vezi mai mult

Rezultatele Concursului de desene "Protecția Consumatorilor în Culori".
  
 
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieții, a participat la a XII-a ediție a conferinței Internaționale a IMM-urilor "Moldova Verde"
  
 
Reprezentații Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, au participat la workshop-ul „E-Turism și Protecția Consumatorilor"
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Ce trebuie să ştim înainte de a procura pâine, paste făinoase, făină şi biscuiţi

Ce trebuie să ştim înainte de a procura pâine, paste făinoase, făină şi biscuiţi  

28.07.2015
  3235 Accesări  

PÂINEA

  Suprafaţa cojii trebuie să fie netedă cu aspect lucios, nearsă. Coaja trebuie să fie rumenă, de culoare brună-aurie până la brun-roşcat - la pâinea neagră; şi galbenă - aurie - pentru pâinea albă. Neapărat miezul trebuie să fie bine crescut cu pori fini şi uniformi, fără cocoloaşe şi urme de făină nefrământată. Consistenţa miezului trebuie să fie elastică, după o uşoară apăsare cu degetul să revină imediat la starea iniţială, să nu se fărâmiţeze, să nu fie lipicioasă şi umedă la pipăit (pentru pâinea albă). Aroma trebuie să fie plăcută, caracteristică pâinii , fără miros străin (de mucegai, rânced sau stătut). Gustul trebuie să fie plăcut, potrivit de sărat, fără nuanţe de acru, amar, fără scrâşnet în dinţi la mestecare. Pâinea la exterior trebuie să fie de formă regulată, neturtită şi fără deteriorări.

  Atenţie!!! Termenul de valabilitate  al pâinii este de 24 ore de la coacere, 36 ore, 72 ore sau 168 ore în dependenţă de tipul pâinii şi ambalajului, care trebuie să fie  indicat pe etichetă (în cazul produselor preambalate) şi/sau pe panoul informativ din unitatea de comerţ (în cazul produselor neambalate).

  Atenţie!!! Este interzisă consumului uman pâinea contaminată cu diferite microorganisme ( boala întinderii - miezul se înmoaie iar la rupere formează fire subţiri şi lucioase, mucegăirea - miezul pâinii are pete de culori diferite: albastre - verzui, cenuşii, galben - brune).

  Atenţie!!! Pâinea caldă nu se păstrează în pungi de plastic sau de pânză, dar pe suporturi speciale din materiale emailate sau din lemn.

PASTE FĂINOASE

  Culoarea pastelor făinoase trebuie să fie uniformă, în secţiune aspectul trebuie să fie sticlos. La pastele cu adaosuri nuanţa culorii trebuie să corespundă adaosului respectiv. Ţineţi minte, în pastele făinoase nu se admite corpuri străine, urme de infectare, miros de ou alterat sau mucegai, sau alte mirosuri străine. 

  Atenţie!!! Pastele făinoase fierte în apă trebuie să-şi mărească volumul de cel puţin 2,5 ori, să fie elastice, să nu se lipească între ele, să nu formeze cocoloaşe şi să nu aibă miros şi gust străin.

FĂINĂ

   Făina trebuie să se prezinte sub formă de pulbere fină, de o culoare albă până la alb - gălbui, cu nuanţă cenuşie, miros plăcut specific făinii, puţin dulceag. Nu se admite gust amar sau acru, scrâşnet la mestecare care s-ar datora impurităţilor. Nu se admite contaminarea cu dăunători (gărgăriţa, larva, molia de ambar ,etc.).

  Atenţie!!! Gustul de amar, acru, rânced sau alte gusturi străine indică o alterare a făinii.

BISCUIŢI

  Biscuiţii trebuie să aibă suprafaţa lucioasă, netedă, fără urme de arsură, fără goluri, fără grăsime oxidată la suprafaţă. Se admite suprafaţa granuloasă la biscuiţii şpriţaţi. În secţiune biscuiţii trebuie să prezinte miezul bine copt, uniform, porozitate fină, fără goluri, bucăţi de aluat sau corpuri străine. Culoarea biscuiţilor trebuie să fie de la nuanţă  gălbuie până la brună - deschisă. Gustul biscuiţilor trebuie să fie plăcut, dulceag, corespunzător unui produs bine copt, nici amar, nici rânced. Mirosul biscuiţilor trebuie să fie plăcut corespunzător aromelor utilizate, fără miros de mucegai, stătut, sau alte mirosuri străine.

Atenţie!!! Biscuiţii trebuie să fie tari, fragezi dar nesfărâmicioşi, biscuiţii cu aspect albicios sunt vechi.

  Dragi consumatori, este important să vă informaţi înainte de a cumpăra un produs. Citiţi cu atenţie pe etichetă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, compoziţia, modul de întrebuinţare, condiţiile de păstrare, termenul de valabilitate, aditivii alimentari utilizaţi şi alte informaţii prezentate care vă vor ajuta să faceţi alegerea potrivită în conformitate cu necesităţile dumneavoastră. Produsele trebuie să se păstreze conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.) deoarece numai în aceste condiţii producătorul garantează inofensivitatea produsului şi păstrarea caracteristicilor lui calitative. 

  În cazul în care v-au fost lezate drepturile, nu ezitaţi, să apelaţi la A.P.C. care vă poate consilia telefonic gratuit la linia telefonică fierbinte 022 741464 şi 080028028  (apel gratuit din teritoriul Rep. Moldova) sau vă ajută să depuneți o plîngere la sediul A.P.C. , situat pe str.Vasile Alescandri, et. 1, bir. 101.  

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media

tel. 022 501 922

 


 

 

 

 

 

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Ce trebuie să ştim înainte de a procura pâine, paste făinoase, făină şi biscuiţi
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2359880 |  ieri: 1525 |  azi: 210 |  online: 36   actualizat la: 04.12.2019
Creat de Brand.md