vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Jucăria copilului tău: prietenoasă sau periculoasă?

Jucăria copilului tău: prietenoasă sau periculoasă?  

14.06.2018
  380 Accesări  

Jucăriile reprezintă un rol important în primii ani de viață ai copilului, de aceea părinții obișnuiesc să procure cele mai diverse jucării, atât pentru a ocupa timpul de joacă, cât și pentru dezvoltarea lor  personală. Puțini însă cunosc faptul că, jucăriile ar putea fi periculoase pentru sănătatea copiilor dacă la alegerea acestora nu se ține cont de vârsta copilului și de alte caracteristici importante. În acest context, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței oferă pentru consumatori o serie de sfaturi în alegerea jucăriilor.

De fiecare dată când achiziționați copilului o jucărie, eticheta trebuie sa fie principala sursă de informații pentru a decide dacă este sau nu sigură pentru el. Citiți cu atenție etichetele și evitați următoarele tipuri de jucării:  

-        Jucăriile toxice de plastic;

Jucăriile din plastic sunt cele mai populare de pe piață, însă se pot dovedi periculoase dacă au în componența lor substanțe toxice. Mirosul înțepător este temei de a suspecta prezența unor substanțe toxice și a stabili neconformitatea jucăriei. Dacă eticheta produsului nu menționează materialele din care este fabricat, nu-l cumpăra. Orientează-te spre un model pe a cărui eticheta sunt trecute toate detaliile. 

-        Jucăriile ce conțin magneți;

Copilul mic este fascinat de modul în care magneții sunt atrași de fier. Contactul pielii copilului cu magneții si ronțăirea lor in timpul jocului poate fi periculoasă pentru sănătatea lui. Atunci cînd cumperi jucării cu magneți, este important ca magnetul să fie bine atașat de jucărie, astfel încît copilul să nu-l poată detașa și ulterior înghiți. 

-        Jucăriile asurzitoare și foarte gălăgioase;

Multe dintre jucăriile zgomotoase au un nivel al sonorului mai mare decît ar trebui, punînd în pericol sănătatea auzului copilului.

-        Jucăriile de mici dimensiuni și cu părți detașabile;

Vîrsta este unul dintre principalele criterii pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cînd cumperi jucării pentru copil. Este important să ții cont de recomandarea de vîrstă, înscrisă pe etichetă. Ca regulă generală, evită jucăriile de dimensiuni foarte mici pînă la vîrsta de 3 ani, care cresc riscul de înec ori sufocare. Evită, de asemenea, și jucăriile formate din multe componente mici detașabile, care pot fi înghițite ușor de către copii. 

-        Jucăriile care au muchii ascuțite;

Evitați să procurați jucăriile cu muchiile sau vârfurile ascuțite, cu care copilul se poate tăia sau înțepa, iar pentru mai multă siguranță verificați dacă jucăria conține marcajul CE. Acest marcaj indică faptul că jucăria corespunde legislației UE și că nu prezintă pericol pentru sănătate. 

 

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Jucăria copilului tău: prietenoasă sau periculoasă?
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2367468 |  ieri: 2226 |  azi: 1384 |  online: 88   actualizat la: 09.12.2019
Creat de Brand.md