Prima   »  Cazuri de succes » Un consumator din mun. Chișinău și-a recuperat prejudiciul material în valoare de 30531 lei

Un consumator din mun. Chișinău și-a recuperat prejudiciul material în valoare de 30531 lei  

17.10.2014
  3045 Accesări  

Domnul X din mun. Chişinău procurat  3 ferestre şi o uşă cu geamuri termopane din lemn de stejar de la o firmă specializată în comandarea articolelor de tîmplărie  de la producător, pentru care a achitat un avans în suma de 13 000 lei. După instalarea articolelor, consumatorul a stabilit că erau necalitative, cu mai multe deficienţe, printre care dimensiunile ferestrelor şi uşii, care nu corespundeau deschizăturilor în zid, produsele confecţionate nu se închideau ermetic, articolele aveau crăpături, în unele locuri era deteriorat lacul de pe suprafaţa ferestrelor.

De asemenea, produsele confecţionate nu au fost însoţite de o instrucţiune de utilizare, instalare, exploatare şi întreţinere, certificat de garanţie şi acte privind informarea consumatorului în limba de stat.

Consumatorul s-a adresat de mai multe ori agenților economici prin care solicita înlocuirea articolelor de tâmplărie cu altele calitative, însă a fost refuzat.

În această situație, consumatorul a depus o petiție la autoritatea de stat abilitată cu funcții de protecție a drepturilor consumatorilor - Serviciul de Standardizare şi Metrologie, astăzi Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC), prin care consideră că prin acţiunile lor, agenții economici i-au lezat dreptul la înlocuirea gratuită sau restituirea contravalorii produselor necorespunzătoare, dreptul la informaţii complete, precise, corecte privind produsele achiziţionate, i-au  fost lezate interesele economice prevăzute de lege, interesul de a beneficia de produse calitative, interesul de conservare a energiei termice din locuinţa sa.

Agenții economici nu au dorit să se conformeze prescripției eliberate de către autoritatea abilitată  și să înlocuiască produsele defecte, iar  la 14 martie 2009, consumatorul s-a adresat în instanță de judecată.

În final după un proces de judecată, consumatorul în urma deciziei Colegiului civil, comercial și de contencios administrative lărgit al Curții Supreme de Justiție, a încasat un prejudicial material în valoare de 30531 lei și 1000 lei -prejudiciul moral.

Mai multe detalii despre acest caz, aflați de pe http://jurisprudenta.csj.md/search_col_civil.php?id=13214

 

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Cazuri de succes » Un consumator din mun. Chișinău și-a recuperat prejudiciul material în valoare de 30531 lei
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2367539 |  ieri: 2226 |  azi: 1451 |  online: 63   actualizat la: 09.12.2019
Creat de Brand.md