vezi mai mult

„TAXIMETRU. Ce trebuie să cunoaștem despre acest mijloc? Și cum funcționează acesta?”
  
 
Află ce trebuie să știi când îți alimentezi mașina la stațiile PECO
  
 
Produsele necorespunzătoare sau produsele cu defect
Vezi în : româna     // 4895.374 Kb  
 
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Ce trebuie să știm înainte de a procura produse lactate?

Ce trebuie să știm înainte de a procura produse lactate?  

13.06.2014
  2205 Accesări  

Cînd doriți să cumpărați lapte sau produse lactate există pericolul ca acestea să nu fie într-o stare bună, iar comerciantii să vă "ademenească" cu mirosuri, coloranți care să dea senzația de proaspăt. În acest context, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, vine cu un șir de recomandări despre cum ați putea deosebi produsele lactate proaspete de cele alterate, mai ales acum, în această perioadă caniculară.

Laptele

Laptele are culoare albă cu nuanţă slab gălbuie, nuanţă care se accentuează în cazul laptelui cu un conţinut sporit de grăsime..

Atenţie!!! Alte nuanţe de culori ale laptelui ( roz, albastru, roşu etc.) denotă, fie că animalul de la care s-a recoltat laptele a fost bolnav, fie că intenţionat s-a falsificat.

Gustul laptelui normal, proaspăt, este dulceag, iar în cazul pasteurizării sau fierberii capătă un gust specific de „fiert". Laptele mai poate avea gust sărat, amărui etc., care se datorează prezenţei unor bacterii, care au infectat laptele.

Mirosul laptelui este specific, plăcut, puţin pronunţat. Când laptele are un început de alterare, mirosul devine slab acrişor sau chiar neplăcut, când alterarea este avansată.

Atenţie!!! Laptele absoarbe foarte uşor mirosurile străine, mai ales dacă este păstrat într-un vas sau ambalaj deschis.

Laptele nu se recomandă a fi folosit în stare crudă (nepasteurizat) şi trebuie de fiert foarte bine, menţinându-l pe foc 3-5 min după primul clocot, deoarece prin lapte se pot transmite aşa boli ca: tuberculoza, antraxul, holera, salmoneloza, infecţii stafilococice şi streptococice, etc.

Lapte pasteurizat este numit laptele care a fost tratat  termic apoi răcit şi este un produs gata pentru consum. La fierbere laptele pasteurizat îşi pierde unele proprietăţi nutritive (proteine, vitamine etc.).

Termenul de valabilitate este cel stabilit de producător și trebuie înscris pe ambalajul individual.Verificați data fabricației marcată pe capac, pungă, cutie și dacă produs se încadrează în termenul de valabilitate.

Produse lactate acide

Produse lactate acide (iaurt, lapte acru, chefir etc.) sunt cele care se obţin în urma dezvoltării a unor microorganisme specifice. Aceste produse au o importanţă deosebită în alimentaţia oamenilor datorită valorii nutritive specifice a lor.

Aceste produse trebuie să fie compact sau fin dispersate, consistenţa cremoasă sau fluidă, fără eliminare de zer sau bule de gaze, dulce - acrişor în dependenţă de tipul produsului.

Principalele neconformităţi care se pot întâlni la aceste produse ţin de gust şi de miros (gust acru pronunţat, gust de mucegai sau de drojdie, gust şi miros rânced sau oţetit); de aspect şi de consistenţă (consistenţa moale, filată).

Termenul de valabilitate trebuie să fie stabilit şi inscripţionat de producător pe ambalajul individual al produsului respectiv.

Smîntână

Aspectul şi consistenţa smântânii  trebuie să fie omogenă, slab vâscoasă, fără aglomerări de grăsime sau substanţe proteice; culoarea albă sau cu nuanţe gălbui, neadmiţându-se alte culori. Gustul şi mirosul plăcut, dulciu sau slab acrişor, aromat.

Neconformităţile smântânii se manifestă prin: gust  amar, acru, de furaje, metalic, de brânză, de săpun, uleios, de seu, de drojdie, etc.

Atenţie!!! Uneori, procurând smântână neambalată de producător, se întâlnesc cazuri când ea este falsificată cu făină, amidon sau iaurt prin omogenizare. Smântâna falsificată are aspect mat, semne de coagulare, gust acru - specific iaurtului, sau gust făinos, de amidon.

