vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Sfaturi utile pentru a deosebi avansul de arvună

Sfaturi utile pentru a deosebi avansul de arvună  

10.02.2018
  689 Accesări  

Zilinic procurăm produse și  beneficiem de diverse servicii, fie cumpărăm produse alimentare, nealimentare, o casă pentru familie, încheiem un contract cu un operator de internet și telefonie mobilă sau  un contract cu o agentie turistică pentru a ne petrece vacanța.

În cazurile când ni se prestează un serviciu este necesar de a întocmi un act semnat de ambele părți sau chiar de achita  în prealabil sume de bani, care poartă denumirea de "arvună" sau "avans".

Pentru a înțelege mai bine aceste noțiuni, inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței(APCSP) și-au propus să explice consumatorilor în ce constau asemenea plăți.

Astfel , arvuna este o sumă de bani sau un alt bun pe care consumatorul o dă unui prestator de servicii pentru a confirma încheierea contractului şi a-i garanta executarea. În caz de dubii, suma plătită este considerată avans.

Înţelegerea cu privire la arvună se întocmește în scris. Arvuna se ia în calcul la executarea lucrărilor, iar în cazul în care aceasta nu s-a făcut, se restituie.

Mărimea arvunei nu este limitată după valoare, însă este evident, ca aceasta să constituie doar o parte din banii pe care consumatorul îi va achita pentru executarea lucrărilor.

Plata în avans este, deasemenea, un mijloc de garantare a executării contractului și reprezintă o plată preventivă.

Diferența dintre aceste două noțiuni reiese din faptul că, avansul nu este în stare să confirme încheierea contractului şi să garanteze executarea serviciilor, căci consumatorul care a efectuat o plată în avans este în drept să pretindă restituirea, practic în toate cazurile de neexecutare a contractului, iar prestatorul de servicii care a primit avansul, nu poate fi obligat  nici într-un caz să restituie dublul plăţii primite, ca în cazul arvunei.

 

 

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Sfaturi utile pentru a deosebi avansul de arvună
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2367486 |  ieri: 2226 |  azi: 1401 |  online: 13   actualizat la: 09.12.2019
Creat de Brand.md