vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Păstraţi corect produsele alimentare pentru a evita riscurile de intoxicaţie

Păstraţi corect produsele alimentare pentru a evita riscurile de intoxicaţie  

11.09.2016
  1514 Accesări  

  Perioada estivală este timpul în care produsele alimentare se alterează uşor, iar termenul înscris pe ambalaj nu mai are valoare dacă alimentele nu sunt depozitate corespunzător.

  Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor vă atenţionează despre posibilele riscuri de a cumpăra şi consuma produse alimentare alterate, în acest context vă informează despre importanţa respectării lanţului frigului la produsele alimentare.

  Lanţul frigului semnifică menţinerea alimentelor la temperaturi scăzute, fapt ce permite conservarea calităţilor nutriţionale şi organoleptice şi păstrarea lor optimă de la producător pîna în bucătarie. Frigul stopează proliferarea microorganismelor. De aceea, produsele alimentare perisabile trebuie menţinute la temperaturi între 0 si 4 grade, fiind  următoarele: carne, lapte pasteurizat, brînzeturi, deserturi pe bază de lapte, etc.

  Toţi producători de produse alimentare trebuie să prezinte garanţii serioase despre respectarea lanţului frigului la nivelul fabricaţiei, depozitării şi distribuirii produselor. Ultimul personaj important în acest lanţ este consumatorul. El trebuie să fie vigilent pentru a urmări şi menţine, pînă în farfurie, eforturile celor din industria alimentară.

Întreruperea lanţului frigului

  Lanţul frigului se întrerupe prin expunerea produselor alimentare la alte temperaturi decît cele indicate. Orice creştere de temperatură provoacă şi accelerează creşterea microbiană şi reduce durata de viaţă a unui produs: un produs bun şi sănătos poate să devină un produs riscant. 

Ordonaţi-vă cumpărăturile

1.Mai întîi produsele non-alimentare, apoi produsele de băcanie, conserve, băuturi.

2.După aceea, produsele congelate şi îngheţate trebuie puse imediat în plase isotermice. În lipsă, trebuie grupate toate produsele de acest tip într-o plasă sau o cutie.

3.În final produsele refrigerate (carne, pui, mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete).

  Vă sfătuim să mergeţi direct acasă după ce încheiaţi cumpărăturile.

Frigiderul, factor important în lanţul frigului

  Într-un frigider temperatura este rar uniformă. Zona cea mai rece este situată în partea de sus a frigiderului, însă depinde de model. În partea în care temperatura este între 4 şi 6 grade Celsius, plasaţi, de exemplu: legumele şi fructele crude, carnea şi peştele gătite, iaurturi şi brînzeturi.

  În partea cea mai rece a frigiderului, unde temperatura este între 0 şi 4 grade Celsius, plasaţi, de exemplu carnea, mezelurile, produsele din pui, cremele, deserturile pe bază de lapte, produsele în curs de decongelare, brînzeturile reci, laptele crud, sucurile de fructe, salatele ambalate, mîncarurile gătite (sortimentele cu sosuri, patiseria). În compartimentul pentru legume depozitaţi legume şi fructe spălate, proaspete şi brînzeturi. Pe uşă depozitaţi oua, unt, lapte, sucuri de fructe bine închise.

Nu uitaţi!

- Ambalaţi separat alimentele crude şi alimentele gătite cu hîrtie de aluminiu sau folie alimentară.

- Scoateţi ambalajul din plastic sau de carton, doar dacă indicaţiile necesare precum data de expirare, temperatura sau modul de folosire figurează pe ambalajul care se afla în contact cu produsul.

- Nu lasăţi prea mult timp produsele refrigerate în afara frigiderului.

- Aşezaţi pe rafturi puţin mai în faţă produsele ale căror date limită pentru consum sunt mai apropiate.

- Plasaţi resturile alimentare în ambalaje ermetice şi consumaţi-le cît mai repede cu putinţă.

- Spălaţi-vă pe mîini înainte de a atinge alimentele, între fiecare manipulare a produselor şi înainte de momentul mesei.

- Spălaţi o dată sau de două ori pe lună frigiderul cu detergent.

Dragi consumatori,

  În cazul în care v-au fost  lezate drepturile, nu ezitaţi să apelaţi la A.P.C. care vă poate consilia gratuit  la linia telefonică fierbinte 022 741464 şi 080028028 (apel gratuit pe tot teritoriul Rep. Moldova) sau vă aşteptăm la sediul A.P.C. situat pe str. Vasile Alecsandri 78, etajul 1, bir. 101.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media

tel. 022 501 999

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Păstraţi corect produsele alimentare pentru a evita riscurile de intoxicaţie
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2372851 |  ieri: 2337 |  azi: 41 |  online: 41   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md