vezi mai mult

Rezultatele Concursului de desene "Protecția Consumatorilor în Culori".
  
 
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieții, a participat la a XII-a ediție a conferinței Internaționale a IMM-urilor "Moldova Verde"
  
 
Reprezentații Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, au participat la workshop-ul „E-Turism și Protecția Consumatorilor"
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Sfaturi utile la procurarea aparatelor electrice de uz casnic

Sfaturi utile la procurarea aparatelor electrice de uz casnic  

24.11.2015
Poză-simbol  2037 Accesări  

  Înainte de a procura un frigider, consumatorul trebuie să dispună de o informație complectă asupra elementelor de identificare și caracteristicile ale acestui produs și anume: marca comercială, modelul, țara producătoare, volumul, tipul curentului electric, tensiunea nominală, frecvența, întrebuințarea energiei electrice, clasa de protecție împotriva electrocutării, zgomotul, etichetarea produsului cu impact energetic, etc. Frigiderele expuse spre comercializare trebuie să fie ambalate cu material original avînd marcarea corespunzătoare pe ambalaj, semnele de avertisment și precauții. Pe produs sau pe ambalaj trebuie să fie plasată o informație referitor la agentul economic care a importat produsul pe teritoriul Republicii Moldova.

  Frigiderele expuse spre comercializare trebuie să fie însoțite cu manualul de utilizare și talon de garanție în limba română. În manualul de utilizare trebuie să fie indicate caracteristicile tehnice, modelul, numărul de serie, țara producătoare, modul de instalare, utilizare, îngrijire și curățare, descrierea funcțională, păstrarea alimentelor și avertismentele importante, etc.

  Talonul de garanție trebuie să conțină informația referitor la denumirea produsului, modelul, numărul de serie a produsului, data comercializării, agentul economic care a comercializat produsul cu indicarea adresei și numărului de contact. Informația referitor la agentul economic care efectuează lucrările de reparație și deservire tehnică a produsului în perioada de garanție și post-garanție.

  Este important să cunoaștem modul de remediere, înlocuire, restituirea contravalorii produsului, serviciului necorespunzător în cadrul termenului de garanție cum prevede art.18 alin. (1), (2) a Legii privind protecția consumatorilor. Totodată, consumatorul trebuie să cunoască că conform art.18 alin.(9) „În cazul produselor electrice de uz casnic, vînzătorul este obligat, la înmînarea de către consumator a cerinței întemeiate privind remedierea, să pună la dispoziția acestuia, gratuit, în termen de 3 zile, pe perioada remedierii, un  produs similar, suportînd cheltuielile de transport. Consumatorul este în drept să solicite declarația de conformitate la frigiderele și congelatoarele expuse spre comercializare.

  Agenții economici care comercializează aparate electrice de uz casnic trebuie să dispună de:

  • autorizație de amplasare și funcționare;
  • informație necesară pentru consumatori, așa cum prevede art.25 a Legii privind protecția consumatorilor. Informația respectivă trebuie să fie afișată în loc vizibil și accesibil consumatorilor;
  • registrul de reclamație;
  • loc special amenajat pentru testarea produselor înainte de oferirea produsului consumatorului spre utilizare.

  Produsele electrocasnice care au termen de garanție nu pot fi comercializate de deținătorii patentei de întreprinzător. Agenția pentru Protecția Consumatorilor efectuează supravegherea pieței la etapa plasării pe piață și comercializării frigiderilor și congelatoarelor, verifică respectarea prevederilor legale la comercializarea sau importul produselor de către agenții economici care desfășoară activitatea comercială pe teritoriul Republicii Moldova. Produsele depistate care nu corespund documentelor normative și legislației în vigoare, sunt interzise spre comercializare și retrase de pe piață.

  Sfaturi:

  Înainte de a utiliza produse electrice de uz casnic, consumatorul trebuie să facă cunoștință cu modul de utilizare, de instalare, îngrijire și curățare a produselor care sunt stipulate în manualul de utilizare oferite de producător. Să utilizeze produsele conform destinației și să respecte cerințele de securitate la instalarea produsului.

  Riscuri:

  În cazul în care produsul expus spre comercializare nu dispune de marcarea corespunzătoare, lipsit de instrucțiunea de utilizare, talonul de garanție, ambalajul necorespunzător, denumirea producătorului, importatorului, neavînd nici declarația de conformitate, atunci există risc sporit ca produsul să fie falsificat sau contrafăcut.

 Atenție!!!

 Nu ezitați să apelați la Agenția pentru Protecția Consumatorilor atunci cînd se încalcă drepturile dumneavoastră în calitate de consumator. Ne puteți găsi la LINIA FIERBINTE 022 741 464  sau la adresa, mun. Chişinău, sectorul Centru, str.Vasile Alecsanadri, 78 etajul 1,5.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media

tel. 022 501 999

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Sfaturi utile la procurarea aparatelor electrice de uz casnic
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2359900 |  ieri: 1525 |  azi: 230 |  online: 9   actualizat la: 04.12.2019
Creat de Brand.md