vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Cum să alegem corect ouăle ?

Cum să alegem corect ouăle ?  

11.04.2014
  1941 Accesări  

Se apropie Paştele, iar ouăle sunt foarte căutate în această perioadă. Agenția pentru Protecția Consumatorilor vine cu unele sfaturi şi recomandări  despre cum să alegem corect ouăle, în speranţa de a Vă ajuta să alegeţi doar produse de calitate.

 Este bine să știm că ouăle se clasifică în categorii de calitate. Există   categoria A sau „ouă proaspete" și categoria B. Deasemenea ouăle  se clasifică și  după categorii de greutate:
    a) XL - foarte mare: cel puţin 73 g;
    b) L - mare: de la 63 la 73 g exclusiv;
    c) M - medie: de la 53 la 63 g exclusiv;
    d) S - mică: mai puţin de 53 g.

În cazul în care în acelaşi ambalaj sînt împachetate ouă din categoria A de calibre diferite, cu condiţia ca greutatea minimă a acestor ouă să fie indicată în grame şi pe partea exterioară a ambalajului să fie deasemena indicat „Ouă de calibre diferite".

Ce informații trebuie să conțină  ambalajele care conțin ouă?

   Ambalajele care conţin ouă  au  pe partea exterioară, în mod vizibil cu uşurinţă şi perfect lizibil scris următoarele:
    a) codul centrului de ambalare;
    b) categoria de calitate; ambalajele sînt identificate fie prin cuvintele „Categoria A", fie prin litera „A", singură sau însoţită de menţiunea „proaspăte";
    c) categoria de greutate;

    d) data limită de consum;

    e) menţiunea „ouă spălate", în cazul în care sunt spălate;

    f) o condiţie specială de depozitare - o indicaţie prin care consumatorii sînt sfătuiţi să păstreze ouăle la frigider după cumpărare.

Cumpără produse cât mai proaspete

Ține minte că data limită de consum, nu poate depăşi 28 de zile de la ouat. Oul are un termen de valabilitate destul de mare însă, ar trebuie să alegi produse cât mai proaspete. Gândeşte-te că vei fierbe şi vei vopsi destul de multe bucăţi, însă nu le vei putea consuma într-o singură zi pe toate.

Astfel, ouăle se vor învechi şi mai tare. Dacă vei alege ouă proaspete până în 10 zile, le vei mânca proaspete până în 13-14 zile.

 Atenţie la ştampilă!

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când cumperi ouă, este să fii atent dacă are sau nu ştampilă. În cazul în care nu este inscripţionat sau ştampila nu este vizibila, este recomandat să nu cumperi.

Verifică atent coaja ouălor

Oul poate fi inscripţionat şi se poate încadra, conform ştampilei, în termenul său de valabilitate. Însă, dacă vei cumpăra ouă cu coaja crăpată sau spartă, atunci fii sigur ca acestea nu sunt bune pentru consum.

Verifică coaja fiecărui ou din cofraj. Atenţie şi la cofraj! Dacă acesta este umed şi lipicios, atunci cu siguranţă conţine ouă sparte sau crăpate.

Atenţie la ouăle cumpărate de la ţărani!

Ouăle care provind din gospădării şi care sunt comercializate de ţărani la marginea drumului nu au ştampilă. Practic, nu ştii ce cumperi. Îţi asumi un risc în cazul în care nu cunoşti vânzătorul, nu au încredere în el, nu ştii cu ce a hrănit păsările şi cum le creşte.

Cum se păstrează?

Dacă mergi la cumpărături, ouăle se iau după legume, fructe, conserve, lactate etc. Asta pentru că ouăle trebuie depozitate cât mai repede la rece, în frigider. Nu este deloc recomandat să cumperi o cutie de ouă şi să te plimbi cu el încă două ore prin magazine/piață.

Cum îţi dai seama dacă ouăle sunt proaspete?

Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, fără miros şi fără pete. Albuşul trebuie  să fie transparent, omogen, curat, limpede, fără pete sau impurităţi în conţinut. Prospeţimea ouălor se confirmă şi prin densitatea albuşului (cu cât albuşul este mai fluid, gălbenuşul este mai vizibil şi mobil, cu atât oul este mai proaspăt). La ouăle proaspete gălbenuşul trebuie să fie compact, cu culoarea clară de la galben deschis până la galben roşietic, cu miros şi gust plăcut caracteristic ouălor proaspete.

Ouăle învechite se recunosc după următoarele caracteristici:

- coaja este lucioasă,

- spaţiul cu aer este mare,

- albuşul are viscozitate foarte mică  şi este aproape lichefiat (apos)

* Ouăle cu gălbenuşul lipit de coajă sau cu gălbenuşul vărsat în albuş sunt considerate necomestibile.

* Ouăle alterate au miros străin, iar dacă procesul de descompunere a început au miros de hidrogen sulfurat.

Dragi consumatori , vă recomandăm ca în această perioadă să procuraţi produsele alimentare, mai ales cele uşor perisabile, cum ar fi ouăle, carnea şi peştele proaspăt, numai din locuri autorizate care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

Evitaţi să cumpăraţi produsele expuse spre vânzare pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc. Chiar dacă sunt vândute la un preţ mai mic, acestea reprezintă un risc pentru sănătatea dvs.

 

 

 

 

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Cum să alegem corect ouăle ?
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2372817 |  ieri: 2337 |  azi: 12 |  online: 12   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md