vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Sfaturi pentru CONSUMATORII DE CIUPERCI

Sfaturi pentru CONSUMATORII DE CIUPERCI  

29.03.2011
  1426 Accesări  

Ţinînd cont de perioada religioasă a Postului Mare pentru creştini, ciupercile trebuie alese cu foarte mare grijă. În primul rînd, multă atenţie de unde şi de la cine le cumpăraţi, altfel existînd riscul ca, după ce le-aţi mîncat, să vă treziţi la spital.

Deşi unii pretind că ei cunosc foarte bine speciile comestibile, este de preferat să se acorde o atenţie deosebită consumului de ciuperci provenite din flora spontană. Cu atît mai mult dacă ciupercile sînt recoltate de necunoscători cu pretenţii de specialişti, pe care îi găsim pe la colţ de stradă, pe marginea şoselelor sau chiar prin pieţele agroalimentare. Cum nu se ştie cît de buni cunoscători sînt sau dacă aceştia au recoltat personal ciupercile sau le-au luat, la rîndul lor, de la alţii, evitaţi să cumpăraţi ciuperci de la vînzători ambulanţi. Interesaţi-vă ce specie de ciuperci cumpăraţi - cel mai des se recoltează din flora spontană şi se folosesc în alimentaţie hribii, gălbiorii, ghebele, crăiţele, vineţelele.

Atenţie !!! cele mai otrăvitoare sînt amanitele.

Pentru a reduce riscurile este bine să cumpăraţi doar ciuperci de cultură, care sînt însoţite de documente de atestare a calităţii. La cumpărare, verificaţi dacă ciupercile au certificat fitosanitar, pe care trebuie să-l cereţi vînzătorului. În comerţ, ciupercile trebuie păstrate în agregate frigorifice la temperatura de 2 - 4 grade C.

Atenţie !!! Nerespectarea temperaturii şi a condiţiilor de păstrare provoacă modificări organoleptice, dezvoltarea microfaunei şi oxidarea ciupercilor.

La cumpărare se aleg numai ciupercile tinere, sănătoase, neatacate de larve, nestrivite, tari, elastice. Cumpăraţi ciuperci direct din pădure numai dacă comestibilitatea lor este atestată prin certificat fitosanitar.

În caz, că aveţi de reclamat produse sau servicii necorespunzătoare, sesizaţi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor (mun. Chişinău, str. E. Coca 28, bloc. III, bir.12, fax: 218-522), iar în situaţia în care aveţi nevoie de o consultaţie, linia telefonică directă a consumatorilor vă stă la dispoziţie (tel.74-14-64).

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Sfaturi pentru CONSUMATORII DE CIUPERCI
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2372798 |  ieri: 1876 |  azi: 2333 |  online: 65   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md