vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Sfaturi pentru consumatorii, care intenţionează să achiziţioneze articole de încălţăminte

Sfaturi pentru consumatorii, care intenţionează să achiziţioneze articole de încălţăminte  

15.05.2011
  7752 Accesări  

Pentru că achiziţionarea articolelor de încălţăminte necesită o atenţie deosebită, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor vine cu unele sfaturi utile pentru dvs. în speranţa unei alegeri bune, astfel vă recomandăm următoarele:

- achiziţionaţi articole de încălţăminte numai din magazine specializate, unde se eliberează documente care confirmă faptul efectuării cumpărăturii cu indicarea datei cumpărării, denumirii agentului economic, denumirii produsului şi costul lui (bonul de casă sau alt document care confirmă faptul efectuării cumpărăturii);

- acordaţi o atenţie deosebită la achiziţionarea articolelor de încălţăminte sport care poartă numele unor mărci consecrate, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse, existînd riscul ca acestea sa fie contrafăcute;

- examinaţi cu atenţie încăţămintea şi probaţi ambele articole de încălţăminte ale perechii alese înainte de a lua o decizie;

- încăltămintea trebuie să fie etichetată prin pictograme corespunzatoare celor 3 părţi componente: faţa; căptuşeală şi acoperiş de branţ; talpa exterioară şi pictograme ale materialelor utilizate la producerea articolelor de încălţăminte: piei cu faţă naturală, piei cu faţă corectată, materiale textile şi alte materiale;

- etichetarea trebuie să fie vizibilă, bine aplicată şi accesibilă şi să nu inducă în eroare consumatorul, iar pictogramele trebuie să fie suficient de mari pentru ca informaţiile conţinute de acestea să fie uşor de inţeles.

Conform destinaţiei încălţămintea poate fi divizată în următoarele categorii:

- Încălţăminte zilnică - încălţăminte care se poartă în stradă sau în încăpere.

- Încălţăminte de gală - încălţăminte care se poartă pe o durată mică de timp, la diferite momente festive, care corespunde tendinţelor modei.

- Încălţăminte casnică şi de drum - încălţăminte destinată purtării în casă şi purtării de scurtă durată în drum.

- Încălţăminte pentru odihna activă - încălţăminte pentru plimbări, odihnă şi exerciţii de educaţie fizică.

În dependenţă de sezonul în care se poartă, încălţămintea este divizată în care poate fi purtată anul împrejur, de vară, de iarnă, de primăvară-toamnă.

Partea de sus a încălţămintei poate fi confecţionată din piele naturală, artificială sau sintetică, din ţesături, precum şi din combinaţii ale materialelor nominalizate. Talpa poate fi din: piele naturală sau artificială, cauciuc, plastic, polivinilclorid, elastomer termoplastic, poliuretan, lemn şi pîslă.

Simbolurile întîlnite pe încălţăminte vorbesc despre materialele folosite la fabricarea ei şi au următoarea semnificaţie:  - piele naturală;  - piele artificială sau sintetică;  - material textil. Respectiv, simbolul care este indicat primul pe încălţăminte (de sus în jos sau de la stânga la dreapta) indică materialul din care este confecţionată partea de sus, al doilea - materialul din care se confecţionează căptuşeala şi al treilea - materialul din care se confecţionează talpa.

În dependenţă de destinaţia încălţămintei şi materialul din care este confecţionată talpa ei, termenul de garanţie corespunzător curge din data vânzării prin reţeaua de comerţ cu amănuntul şi constituie: 30 zile de la data vînzării acestora.

N.B.!!! Termenul stabilit pentru depunerea reclamaţiilor privind deficienţele produselor pentru care nu este stabilit termen de garanţie este de 30 zile de la data vînzării acestora. La produsele de sezon (încălţăminte, articole vestimentare, produse din blană etc.) procurate pînă la începerea sezonului respectiv, termenul de garanţie se calculează de la începutul sezonului corespunzător, pentru perioada de iarnă de la 1 octombrie, pentru perioada de vara de la 1 aprilie. Reclamaţia se depune la vînzător, care este obligat să o primească şi să o soluţioneze, daca este depusă în acest termen.

