vezi mai mult

„Ziua Ușilor Deschise” APCSP 2019
  
 
Ajută-l pe Moș Nicolae și Moș Crăciun să aleagă jucării sigure!
  
 
Fii vigilent la alegerea bradului artificial și a decorațiunilor pentru pomul de Crăciun!
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Cum să alegem corect anvelopele de iarnă. Descifrarea simbolurilor

Cum să alegem corect anvelopele de iarnă. Descifrarea simbolurilor  

21.11.2017
  2199 Accesări  

Dacă termometrul arată sub +7 °C atunci e vremea ca anvelopele de vară să fie înlocuite. Anvelopele de iarnă pot asigura o mult mai bună aderenţă în aceste condiţii decât anvelopele de vară. Anvelopele de iarnă sunt obligatorii când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de dată. Primul pas pe care trebuie să îl faceți când vreți să schimbați anvelopele este să verificați în talonul mașinii dimensiunile corecte. O anvelopă mai mare ar putea afecta articulațiile autoturismului și în același timp va scădea performanțele de frânare și de stabilitate.

Fiți atenți la caracteristicile tehnice: indicele de sarcină, indicele de viteză, nivelul de zgomot și data producerii. Indicele de sarcină reprezintă sarcina maximă în kilograme pe care o anvelopă o poate transporta la viteza maximă indicată de indicele de viteză. Acesta variază între 60 (250 kg) și 165 (5150 kg). Indice de viteză indică viteza maximă la care anvelopa este certificată pentru a putea suporta o sarcină în deplină siguranță.

Vînzătorul este obligat, la cererea consumatorului, să descifreze și să explice codificațiile imprimate pe anvelope, iar în cazul agenților comerțului electronic să descifreze caracteristicile anvelopei, în termeni simplificați. APCSP recomandă consumatorilor solicitarea bonului de casă și păstrarea acestuia pentru minim doi ani.

Vîrsta anvelopei este un element important. Este recomandat să nu utilizați anvelope mai vechi de 5 ani, chiar dacă adîncimea profilului este înca bună. În acest caz, îmbătrînirea cauciucului îl face dur, uneori chiar casant, avînd repercusiuni asupra siguranței la rulare și determinînd marirea distanței de frînare. Spre exemplu, indicația 2216 amplasată pe partea laterală se descifrează prin indicarea săptămînei și anul de fabricație însemnînd săptămîna 22 din anul 2016.

Marcajul M+S indică faptul că este vorba despre o anvelopă pentru zăpadă. Simbolul constituit din trei vîrfuri muntoase și un fulg de zăpadă (3pMSF) aplicat pe anvelopele M+S (Mud & Snow) desemnează anvelope concepute pentru condiții dificile de zapadă.

Recomandăm ca schimbarea și montarea anvelopelor să se efectueze la centre auto specializate. Mecanicii pot verifica astfel şi presiunea din interiorul anvelopelor folosind echipamente adecvate și legalizate, pot echilibra roţile pentru a preveni defecțiuni la sistemul de direcţie.

Dacă adîncimea profilului scade sub 4 mm, atunci sporește riscul de acvaplanare şi influenţează negativ performanţele de frânare și aderență, APCSP recomandîndu-vă să nu achiziționați anvelope uzate sub norma invocată.

Anvelopele reşapate sunt recomandate pentru circulaţia în oraş întrucît reprezintă o alternativă mai ieftină decât cele noi, însă trebuie ţinut cont de faptul că ele au performanţe mai scăzute.

Spre exemplu, indicațiile 205/60 R16 92 H marcate pe flancul cauciucului se descifrează prin:

205: lățimea anvelopei în mm;

60: înălțimea anvelopei;

R: indică o construcție radială;

16: diametrul intern al anvelopei în inchi;

92: indicele de sarcină. Pentru un indice de 92, sarcina maxima suportată este de 630 kg/anvelopă;

H: indice de viteză, iar viteza maximă la care anvelopa este certificată pentru acest indice este de 210 km/h.

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Cum să alegem corect anvelopele de iarnă. Descifrarea simbolurilor
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2382038 |  ieri: 1418 |  azi: 1353 |  online: 15   actualizat la: 16.12.2019
Creat de Brand.md