mici provoacă  dubii  şi cu siguranţă astfel de produs provin din surse nesigure.

  Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) efectuează supravegherea pieţei la etapa producerii şi comercializării a cimentului, verifică respectarea prevederilor legale la comercializarea sau importul materialelor pentru construcţie de către agenţii economici care desfășoară activitatea comercială pe teritoriul RM. Produsele depistate care nu corespund documentelor normative şi legislaţiei în vigoare, sunt interzise spre comercializare şi retrase de pe piaţă.

  Din practica supravegherii pieţei efectuată de către inspectorii APC, cele mai frecvente încălcări sunt:

-         Lipsa datei fabricării, ambalării produsului.

-         Necorespunderea masei neto.

-         Lipsa agentului economic care a ambalat produsul.

-         Condiţiile neadecvate de  comercializare, depozitate, păstrare a produsului.

-         Ducerea în eroare a consumatorului în ceea ce privește indicarea corectă a producătorului.

-         Ambalarea necorespunzătoare a cimentului în saci, inclusiv polietilenă.

Riscuri:

  În cazul cînd produsul comercializat nu dispune de marcarea corespunzătoare, lipseşte denumirea producătorului, ambalatorul, data fabricării, termenul de valabilitate, nu dispune de certificat de calitate de la producător pe lotul dat, vânzătorul nu poate prezenta certificatul de conformitate, preţul este mic, etc.,  există un risc sporit că produsul  expus spre comercializare să fie falsificat sau contrafacut.

Serviciul de Informare și Comunicare cu Mass-Media

tel. 022 501 999

 

 

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Înainte de a procura ciment atrageți atenția la cîteva sfaturi utile
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2372782 |  ieri: 1876 |  azi: 2320 |  online: 52   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md