La alegerea şi exploatarea încălţămintei trebuie respectate următoarele reguli:

  • Alegerea corectă a încălţămintei după mărimea piciorului (piciorul nu trebuie sa stea strâns în încălţăminte).
  • La plasarea încălţămintei pe o suprafaţă orizontală tocul trebuie să se sprijine pe ea cu întreaga suprafaţă de mers, ceea ce vorbeşte despre amplasarea corectă a acestuia în corespundere cu înălţimea ridicării călcâiului la încălţăminte.
  • La probarea încălţămintei piciorul nu trebuie să simtă disconfort.
  • Tocul încălţămintei trebuie să fie rezistent.
  • La mers piciorul nu trebuie să se întoarcă într-o parte sau să alunece (în special la încălţămintea uşoară de vară - sandale).

În timpul purtării încălţămintea este supusă mereu influenţei apei, prafului, uzurii şi mirosului eliminat de picioare, de aceea ea necesită o îngrijire corespunzătoare. Datorită îngrijirii corespunzătoare se îmbunătăţeşte aspectul exterior al încălţămintei, creşte gradul de confort şi termenul de utilizare.

O atenţie deosebită necesită alegerea încălţămintei pentru copii. Pentru ca încălţămintea pentru copii să corespundă destinaţiei sale ea trebuie să corespundă unor cerinţe care reies din particularităţile anatomo - fiziologice ale organismului copiilor şi, în primul rând, al piciorului lor. Lungimea tălpii încălţămintei pentru copii întotdeauna trebuie să fie  mai mare decît lungimea tălpii piciorului, deoarece în partea de vârf din faţa degetelor (în bot) trebuie să existe un spaţiu aproximativ de 10 mm, în legătură cu:

a) mărirea lungimii tălpii piciorului concomitent cu creşterea naturală a piciorului copilului;

b) lungirea piciorului în timpul mersului şi sub acţiunea presiunilor datorită greutăţii corpului.

Dacă în încălţăminte nu va exista un spaţiu, atunci la lungirea tălpii piciorului degetele se vor încovoia, ceea ce poate cauza în viitor modificarea patologică a formei piciorului.

Folosirea încălţămintei foarte mici, îndeosebi a celei sportive şi a celei împletite, destinată pentru folosirea zilnică pe suprafeţe tari (asfalt, beton etc.) poate fi cauza apariţiei unui picior plat.

Tocul la încălţămintea pentru copii este obligatoriu, deoarece el artificial ridică bolta piciorului, apărînd talpa piciorului de lovituri şi totodată măreşte rezistenţa încălţămintei la uzură.

Lipsa tocului se admite numai la încălţămintea pentru copiii de vîrstă mică (până la 1 an).

Înălţimea tocului la încălţămintea pentru copiii de vîrstă preşcolară (1-7 ani) trebuie să fie de 5-10 mm, pentru şcolari de 8-12 ani - nu mai mult de 20 mm, pentru şcolari de 13-17 ani, băieţi - până la 30 de mm, pentru fete - până la 40 de mm.

O importanţă mare o are şi ştaiful (partea din spate) încălţămintei care menţine forma călcîiului şi tălpii la mers şi preîntâmpină deformarea lor.

Un ştaif rezistent nu permite alunecarea piciorului, ceea ce constituie o măsură profilactică care protejează contra apariţiei piciorului plat. De aceea purtarea încălţămintei fără un ştaif rezistent se admite doar pentru copiii mai mari de 11 ani.

Încălţămintea pentru copii trebuie sa fie dotată cu fixaţii (şireturi, cureluşe, fermoare etc.) comode şi sigure care să nu incomodeze mişcările. Încălţămintea deschisă şi fără fixaţii nu se admite pentru preşcolari, deoarece ea oboseşte muşchii şi dereglează circulaţia sangvină.

Dacă aveţi de reclamat produse sau servicii necorespunzătoare, sesizaţi Agenţia (mun. Chişinău, str. E. Coca 28, bloc. III, bir.12, fax: 218-522), iar în situaţia în care aveţi nevoie de o consultaţie, linia telefonică directă a consumatorilor vă stă la dispoziţie (tel.74-14-64).Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Sfaturi pentru consumatorii, care intenţionează să achiziţioneze articole de încălţăminte
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2372766 |  ieri: 1876 |  azi: 2306 |  online: 38   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md