vezi mai mult

TABLOUL SĂPTĂMÂNAL AL RECLAMAȚIILOR
  
 
Curs de instruire privind identificarea produselor contrafăcute
  
 
CAMPANIA DE INFORMARE A PRESTATORILOR DE SERVICII ÎN REGIM TAXI
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Cumpărătură de control pentru produse lactate

Cumpărătură de control pentru produse lactate  

03.05.2017
  905 Accesări  

Agenția pentru Protecţia Consumatorilor împreună cu un reporter TV au demarat un experiment, cumpărând din câteva magazine lactate, care ulterior au fost trimise către două laboratoare independente, în vederea testării. Probele colectate au fost supuse încercărilor de laborator pentru a se stabili fracția masică a grăsimilor precum și originea acestora - vegetală, animală sau mixtă. Din magazine au fost preluate 14 probe de produse lactate autohtone, mai exact cinci mostre de unt, trei mostre de brânză proaspătă de vaci, patru de smântână şi două de cașcaval. Pentru ca procedeul să fie unul echitabil pentru toți producătorii, după prelevare produsele au fost despachetate,iar conţinutul lor a fost ambalat în pungi de plastic speciale fiind sigilate și codificate.

Cele 14 probe de lactate au fost expediate la Laboratorul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară din capitală.  Aceleaşi probe și alte 2 probe adiționale de lapte pasteurizat au fost supuse verificărilor și de către laboratorul CNIEP-LAREX din Bucureşti. CNIEP-LAREX este o instituţie publică în subordinea Autorităţii Naţionale  pentru Protecţia Consumatorilor din România, finanţată integral din fonduri extrabugetare. După aproape două săptămâni au fost recepționate rezultatele. Veaceslav Ciuhrii,  șef Direcție control produse alimentare și servicii din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor, a declarat că în urma verificărilor de laborator, nu s-a constatat faptul utilizării grăsimilor vegetale, constatându-se că sunt utilizate doar grăsimi lactice.

Potrivit specialiştilor, pentru falsificarea lactatelor se foloseşte de regulă ulei de palmier hidrogenat care din punct de vedere nutrițional diferă drastic de uleiul de palmier nehidrogenat. Acest ulei conține acizi grași care duc consecinţe nefaste asupra organismului uman, la apariția bolilor cardio­vasculare și a unor forme de cancer. 

Dragi consumatori, nu ezitați să apelați la Agenția pentru Protecția Consumatorilor atunci cînd se încalcă drepturile dumneavoastră în calitate de consumator. Ne puteți găsi la TELEFONUL CONSUMATORILOR 022 74-14-64   sau la adresa, mun. Chişinău, sectorul Centru, str.Vasile Alecsandri, 78 etajul 1.

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Cumpărătură de control pentru produse lactate
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 1594602 |  ieri: 670 |  azi: 104 |  online: 12   actualizat la: 18.06.2018
Creat de Brand.md