vezi mai mult

Angajații APCSP au participat la un atelier de lucru, organizat în cadrul proiectului "Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova"
  
 
ATENȚIE! Campanie de rechemare a produselor de pe piață
  
 
Modificări la Codul contravențional și la Codul transporturilor rutiere privind activitatea de taxi
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Masă rotundă cu participarea unei rețele mari de supermarketuri din țară

Masă rotundă cu participarea unei rețele mari de supermarketuri din țară  

05.04.2017
  1025 Accesări  

Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC) a organizat o masă  rotundă cu participarea directorilor unei rețele mari de comerț din țară. În cadrul dialogului au fost discutate mai multe teme care vizează ambele părți, atît agentul economic cît și consumatorul. 

Iurie Eremia, directorul APC, a apreciat deschiderea spre colaborare a agenților economici, menționând că Agenția este dispusă să ofere tuturor agenților interesați, consultanță privind ultimele noutăți legislative din domeniul de activitate. Potrivit directorului, toate întâlnirile cu operatorii lanțului comercial au drept scop identificarea unui echilibru de interese economice între agenții economici și consumatori și a unui mecanism viabil de aplicare a legii, care să fie agreat de toți actorii antrenați în acest proces.

Principalele teme puse în discuții au fost rezultatele controalelor efectuate în magazine, suma amenzilor aplicate, noile reguli de comerț, precum și ultimele modificări legislative ce țin de Legea cu privire la comerțul interior. Discuțiile s-au mai axat pe subiecte precum marcarea prețurilor conform cerințelor, lista produselor care pot fi sau nu returnate,  drepturile consumatorilor, principalele încălcări și posibilitățile de a fi evitate, etc. În cadrul unui schimb de opinii, agenții economici au venit cu un șir de idei și întrebări în domeniu, solicitând continuarea unui astfel de dialog pentru identificarea unor poziții comune a tuturor operatorilor lanțului comercial. Participanții au trecut în revistă și obligațiile agenților economici în activitatea comercială. Administrația rețele de magazine a menționat că este binevenit faptul că o instituție cu funcție de control vine cu asemenea seminare de informare. Participanții la seminar au primit recomandarea de a soluționa amiabil revendicările consumatorilor, înainte ca cei din urmă să depună o petiție la APC, evitându-se astfel controalele. Totodată, Agenția tinde să contribuie la creşterea responsabilității agenților economici și consilierea lor în domeniul prevederilor legale și bunelor practici ce țin de protecția drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor.

Menționăm că principalele neconformități depistate în cadrul controalelor efectuate în cadrul acestei rețele de supermarketuri au fost: marcarea incorectă sau incompletă a produselor, practici comerciale înșelătoare, înșelare la cântar, nerespectarea indicilor de inofensivitate, lipsa certificatului de conformitate, nerespectarea condițiilor de păstrare etc.

 
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Masă rotundă cu participarea unei rețele mari de supermarketuri din țară
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 1835030 |  ieri: 2239 |  azi: 417 |  online: 23   actualizat la: 17.01.2019
Creat de Brand.md