vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » La ce atragem atenția cînd procurăm bunuri din metale prețioase și pietre prețioase

La ce atragem atenția cînd procurăm bunuri din metale prețioase și pietre prețioase  

04.07.2016
  1213 Accesări  

Acest Ghid oferă sfaturi generale despre informații pe care trebuie să le luați în considerare înainte să achiziționati bunuri din metale prețioase și pietre prețioase .

Articole din metale preţioase şi pietre preţioase sunt considerate  articolele din aliaje de metale preţioase cu utilizarea diferitelor tipuri de prelucrare artistică cu inserări din pietre preţioase şi din alte materiale de provenienţă naturală sau artificială, ori fără acestea, întrebuinţate în calitate de bijuterii (inele, brăţări, coliere, broşe, cercei, lanţuri, brelocuri etc.), de obiecte de uz personal (portţigarete, tabachere, pudriere, bomboniere, brichete, ochelari, ceasuri etc.), de obiecte de uz casnic şi/sau pentru scopuri rituale şi decorative, monede, lingouri etc.

Prevederile legale în vigoare menite să asigure o bună protecție a consumatorilor la achiziționarea bunurilor de acest fel sunt: LEGEA  Nr. 282  din  22.07.2004  privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase; HOTARÎREA  Nr. 892 din  28.08.2001  cu privire la supravegherea marcarii de stat ; HOTARÎREA  Nr.261 din 13.05.1996 cu privire la aprobarea Regulilor comerţului cu amanuntul, recepţionarii, pastrarii şi evidenţei articolelor din metale preţioase şi pietre preţioase; HOTARÎREA  Nr. 446 din  22.07.2009  pentru aprobarea Regulamentului privind expertizarea metalelor preţioase, pietrelor preţioase şi a articolelor din ele, etc

Comercializarea bijuteriilor şi a altor articole din metale preţioase şi pietre preţioase pe teritoriul Republicii Moldova se efectuează de către persoane juridice şi fizice care practica activitate de întreprinzător şi au obţinut licenţa respectivă în modul stabilit de legislaţie. Licenţa trebuie sa fie afişata la un loc vizibil, în interiorul magazinului.

Procurarea articolelor din metale preţioase se face doar în magazine şi secţii specializate. Articolele din metale preţioase şi pietre  scumpe  scoase  la vînzare trebuie să aibă etichete plumbuite cu indicarea denumirii lor, producătorului, articolului, titlului, greutăţii şi preţului pentru  1 gram, tipul garniturilor, caracteristica lor.

Despre metale preţioase

Care sunt metalele  preţioase ?

Conform legii sunt considerate metale preţioase - aurul, argintul, platina şi metalele platinice (paladiul, iridiul, rodiul, ruteniul, osmiul), indiferent de starea şi forma în care se află acestea, inclusiv în forma nativă, afinată, precum şi în materie primă, aliaje, semifabricate, produse industriale, compuşi chimici, resturi şi deşeuri industriale şi de consum.

Pentru articolele din metale  preţioase, fabricate şi/sau  introduse  în  ţară pentru  comercializare, se  stabilesc  urmatoarele titluri:

pentru  platină  - 900  (noua sute)

                         - 950  (noua sute cincizeci)

pentru  aur         -375  (trei  sute şaptezeci  şi  cinci)

                          -500  (cinci  sute)

                         - 585  (cinci  sute optzeci  şi  cinci)

                         - 750  ( şapte sute cincizeci)

                         - 900  (nouă sute)

                         - 958  (nouă sute cincizeci  şi  opt)

pentru  argint   - 800  (opt  sute)

                         - 830  (opt  sute treizeci)

                         - 875  (opt  sute şaptezeci  şi  cinci)

                         - 925  (nouă sute  douazeci şi cinci)

                        - 960  (nouă sute  şaizeci)

pentru  paladiu - 500  (cinci  sute)

                         - 850  (opt sute  cincizeci).

Ce este semnul de marcare ?

 

Semn de marcare de stat - semn de marcare de stat, stabilit  în Republica Moldova, care se aplică pe bijuterii şi  pe alte articole din metale preţioase şi care confirmă titlul metalelor preţioase.

Semn nominal personal - semn special care  indică producătorul pe bijuterii şi pe alte articole finite din metale preţioase, înregistrat într-un registru special la Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării.

Articolele din metale preţioase fabricate de producatorii autohtoni trebuie sa fie marcate cu semnul nominal personal şi semnul de marcare de stat.

Articolele din metale preţioase importate în Republica Moldova, trebuie de asemenea sa fie marcate cu semnul de marcare de stat,  aplicat  de  Camera  de Stat pentru Supravegherea Marcarii.

Despre pietre preţioase

Pietre preţioase sunt considerate diamantele naturale, smaralde, rubine, safire, alexandrite şi perle naturale (cu excepţia celor de rîu, de lac) în  forma naturală şi prelucrată, precum şi formaţii unicale de chihlimbar.

Evaluare a pietrelor preţioase - determinare a costului pietrelor preţioase în baza rezultatelor diagnosticarii.

Diagnosticarea şi evaluarea pietrelor preţioase se efectueaza de catre experţii de pietre preţioase,  la  Camera  de Stat pentru Supravegherea Marcarii.

Despre contrafacerile în domeniul metalelor şi pietrelor preţioase.

Falsificarile  în domeniul metalelor  preţioase pot avea mai multe forme :

  • imitaţiile de metale preţioase - există mai multe metale şi aliaje, care pot semăna vizual cu metalele preţioase;
  • umpluturile - uneori datorită construcţiei sau modelului, bijuteriile prezintă cavitaţi goale, care pot fi umplute cu metal comun sau metal preţios cu titlu inferior;
  • falsificarea amprentei semnului de marcare;
  • falsificarea pietrelor preţioase.

În cazul în care aveţi suspiciuni referitor la autenticitatea şi veridicitatea articolelor din metale preţioase şi pietre preţioase puteţi să Vă adresaţi la Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării, pentru efectuarea expertizei acestora.

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » La ce atragem atenția cînd procurăm bunuri din metale prețioase și pietre prețioase
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2372828 |  ieri: 2337 |  azi: 21 |  online: 21   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md