vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Corectitudinea şi siguranţa procurării jucăriilor pentru sărbătorile de iarnă.

Corectitudinea şi siguranţa procurării jucăriilor pentru sărbătorile de iarnă.  

22.12.2010
  1353 Accesări  

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă obişnuim să facem cadouri copiilor şi deseori le oferim jucării. Jucăriile au o contribuţie esenţială pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă. Siguranţa este cheia prioritară în alegerea jucăriilor, mai ales pentru a-i asigura pe copii cu amintiri de neuitat din perioada sărbătorilor de iarnă.

Pornind de la cele expuse mai sus, APC, vă recomandă următoarele sfaturi ce ţin de corectitudinea şi siguranţa procurării jucăriilor pentru sărbătorile de iarnă, îndeosebi să se ţină cont de următoarele:

1.  Asigurţi-vă că aţi luat cunoştinţă de toate informaţiile de pe etichetă. Fiţi conştienţi de recomandările privind limita de vîrstă şi siguranţa produselor - luaţi o atitudine serioasă.

2.  Nu procuraţi jucării care nu sunt însoţite cu instrucţiuni de utilizare.

3.  Nu lăsaţi la îndemîna copiilor sub 3 ani jucării care conţin părţi mici, deoarece copiii au tendinţa de a pune jucăriile în gură, iar părţile mici prezintă un risc de sufocare. Aveţi grijă ca toate detaliile mici (ochi, nas ş.a.) ale jucăriilor să fie strîns lipite /cusute de jucărie.

4.  Urmaţi cu stricteţe regulile privind asamblarea şi folosirea jucăriilor. Păstraţi instrucţiunile şi alte informaţii ambalate împreună cu jucăriile, într-un loc sigur.

5.  Întotdeauna procuraţi jucării de la producători cu renume, pe care îi cunoaşteţi. Vînzătorii/producătorii cu renume au grijă de produsele comercializate şi de obicei acceptă returnări.

6.  Cumpăraţi ghirlande luminoase de la comercianţi demni de încredere care garantează respectarea normelor de siguranţă. Comercianţii de pe stradă de obicei manifestă o atitudine nepăsătoare faţă de cerinţele de sănătate şi siguranţă prescrise, şi pot să aibă în comercializare chiar şi produse contrafăcute.

7.  O atenţie deosebită trebuie acordată la procurarea jucăriilor de mîna a doua (second hand). Supravegheaţi copii în timpul jocului - aveţi grijă ca jucăriile să fie utilizate conform scopului, în corespundere cu vîrsta şi abilităţile copiilor. Pentru anumite produse - cum sunt trotinetele, bicicletele, patinele cu rotile - casca şi echipamentul de siguranţă trebuie să fie mereu purtate.

8.  Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt păstrate în locuri neaccesibile copiilor cu vîrsta mai mică de 3 ani, aşa cum aceste jucării pot conţine părţi mici. Aveţi grijă ca copii să nu se joace cu pachetele din plastic, care reprezintă un risc al sufocării.

9.  Examinaţi periodic jucăriile pentru a depista eventuale distrugeri (rupturi, spargeri) care pot prezenta anumite riscuri pentru sănătatea şi siguranţa copilului dvs.

10.Aruncaţi imediat jucăriile distruse, înlăturaţi toate ambalajele jucăriilor, inclusiv ambalajele din plastic, carton, hîrtie, dar întotdeauna păstraţi instrucţiunile.

11. Nu lăsaţi jucăriile pe scări, pe podea sau în locurile aglomerate ale casei.

10. Nu lăsaţi niciodată ghirlandele luminoase aprinse în absenţa dumneavoastră sau noaptea, în timp ce dormiţi.

11. Întotdeauna anunţaţi vînzătorul sau autorităţile competente dacă aţi descoperit un eventual risc al unei jucării.

12. Fiţi vigilenţi şi respectaţi precauţiile de baza pentru reducerea la maximum a riscurilor.

Participarea consumatorilor este la fel de necesară pentru a reduce la minimum riscurile privind siguranţa: fiţi vigilenţi, atenţi şi avertizaţi, şi astfel vom putea petrece sărbătorile de iarnă fericit şi în deplină siguranţă.

Conform art. 5 Legea nr. 105-XV din 13.03.2003 „orice consumator are dreptul la protecţie împotriva riscului de a achiziţiona un produs, un serviciu care ar putea  să-i afecteze viaţa, sănătatea, ereditatea sau securitatea ori să-i prejudicieze drepturile şi interesele legitim, precum şi la remedierea sau înlocuirea gratuită, restituirea contravalorii produsului, serviciului ori reducerea corespunzătoare a preţului, repararea prejudiciului, inclusiv moral cauzat de produsul, serviciul necorespunzător".

În caz de suspiciune a oricărui tip de problemă electrică sau mecanică cu privire la ghirlande luminoase noi sau pe care le-aţi utilizat deja, nu vă asumaţi nici un risc, opriţi imediat utilizarea acestora şi returnaţi-le magazinului de unde au fost procurate, însoţite de o reclamaţie în formă scrisă, în care să solicitaţi restituirea contravalorii sau înlocuirea acestora cu un produs calitativ.

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Corectitudinea şi siguranţa procurării jucăriilor pentru sărbătorile de iarnă.
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2372850 |  ieri: 2337 |  azi: 39 |  online: 39   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md