vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Alege corect vestimentația și încălțămintea pentru copii

Alege corect vestimentația și încălțămintea pentru copii  

23.08.2016
  3645 Accesări  

În ajun de 1 septembrie magazinele și iarmaroacele școlare oferă o gamă largă de produse pentru copii - de la rechizite școlare pînă la îmbrăcăminte și încălțăminte.

Din multitudinea de produse destinate copiilor dorim să vă atenționăm în special asupra aspectelor ce țin de alegerea corectă a vestimentației și încălțămintei pentru copii.

Începem prin a menționa că fiecare produs de vestimentație și încălțăminte pentru copii comercializat  trebuie să fie însoțit de certificat igienic ce dovedește inofensivitatea produsului. Vînzătorul este obligat să dețină și să ofere consumatorului la cerere cel puțin copia certificatului igienic pentru produsul expus spre vînzare.

De multe ori alegem îmbrăcămintea în funcție de felul în care arată și mai puțin în funcție de compozitie. Atunci cînd alegeți produse vestimntare pentru copii vă îndemnăm să fiți preocupati de aspectele ce țin de securitatea  și sănătatea copilului, examinînd atent detaliile produsului și compozitia materialului și să alegeți în funcție de ceea ce ar fi cel mai sănătos și confortabil pentru corpul copiilor.

ÎMBRĂCĂMINTE

5 lucruri pe care să le evitați atunci cînd alegi haine pentru copii!!!

1.      Hainele pentru copii cu cordoane si șnururi în regiunea capului sau a gîtului prezintă un risc de rănire și strangulare și trebuie să fie îndepărtate

2.      Hainele pentru copii nu ar trebui să aibă cordoane sau şnururi cu capetele libere mai lungi de 140 mm (14 cm), în zona  taliei. Șnururile sau cordoanele lungi pot fi prinse în ușile sau portiele automobilelor, bicicletelor sau            alte vehicule și pot provoca grave leziuni 

3.      Hainele din fibre sintetice prezintă un risc sporit de inflamabilitate

4.      Hainele din fibre sintetice pot declanșa leziuni cutanate, dermatite și alergii

5.      Solicită în caz de dubii certificatul igienic. Refuză cumpărătura cînd produsul este comercializat în lipsa certificatului igienic și în locuri neautorizate

Materialul din care sunt fabricate hainele este cel mai important lucru de care trebuie să ţineți cont atunci când mergeți la cumpărături. Îmbrăcămintea poate fi confecționată din fibre naturale, sintetice sau cu o compoziție mixtă.

În cazul textilelor din materiale sintetice, pielea vine în contact cu substanţele chimice din care este făcută ţesătura. Astfel, pot apărea frecvent dermatite de contact sau alergii ale pielii. De asemenea, coloranţii utilizaţi în fabricarea hainelor se pot dizolva din cauza transpiraţiei şi pot, astfel, ataca pielea.

Copiii care suferă de dermatită atopică sau alergii trebuie îmbrăcaţi cu hăinuţe din materiale naturale, cele sintetice putând declanşa episoade caracterizate prin mâncărimi şi leziuni cutanate.

Evitati pe cat posibil imbracamintea care are in continut acrilul, poliesterul, nailonul, raionul (vascoza), acetatul, triacetate.

Optati pentru hainele din fibre 100% naturale gen bumbac, in, canepa, lana sau matase.

Materialele naturale, în schimb, sunt prietenoase cu pielea. Inul, de exemplu, lasă epiderma să respire şi de aceea este foarte indicat persoanelor sensibile, în timp ce bumbacul este recomandat tuturor tipurilor de piele. Motivul? Bumbacul are proprietatea de a absoarbe bine transpiraţia, ţinând-o departe de piele. Acesta este motivul pentru care bumbacul este prima alegere când vine vorba de hainele copiilor mici, acesta împiedicând dezvoltarea dermatitelor şi infecţiilor.

ÎNCĂLȚĂMINTE

O atenţie deosebită necesită alegerea încălţămintei pentru copii. Pentru ca încălţămintea pentru copii să corespundă destinaţiei sale ea trebuie să corespundă unor cerinţe care reies din particularităţile anatomo - fiziologice ale organismului copiilor şi, în primul rând, al piciorului lor. Lungimea tălpii încălţămintei pentru copii întotdeauna trebuie să fie  mai mare decît lungimea tălpii piciorului, deoarece în partea de vârf din faţa degetelor (în bot) trebuie să existe un spaţiu aproximativ de 10 mm, în legătură cu:

a) mărirea lungimii tălpii piciorului concomitent cu creşterea naturală a piciorului copilului;

b) lungirea piciorului în timpul mersului şi sub acţiunea presiunilor datorită greutăţii corpului.

Dacă în încălţăminte nu va exista un spaţiu, atunci la lungirea tălpii piciorului degetele se vor încovoia, ceea ce poate cauza în viitor modificarea patologică a formei piciorului.

Folosirea încălţămintei foarte mici, îndeosebi a celei sportive şi a celei împletite, destinată pentru folosirea zilnică pe suprafeţe tari (asfalt, beton etc.) poate fi cauza apariţiei unui picior plat.

Tocul la încălţămintea pentru copii este obligatoriu, deoarece el artificial ridică bolta piciorului, apărînd talpa piciorului de lovituri şi totodată măreşte rezistenţa încălţămintei la uzură.

Lipsa tocului se admite numai la încălţămintea pentru copiii de vîrstă mică (până la 1 an).

Înălţimea tocului la încălţămintea pentru copiii de vîrstă preşcolară (1-7 ani) trebuie să fie de 5-10 mm, pentru şcolari de 8-12 ani - nu mai mult de 20 mm, pentru şcolari de 13-17 ani, băieţi - până la 30 de mm, pentru fete - până la 40 de mm.

O importanţă mare o are şi ştaiful (partea din spate) încălţămintei care menţine forma călcîiului şi tălpii la mers şi preîntâmpină deformarea lor.

Un ştaif rezistent nu permite alunecarea piciorului, ceea ce constituie o măsură profilactică care protejează contra apariţiei piciorului plat. De aceea purtarea încălţămintei fără un ştaif rezistent se admite doar pentru copiii mai mari de 11 ani.

Încălţămintea pentru copii trebuie sa fie dotată cu fixaţii (şireturi, cureluşe, fermoare etc.) comode şi sigure care să nu incomodeze mişcările. Încălţămintea deschisă şi fără fixaţii nu se admite pentru preşcolari, deoarece ea oboseşte muşchii şi dereglează circulaţia sangvină.

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Alege corect vestimentația și încălțămintea pentru copii
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2372768 |  ieri: 1876 |  azi: 2308 |  online: 40   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md