vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Sfaturi şi recomandări pentru Sărbătorile de Paşti

Sfaturi şi recomandări pentru Sărbătorile de Paşti  

18.07.2012
  1754 Accesări  

În ajunul sărbătorilor de Paşti majoritatea moldovenilor se gândesc deja la ce vor pune pe masă. Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, vine cu unele sfaturi şi recomandări în speranţa de a Vă ajuta să alegeţi produse de calitate pentru masa de Paşti.

Sănătatea si siguranţa Dvs., a consumatorilor, reprezintă unul din obiectivele majore ale Agenţiei pentru Protecţie a Consumatorilor şi din aceste considerente, Vă recomandăm să procuraţi produsele alimentare, mai ales cele uşor perisabile, cum ar fi carnea şi peştele proaspăt, ouăle, produsele din carne şi peşte, numai din locuri autorizate care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

Evitaţi să cumpăraţi produsele expuse spre vânzare pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc.. Chiar dacă sunt vândute la un preţ mai mic, acestea reprezintă un risc pentru cumpărători.

Pentru a evita situaţiile în care, din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine, în ajunul sărbătorilor pot fi achiziţionate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa dvs., vă recomandăm următoarele:

 • Acordaţi o atenţie deosebita la achiziţia produselor alimentare, având in vedere ca unii agenţi economici vor " profita" de aceasta perioada pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora;
 • Urmăriţi cu atenţie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare pe care doriţi sa le cumpăraţi si refuzaţi-le pe acelea pentru care aveţi suspiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţa;
 • Refuzaţi produsele alimentare care prezintă urme de mucegai şi care au data limită de consum sau/şi cu termenul de valabilitate expirat;
 • Refuzaţi produsele alimentare preambalate care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării si a conţinutului;
 • La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi si păstraţi bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
 • Să conştientizăm, că un preţ prea mic la produsul oferit poate ascunde un produs contrafăcut sau un cântar dezechilibrat;

Aveţi grijă de sănătatea dvs. şi fi-ţi precauţi atunci când alegeţi produsele:

Carnea

Cumpăraţi numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in pieţe;

Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara ;

Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 - 4 grade C.

Pentru a putea face diferenţa intre un produs proaspăt si unul alterat, astfel încât sa nu fie pusa in pericol sănătatea consumatorului, recomandăm ca înainte de cumpărare sa se facă un examen organoleptic. Acest examen este de fapt o apreciere a calităţii produselor alimentare cu ajutorul văzului, mirosului, gustului si, uneori, al pipăitului si poate fi pus in practica de absolut oricine cu un minimum de informaţii. Primul contact cu carnea este cel vizual. O bucata de carne proaspăta are o culoare plăcuta, specifica speciei. Trebuie sa fie roşu intens, spre maroniu - în cazul cărnii de vita, roşu pal - dacă e de porc si alb-gălbui - in cazul cărnii de pui. Are o textura uşor umedă si nelipicioasă, fără a lăsa zeama. Cu cât carnea este mai veche, va lăsa mai mult lichid, iar acesta va avea un aspect mai tulbure.

Mirosul si gustul trebuie sa fie cel specific sortimentului de carne, plăcute, potrivit de sărat si condimentat, fără gust sau miros modificat sau de altă natură. 
La atingere, prin apăsare, o bucată de carne proaspăta îşi va recăpăta forma, pe când cea veche, nemaifiind la fel de elastica nu va mai reveni, păstrând urma locului unde a fost atinsă.

De asemenea, dacă pe lista de cumpărături se regăseşte carnea cu os, aspectul oaselor si măduva din interiorul acestora oferă indiciile perfecte de prospeţime. Ar trebui ca aspectul exterior al oaselor sa fie fin, sa aibă o culoare clară si fără pete, iar măduva ar trebui sa fie de culoare roz.

Alt aspect deosebit de important este modul în care este expusă carnea în magazin. Ea trebuie sa fie expusă în vitrina frigorifica, nu în tăvi aşezate deasupra vitrinei, nici agăţata în cui. De asemenea, e bine să verificaţi dacă vitrina funcţionează si nu este expusă pe post de obiect de mobilier. Îţi poţi da seama de acest lucru apropiind mâna de vitrină - dacă simţiţi aerul rece degajat de aceasta, atunci aparatul frigorific funcţionează.

Peştele

Pestele alterat prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună; in aceste cazuri pestele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră.
Pestele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheata, fiind parţial acoperit de gheata. Atrageţi atenţia că suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi.

Ouăle 

Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coaja este crăpată, murdara sau sparta.

La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. 

Atenţie! Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificaţi informaţia despre data oării şi termenul de valabilitate marcate pe cutia de ambalaj. Este interzisă vînzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Vopsea de oua

Recomandăm să verificaţi dice pe ambalajul de desfacere al produsului sânt menţionaţi coloranţii alimentari, modul de utilizare, dată minimă a valabilităţii şi prezenţa certificatului igienic.Cumpăraţi vopsea de oua numai din locuri autorizate.

Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sănătate. 


Cozonac, pască şi produse de patiserie

Cumpăraţi produse numai din locuri autorizate. Spatiile de comercializare trebuie sa fie în permanenţă curate si bine întreţinute. Se va avea în vedere că pasca şi cozonacul trebuie să fie ambalate şi să aibă termenul de valabilitate indicat.

Vinul 

Cumpăraţi produse numai din locuri autorizate. Nu vă lăsaţi "ademeniţi" de vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi "calitatea naturală" a produsului. Verificaţi etanşeitatea recipientelor. Vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.

Ce trebuie sa urmăriţi pe eticheta/ambalajul unui produs alimentar preambalat:

 • Denumirea sub care se vinde produsul;
 • Numele şi adresa fabricantului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului;
 • Data valabilităţii minimale exprimata sub forma „a se consuma, de preferinţă înainte de ..." sau „a se consuma, de preferinţă pana la data..." , sau in cazul produselor care prezintă un grad înalt de perisabilitate din punct de vedere microbiologic, data limită de consum exprimată sub forma „expiră la data de ..." ;
 • Data se compune din indicarea clară a zilei, lunii si anului, intr-o formă cronologică necodificată;
 • Cantitatea sau volumul net;
 • Condiţiile de depozitare şi de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
 • Locul de origine sau provenienţa a produsului, dacă omiterea acestuia ar fi de natură a crea confuzii;
 • Concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2% în volume;
 • Lista ingredientelor;
 • Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
 • Instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora pot determina o utilizare necorespunzătoare a produselor;
 • O menţiune privind lotul (seria lotului, data fabricaţiei, data îmbutelierii etc.).

Elementele obligatorii de etichetare trebuie şi fie redactate in limba de stat fără a exclude prezentarea acestora şi in alte limbi. Informaţiile de pe etichetă vor fi înscrise lizibil, aşezate în mod vizibil şi nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicaţii sau desene. 

Alegerea e este mereu a Dumneavoastră, stimaţi Consumatori, şi din acest motiv Vă îndemnăm  să fi-ţi precauţi şi nu ezitaţi sa Va informaţi!

 

Serviciul informare şi comunicare cu Mass-Media

05.04.2012

tel.: 022 593 181

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Sfaturi şi recomandări pentru Sărbătorile de Paşti
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2375367 |  ieri: 1860 |  azi: 416 |  online: 27   actualizat la: 12.12.2019
Creat de Brand.md