vezi mai mult

Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Comerțul electronic
Vezi în : româna     // 4621.456 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » „TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”  

28.02.2019
  769 Accesări  

Conform prevederilor Legii metrologiei nr. 19 din 04.03.2016 și al Hotărârii Guvernului nr. 1042 din 13.09.2016 cu privire la aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de măsurare şi a măsurărilor supuse controlului metrologic legal, taximetru reprezintă un mijloc de măsurare cu memorie fiscală. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 854 din 28.07.2006 cu privire la Regulamentul transporturilor auto de călători şi bagaje, taximetru reprezintă mijloc de măsurare dotat cu maşină de casă şi de control cu memorie fiscală, cu funcţii suplimentare de măsurare a timpului şi a distanţei parcurse, calculare automată pe baza tarifelor stabilite (programate) a sumei datorate de client, afişare a sumei de plată şi emitere, la finele cursei, a bonului de casă.

         Fiecare mașină de taxi de pe teritoriul țării, trebuie să dețină, în mod obligatoriu taximetru legalizat și înregistrat la organul fiscal teritorial.

Cum funcționează? Taximetrul este conectat cu vitezometrul, traductorul de distanță și cu lampa care este fixată pe mașina de taxi. În momentul când începe călătoria, taximetrul trece din poziția LIBER la poziția OCUPAT. De asemenea lampa de taxi își schimă lumina din culoarea verde în culoarea roșie. În poziția LIBER, vor fi şterse şi resetate la zero toate indicaţiile de preţ ale ultimei călătorii de la aparatul de taxat.

Trebuie sau nu să credem rezultatul taximetrului? Fiecare taximetru se supune obligatoriu verificării metrologice periodice. Astfel, doar un laborator de verificări metrologice desemnat în cadrul Sistemului Național de Metrologie are dreptul și capacitatea să efectueze verificările metrologice.

Verificarea taximetrelor se efectuează conform NML 1-07:2017 "Taximetre. Procedura de verificare metrologică". Procedura de verificare se desfășoară pe șoseaua etalon, cu cronometru etalon, manometru etalon precum și instalația (stand) pentru verificarea ansamblului autotovehicul-taximetru. În procesul controlului, specialiștii verifică nu doar aspectul și funcționalitatea taximetrului, conform tuturor parametrilor prevăzuți în NML, dar și diametrul roților mașinilor precum și presiunea acestora.

 

În cazul cănd mijlocul de măsurare, în rezultatul verificării metrologice nu obține rezultate satisfăcătoare și este considerat bun pentru a fi utilizat, acestuia i se eliberează un buletin de verificare metrologică. În caz contrar, mijlocului de măsurare i se va elibera un buletin de inutilizabilitate.

 

Cum se formează tariful pentru călătoria cu un taxi? Potrivit prevederilor art. 80, alin. (3) al Codului transporturilor rutiere nr. 150 17.07.2014 "costul transportului rutier în regim de taxi se stabileşte prin însumarea tarifelor pe distanţa parcursă şi/sau timpul de staţionare, măsurate de un aparat de taxat aflat în dotarea autoturismului respectiv".

Astfel, înainte de a fi pus în uz, fiecare taximetru se programează tarifile cu care agenții economici prestează serviciile de transporatre. Însă, acestea tarife, diferă în dependență de timpul (ora) călătoriei și destinația acesteia. Astfel, poate fi călătoria: în raza și în afara orașului; în timpul zilei și în timpul nopții.

Atunci când mașina de taxi staționează la semafor (sau pentru alte necesități), la fel și în cazul când mașina se mișcă cu viteza mai mică de 20 km/h, taximetrul calculează tariful conform tarifului de staționare.

Notă: de la orele 6:00 până la 22:00 se percepe taxa pentru timpul de zi, și de la 22:00 până la 06:00 este timpul de noapte.

SFATURI UTILE CĂND MERGEM CU TAXIUL

Ce e bine de știut!

1.   Când urcăm în mașina de TAXI, ne asigurăm că acest transport aparține unei firme autorizate, astfel: are numere galbene; lampa de taxi este în stare funcțională și e fixată pe mașină; în salonul mașinii trebuie să fie instalat taximetrul (aparatul ce calculează distanța parcursă și emite bonul de casă).

2.   Pe portierele din față ale mașinilor trebuie să fie afișate tarifele pe kilometru și pe oră, precum și tariful de pornire, în așa mod ca acesta să fie vizibil de la o distanță de 5 metri.

3.   În interiorul mașinii trebuie să fie la vedere ecusonul cu numele şi fotografia conducătorului auto, precum și denumirea agentului transportator.

4.   Consumatorul poate solicita șoferului să-i prezinte: buletinul de verificare metrologică a taximetrului, certificatul de competență profesională a șoferului, foaia de parcurs.

5.   La sfârșitul călătoriei, pasagerul trebuie să achite taxa de deplasare, conform bonului de casă.

6.   Consumatorul poate solicita de la șofer deplasarea spre destinația finală pe orice traseu deschis circulației publice.

7.   Se permite transportarea fără plată cu taxiul a bagajelor care, conform gabaritelor, pot fi plasate liber în portbagaj cu capacul închis.

8.   În cazul în care nu este emis şi înmânat bonul de casă pe suport de hârtie şi/sau în formă electronică, consumătorul are dreptul să nu achite călătoria.

Dacă considerați că vi s-au încălcat drepturile în cadrul prestării serviciului de transportare în regim taxi, vă îndemnăm să vă adresați cu o reclamație, către agentul economic prestator de serviciu. Dacă acesta nu revindecă drepturile dvs., conform prevederilor legale, adresați-vă către Agenție la adresa str. Vasile Alecsandri nr. 78 sau la www.consumator.gov.md. De asemenea, ne puteți contacta la linia fierbinte pe numărul de tel. 022 74 14 64.

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » „TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2365223 |  ieri: 2022 |  azi: 1573 |  online: 30   actualizat la: 06.12.2019
Creat de Brand.md