vezi mai mult

SINTEZA SĂPTĂMÂNALĂ A RECLAMAȚIILOR
  
 
Dăm start Campaniei "Spune NU- produselor contrafăcute!
  
 
Ședință de lucru a reprezentanților APCSP cu Organizația Națională de Protecție a Consumatorilor din România
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Neconformități depistate în piețele din țară privind utilizarea mijloacelor de măsurare

Neconformități depistate în piețele din țară privind utilizarea mijloacelor de măsurare  

26.07.2017
  691 Accesări  

Agenția pentru Protecția Consumatorului a lansat o campanie de informare și monitorizare privind utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare în piețele din țară. Campania are drept scop informarea persoanelor fizice și juridice, inclusiv administratorii piețelor despre utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare legale, verificate metrologic și care sunt introduse în registrul de stat. Inspectorii au mers în piețele din țară pentru a monitoriza și informa comercianții și consumatorii despre utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare. Pe parcursul a două zile au fost efectuate 16 vizite de consultanță în piețele din țară. Ca rezultat din cele 902 mijloace de măsurare(MM) puse în utilizare, 418 (46%) erau corespunzătoare normelor legale, iar restul 484 (54%) MM erau neadecvate, nelegalizate sau neverificate metrologic. Prin urmare, 82,9% din cîntarele utilizate de persoanele fizice erau neconforme, și doar 31% din cîntarele utilizate de agenți economici  erau neconforme normelor metrologice legale (neincluse în Registrul de Stat al MM, neverificate metrologic). Îngrijorător este faptul, că în unele piețe, nivelul de utilizare a mijloacelor de măsurare ilegale ajunge nivelul de 80%, situația în ansamblu înscriind 50-80% mijloace de măsurare neconforme cerințelor metrologiei legale, utilizate în piețele din țară.

Administratorilor de piețe cât și comercianților le-au fost aduse la cunoștință toate încălcările pe care le admit și persistă în toată perioada lipsei controlului asupra activității lor. Totodată, agenților economici li s-a acordat tot suportul consultativ pentru a se conforma cerințelor legale, inclusiv a normelor metrologiei legale și a asigura din punct de vedere metrologic, o activitate corectă în beneficiul său, dar și al statului, având în prim plan respectarea drepturilor consumatorilor prin utilizarea mijloacelor de măsurare verificate metrologic și neadmiterea înșelării la cântar, a consumatorilor. De asemenea, agenții economici au fost informați despre consecințele neconformării normelor metrologice legale, în care caz APC v-a pune în aplicare acțiunile de supraveghere a pieței prin control de stat, cu aplicarea măsurilor juridice, inclusiv aplicarea amenzilor proporțional nivelului de încălcări admis.

De la începutul anului curent, Agenţia a desfășurat 33 vizite de consultanță în piețele din Chișinău și Bălti, precum și în piețele din Cahul, Cantemir, Drochia, Edineț, Soroca, Briceni, Ungheni și Rezina, cu scopul de elucidare a neconformităților ce țin de domeniul metrologiei legale ce țin de asigurarea agenților economici din piețe cu mijloace de măsurare legale, precum și de a chema agenții economici la conformare.

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Neconformități depistate în piețele din țară privind utilizarea mijloacelor de măsurare
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 1718592 |  ieri: 700 |  azi: 118 |  online: 3   actualizat la: 23.10.2018
Creat de Brand.md