vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Alegem corect electrocasnicele după eticheta energetică

Alegem corect electrocasnicele după eticheta energetică  

18.12.2017
  851 Accesări  

Etichetele energetice și fișele cu informații despre consumul de energie vor însoți toate produsele aparatelor de uz casnic şi altor produse cu impact energetic, fie că sunt vândute în magazine, în magazine online sau sunt oferite spre închiriere. Orice publicitate pentru un anumit model de produse cu impact energetic vizat de lege trebuie să includă informaţii privind impactul energetic, clasa de eficienţă energetică şi preţul produsului.

Astfel,  o etichetă energetică a  unui aparat electric de uz casnic ilustrează, prin culori, săgeți sau literele alfabetului, eficiența energetică a acestuia. Schema de etichetare este bazată pe un „indice de eficiență energetică", rezultat prin compararea consumului de energie al aparatului electric de uz casnic ce trebuie etichetat, cu consumul mediu de energie al modelului European, ales la nivelul anului 1993, folosind valori variabile în funcție de categoria aparatului. 

Experiența UE în domeniul etichetării energetice

Etichetele energetice arată unde se situează un aparat pe o scară de la A la G, în funcție de consumul său de energie. Clasa A (verde) este cea mai eficientă din punct de vedere energetic, iar clasa G (roșu), cel mai puțin eficientă. Cînd majoritatea aparatelor de un anumit tip ajung la clasa A, mai pot fi adăugate cel mult 3 alte clase: A+, A++ și A+++.

Astăzi, 90% din produsele și echipamentele de pe piața UE, sunt marcate în conformitate cu clasa A și mai sus.

Ce trebuie să conțină o etichetă energetică?

 -Numele furnizorului sau marca;

-Identificarea modelului;

-Clasa de eficiență energetică;

-Consumul de energie;

-Date specifice tipului de aparat;

De asemenea, eticheta energetică trebuie să fie însoțită de o fișă și de un tabel standard cu informații specifice fiecărui model de aparat. Fișa trebuie să fie inclusă în toate broșurile produsului și trebuie livrată împreună cu aparatul. Ea este introdusă pentru a oferi consumatorului o sursă suplimentară de informații asupra etichetei, astfel încât cumpărătorii să ia o decizie mai corectă la procurarea  unui produs, precum și să poată lua materialul informativ cu ei, în același mod ca oricare altă informație primită despre produs.

Conform Legii  Nr. 44 din  27.03.2014 privind etichetarea produselor cu impact energetic, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței monitorizează corectitudinea aplicării etichetelor energetice și are dreptul să ceară retragerea produsului din comerț, dacă prescripțiile sale nu sunt îndeplinite.

Astfel, agenții economici care comercializează electrocasnice sunt obligați să:

a) furnizeze o etichetă şi o fişă a produsului în conformitate cu prevederile prezentei legi; 
b) livreze distribuitorilor, în mod gratuit, etichetele şi fişele produselor;

c) să includă o fişă a produsului în toate broşurile despre produsele cu impact energetic livrate

d) să completeze etichetele şi fişele pe care le furnizează cu informaţii exacte, pentru care poartă răspundere;

 f) să afişeze etichetele într-un mod vizibil, lizibil şi includ fişa în broşura despre produs sau în alte documente ce însoţesc produsul în momentul vînzării acestuia către utilizatorii finali;

Dragi consumatori, vă aducem la cunoștință  că eticheta energetică joacă un rol important în  oferirea  informaţiilor comparative privind consumul de energie al aparatelor pe care le procurați,  ceea ce vă ajută să adoptați  decizii inteligente, care duc la reducerea energiei consumate şi a facturilor achitate. 

 

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Alegem corect electrocasnicele după eticheta energetică
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2375327 |  ieri: 1860 |  azi: 377 |  online: 42   actualizat la: 12.12.2019
Creat de Brand.md