Prima   »  Cazuri de succes » Moldovenii își recuperează banii pentru telefoanele procurate în rate

Moldovenii își recuperează banii pentru telefoanele procurate în rate  

07.12.2018
  636 Accesări  

Cetățenii moldoveni  procură tot mai frecvent telefoane în rate, prin intermediul contractelor încheiate între agenți economici și companii de micro-finanțare. Concluzia poate fi făcută după ce în cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) sunt examinate o serie de reclamații ce vizează neconformități ale acestor produse achiziționate în rate.

Astfel, dintr-un număr total de 88 de petiții înregistrate pentru primele 9 luni ale anului 2018 privind neconformități ale telefoanelor mobile, precum și prestarea necorespunzătoare a serviciilor de reparație a acestor bunuri, 30 % dintre telefoane sunt achitate în rate.

Este și cazul unui consumator din Anenii Noi, care a hotărât să achiziționeze un iPhone X 256 GB în valoare de 27, 540 în rate. Acesta achitase mai multe luni pentru credit, mare însă i-a fost mirarea când a constatat carcasa telefonului detașându-se foarte ușor de telefon.

Cu această problemă, s-a adresat la magazinul specializat de unde a procurat telefonul. Aceștia au negat că ar avea vre-o legătura cu neconformitatea apărută.

Nesatisfăcut de răspuns, bărbatul a apelat la Telefonul Consumatorului, unde a fost ghidat să depună o reclamație. În urma examinării petiției de către specialiști, s-a realizat o expertiză independentă prin care nu s-a putut dovedi vina consumatorului. Astfel, acestuia i s-a restituit toate plățile efectuate pentru telefon, fiind reziliat contractul între consumator și agent economic.

Recent, în adresa APCSP au parvenit și alte două petiții care au fost soluționate pe cale amiabilă.

Ina D. (numele este modificat) din r-nul Sângerei a procurat un telefon mobil în rate în valoare de 6000 lei. După 6 luni de utilizare a fost detectată o deficiență a produsului și anume schimbarea culorii ecranului în momentul exploatării (înnegrirea acestuia).

Un consumator din capitală, de asemenea, a cumpărat un telefon în rate, ce se comercializa împreună cu husă-cadou. La achitarea a câteva tranșe de bani pentru produs, consumatorul a fost informat că este necesar să plătească și pentru husă, ceea ce a fost împotriva intereselor economice ale consumatorului. Drept finalitate, aceste contracte au fost reziliate, consumatorii recuperându-și sumele investite în cumpărături.

De menționat că, unui alt locuitor al capitalei i-au revenit 5399 lei în buzunar după ce bateria telefonului mobil achiziționat s-a dovedit a fi necalitativă, precum și unui locuitor al mun.Soroca, care s-a ales cu contravaloarea bunului procurat-1842 lei.

   

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Cazuri de succes » Moldovenii își recuperează banii pentru telefoanele procurate în rate
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2366450 |  ieri: 2226 |  azi: 474 |  online: 54   actualizat la: 06.12.2019
Creat de Brand.md