vezi mai mult

Atenție la procedurile de înfrumusețare pe care le folosiți!
  
 
Consumatorii sunt informați despre importanța etichetei energetice a electrocasnicelor
  
 
Inspectorii APCSP s-au întrunit în cadrul unui atelier de lucru la Soroca și Florești
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » APCSP este punct de contact național în schimbul rapid de informații privind produsele periculoase

APCSP este punct de contact național în schimbul rapid de informații privind produsele periculoase  

02.03.2018
  383 Accesări  

Consumatorii din întreaga lume  procură zilinic produse ce se cred a fi sigure și inofensive pentru sănătatea și viața omului. În acest sens, experții s-au gândit la diverse măsuri ce ar controla produsele aflate pe piață, detecându-le pe cele care pot avea o influență negativă asupra omului și mediului înconjurător. Sistemul de alertă rapid „RAPEX" este acel mecanism menit să "lupte" cu produsele periculoase pentru siguranța consumatorilor din Comunitatea Europeană.

În Republica Moldova  un asemenea sistem urmează a fi implementat prin Regulamentul de funcţionare a Sistemului de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase transpusă prin  Decizia Comisiei 2010/15/UE din 16 decembrie 2009 de stabilire a unui ghid de utilizare a Sistemului Comunitar de Informare Rapidă „RAPEX".Pentru notificarea sistemului sunt responsabile mai multe instituții de control, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței fiind instituția ce publică rezumatele notificărilor realizate.

În acest context, angajații Agenției au participat la un seminar despre rolul instituției în implementarea sistemului , precum și beneficiile aduse consumatorilor prin implementarea acestuia.Aceștia s-au arătat foarte interesați de subiect adresând o serie de  întrebări reprezentantului MEI, Anatolie Silitrari.

Reiterăm, că principalul scop al implementării  Sistemului de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase este asigurarea produselor de calitate corespunzătoare  pe piață, dar și alinierea Republicii Moldova la standardele europene.

La nivel international, Comisia Europeană reprezintă entitatea ce colaborează cu diverși producători, importatori, distribuitori  și experți pentru a se asigura că produsele periculoase sunt detectate și raportate rapid în sistemul european de alertă rapidă. Sistemul acoperă produsele destinate consumatorilor ca de exemplu: textile, aparate electrocasnice, mobilă, cosmetică sau jucării etc. Printre riscurile cel mai frecvent notificate, cauzate de aceste produse, se numără rănirile, riscurile legate de substanţe chimice şi cele de asfixiere. 

 

 

 

 
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » APCSP este punct de contact național în schimbul rapid de informații privind produsele periculoase
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 1799847 |  ieri: 1663 |  azi: 477 |  online: 10   actualizat la: 18.12.2018
Creat de Brand.md