Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. Unul dintre scopurile campaniei este de a îmbunătăți siguranța alimentaţiei, prin campanii de sensibilizare a publicului și evidențierea acțiunilor în curs de desfășurare în acest domeniu, precum şi încurajarea consumatorilor pentru a se asigura că alimentele din farfuria lor sunt sigure (să pună întrebări, să verifice etichetele, să urmeze sfaturile de igienă). Siguranţa alimentaţiei este un domeniu de acțiune al sănătății publice care protejează consumatorii de riscurile de toxiinfecție alimentară sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente. Bolile transmise prin alimente pot influenţa dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naţionale, a turismului şi comerţului. Modificările în producţia, distribuţia şi consumul alimentelor, modificările de mediu, apariţia de noi germeni patogeni, rezistenţa microbiană dar şi intensificarea turismului şi comerţului, cu posibilitatea de diseminare fără a ţine cont de graniţe, impun întărirea sistemelor de siguranţa alimentaţiei, atât la nivel naţional cât şi internaţional. Toţi cei implicaţi în lanţul alimentar, de la fermieri, producători şi până la vânzători sau consumatori, au responsabilităţi majore în domeniul siguranţei alimentaţiei. Ziua Mondială a Sănătăţii este considerată o oportunitate pentru sensibilizarea persoanelor care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, fermieri, producători, comercianţi, personal medical dar şi consumatori, cu privire la importanţa siguranţei alimentaţiei, la rolul pe care fiecare trebuie să-l adopte.
Dragi consumatori, vă prezentăm cîteva lucruri de care neapărat trebuie să țineți cont:
1. Păstraţi curăţenia;
2. Separaţi alimentele gătite de cele crude;
3. Gătiţi cât mai bine alimentele;
4. Păstraţi alimentele la temperaturi sigure;
5. Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure;
6. Cumpărați alimente doar din locuri autorizate;
7. Verificați data producerii și termenul de valabilitate a produsului alimentar;
8. Atrageți atenția la exteriorul produsului, mai ales carnea sau peștele, acestea trebuie să fie curate și vîndute în locuri conform normelor de igienă;
9. Citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, atrageţi atenţia la compoziţia acestuia, data limită de consum, verificaţi ingredientele utilizate;
10. Atrageţi atenţia ca suprafaţa produsului alimentar să fie curată;
11. La unele produse atrageţi atenţia și la ştampila de control sanitar-veterinar.
Vă rugăm să fiți prudenți și atenți atunci cînd procurați produse alimentare, în cazul în care vor fi încălcate drepturile dumneavoastră, nu ezitați să ne contactați la numărul de telefon al Liniei fierbinți 022 741 464 și 0 800 280 28 (apel gratuit din raionele țării).
Serviciul de informare și comunicare cu mass-media
te. 022 501 999