Unt

Untul trebuie să fie de culoare alb-gălbui pînă la galben- pal, uniform în toată masa, cu luciu specific sau mat, fără impurităţi sau corpuri străine pe suprafață. În secțiune nu trebuie să prezinte picături vizibile de apă sau goluri de aer.

Mirosul este plăcut, aromat, caracteristic untului proaspăt, fără miros și gust străin (medicamente, mucegai, rânced, acru,).

Defectele untului pot fi:

 • de gust și miros - amar, metalic, acru, brînzos, mucegai,
 • de structură, consitență și aspect - moale, sfăramîcios, lipicios, apos
 • culoare:- marmorat, alb, colorat intens în galben sau roșu

Verificați încadrarea produslui în termenul de valabilitate, untul fiind ușor perisabil. Untul rînced dă gust dezagreabil mîncării, chiar dacă folosiți substanțe aromatizante.

La cumpărare, cereți informații suplimentare privind:

 • Numele producătorului
 • Proveniența din import sau indigenă, adaosuri(sare), în cazul în care aceste aspecte nu sunt înscrise pe ambalaj.

Brînză

Brânza proaspătă de vaci este o pastă omogenă, fină, cremoasă, curată, fără scurgeri de zer, fără mucegaiuri şi impurităţi. Culoare brînzei trebuie să fie: albă până la alb - gălbui și cu miros şi gust: caracteristic (de fermentație lactică), fără miros și gust stăin.

Brînză care are o consistență prea tare, lipicioasă, structura buretoasă, zone de mucegai, defecte de culoare (pete de culoare portocalie, negru-albăstru), de gust (acid, amar, rînced)

Brânzeturi tari

Brânzeturile tari (caşcaval, brânza de Olanda) iniţial se verifică organoleptic: exteriorul bucăţilor să aibă o formă regulată, fără deformaţii, să fie curat, de culoare gălbuie, coaja netedă, fără fisuri, pete sau urme de mucegai. În cazul brânzeturilor cu coaja parafinată se verifică uniformitatea stratului de parafină. În secţiune miezul trebuie să fie omogen, cu consistenţa pastei corespunzătoare tipului de brânză (tare, puţin elastică, cauciucoasă, sfărâmicioasă sau nisipoasă  etc.).

Gustul şi mirosul  trebuie să fie caracteristice tipului respectiv de brânză!

Dragi consumatori,

Agenția pentru Protecția Consumatorilor, în perioada 01.01.2014- 12.06.2014 a efectuat 125 de controale de stat în domeniul produselor lactate.

Urmare verificarilor s-a constatat că cele mai frecvente încălcări sunt:

 • Neindicarea datei de fabricare a produsului - 21 de cazuri
 • Termen de valabilitate expirat a produselor - 15 cazuri
 • Marcarea incompletă a produselor lactate - 36 cazuri
 • Condiții de păstrare inadecvate - 12 cazuri
 • Neîntocmirea corectă a prețurilor - 15 cazuri
 • Lipsa certificatului de conformitate - 31 de cazuri

Inspectorii APC au întocmit 187 de procese verbale. De asemenea, au eliberat 69 de prescripții de interzicere temporară a produselor necorespunzătoare și 73 prescripții de înlăturare a neconformităților stabilite.

În acest contex, vă recomandăm ca în această perioadă să procuraţi produsele alimentare, mai ales cele uşor perisabile, cum ar fi ouăle, carnea şi peştele proaspăt, numai din locuri autorizate care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului respectiv.

În cazul în care v-au fost lezate drepturile, nu ezitaţi, să apelaţi la APC care vă poate consilia gratuit telefonic (linia telefonică fierbinte 022 741464 şi 080028028  (apel gratuit din teritoriul Rep. Moldova)) sau vă ajută să depuneți o plîngere la sediul APC din str. Alba Iulia 75, bloc G. et. 8, bir. 805.

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  7 Sfaturi utile pentru consumatori » Ce trebuie să știm înainte de a procura produse lactate?
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2372768 |  ieri: 1876 |  azi: 2308 |  online: 40   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md