Prima   »  Cazuri de succes » Nerespectarea termenul de execuție a lucrărilor- îl poate costa pe agentul economic o suma de bani ce crește zilnic cu 10 %

Nerespectarea termenul de execuție a lucrărilor- îl poate costa pe agentul economic o suma de bani ce crește zilnic cu 10 %  

02.09.2014
  4447 Accesări  

În luna februarie 2012, d-na X în vîrsta de 70 ani din mun.Chișinău, după ce i-a ars casa, în urma unor donații colectate de la rude, vecini, etc., a hotărît să-și cumpere o locuință. După lungi căutări, a găsit un apartament de tip mansardă, care urma să fie dat în exploatare în luna octombrie 2012. Consumatoarea a achitat  firmei de construcții 90% din costul apartamentului.

În luna noiembrie a anului 2012, doar 20 % din totalul lucrărilor erau executate. Doamna X a decis să solicite de la companie banii investiți prin rezilierea contractului. Conform contractului încheiat între firma de construcții și consumatoare, în caz de reziliere a contractului, banii urmau să-i fie restituiți în decurs de o lună.

Doamna X, zilnic îl telefona pe directorul companiei de construcții, însă în zadar. Mergea la sediul companiei și, deasemenea, nu-l găsea, mereu avea parte de răspunsuri neclare și întîlnirile fiind amînate de la o zi la alta.

Cînd a văzut că nu mai are șanse să rezolve conflictul pe cale amiabilă, a scris o reclamație în adresa APC, că precum agentul economic nu doreste să-i restituie banii investiți. APC a emis o decizie prin care agentul economic era obligat să înlăture neconformitățile. Însă și de această dată comerciantul a ignorat soluționarea plîngerii consumatoarei. Cu ajutorul APC, abia în anul 2013 i-au fost restituiți banii, după lungi tratative cu agentul economic.

În toată aceasta perioadă din cauza stresului zilnic pe care îl suporta consumatoare, starea de sănatate s-a agravat, a fost internată în spital de cîteva ori. Atunci, conform procedurii, APC împreună cu consumatorul a inițiat o acțiune în instanța de judecată, prin care solicitau ca agentul economic să achite un prejudiciu moral în valoare de 20 000 lei și încasarea unei penalități pentru încălcarea termenilor de execuție a lucrărilor.

Dreptul de a solicita prejudicial moral este stabilit de art.20 al Legii privind protecția consumatorilor nr 105-XV din 13.03.2003 conform căreia: (1),,Consumatorul este în drept să pretindă repararea prejudiciului cauzat de produsele, serviciile necorespunzătoare indiferent de faptul dacă s-a aflat sau nu în relaţii contractuale cu vînzătorul, prestatorul."

Deasemenea, conform aceluiași articol alin. (4) și (5), prevede că prejudiciul moral cauzat consumatorului se repară în mărimea stabilită de instanţa judecătorească, indiferent dacă agentul economic a reparat prejudicial cauzat consumatorului.

Iar penalitatea solicitată se întemeiază pe prevederile art. 32 al Legii citate, conform căreia: ,,(2) În cazul încălcării termenelor stabilite, conform art. 21, de începere şi finalizare a prestării serviciului (executării lucrării) sau termenelor noi fixate de consumator, prestatorul (executantul) achită consumatorului pentru fiecare zi (oră, dacă termenul a fost stabilit în ore) depăşită o penalitate în mărime de 10% din preţul serviciului (lucrării)."

(5) Pretenţiile consumatorului privind repararea prejudiciului şi achitarea penalităţilor, prevăzute de prezenta lege sau de contract, se soluţionează de vînzător, prestator pe cale amiabilă sau pe cale judiciară, conform legislaţiei.

Cu toate că doamna X avea dreptul să solicite o penalitatea în mărime de 10% din suma achitată pentru fiecare zi de întîrziere a dării în explotarea a imobiluluii, ținînd cont de situația financiară precară a agentului economic a solicitat o penalitate de 1% pentru fiecare zi de întîrziere - o suma în valoare de 179 136 lei.

Procesul a fost cîștigat de consumatoare alături de APC, ce a participat în calitate de intervenient accesoriu. Judecătorul a emis o hotărîre prin care Doamnei X din mun.Chișinău urmează să încaseze 179 136 lei în calitate de penalitate și 10 000 lei -prejudiciu moral.

Mai jos poate fi vizualizată hotărîrea instanței de judecată.

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Cazuri de succes » Nerespectarea termenul de execuție a lucrărilor- îl poate costa pe agentul economic o suma de bani ce crește zilnic cu 10 %
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2367500 |  ieri: 2226 |  azi: 1414 |  online: 26   actualizat la: 09.12.2019
Creat de Brand.md