vezi mai mult

Atenție la procedurile de înfrumusețare pe care le folosiți!
  
 
Consumatorii sunt informați despre importanța etichetei energetice a electrocasnicelor
  
 
Inspectorii APCSP s-au întrunit în cadrul unui atelier de lucru la Soroca și Florești
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » VIZITĂ DE LUCRU A DELEGAȚIEI APCSP ÎN ROMÂNIA

VIZITĂ DE LUCRU A DELEGAȚIEI APCSP ÎN ROMÂNIA  

03.03.2018
  383 Accesări  

În perioada 1-3 martie, o delegație a Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) în frunte cu directorul instituției, Iurie Eremia, a efectuat o vizită de lucru în cadrul Autorității Naționale de Protecția a Consumatorilor din România (ANPC), unde s-a realizat un schimb de experiență dintre cele două instituții. Întrevederea cu omologii din România a inclus un program vast de familiarizare a inspectorilor APCSP  cu direcțiile și serviciile autorității de supraveghere a pieței din România, precum și inițierea acțiunilor comune de control asupra bunurilor și serviciilor.

Schimbul de experiență a inclus vizita  la sediul Centrului Național pentru Încercarea și Expertizarea Produselor "LAREX", unde le-a fost prezentat inspectorilor APCSP,  procedura de prelevare și examinare a probelor  privind calitatea și conformitatea produselor alimentare, industriale, petroliere etc.

De asemenea, delegația APCSP a vizitat și Laboratorul  de Metale Prețioase,  Pietre Prețioase și Proces Kimberley, unde s-a discutat despre cum sunt marcate metalele prețioase în România, cum se determină calitatea și cantitatea metalelor prețioase pentru bijuterii, lănțișoare etc. În cadrul laboratorului vizat există o Direcție, care se ocupă de expertizarea cu privire la conformitatea metalului prețios.

În cadrul vizitelor de consultanță efectuate, comisarii ANPC le-au prezentat inspectorilor APCSP care este procedura de control a agenților economici în conformitate cu legislația din România, ce obligații au agenții economici în comercializarea produselor alimentare, nealimentare, petroliere,  prestarea serviciilor, precum și instrumentele disponibile de protecție a drepturilor consumatorilor.

Mai mult, discuțiile purtate cu omologii românii în cadrului schimb de experiență  au vizat:  serviciile bancare, constatarea clauzelor abuzive în contractele încheiate, comerțul online, modalitatea de examinare și soluționare a reclamațiilor, controlul produselor alimentare preambalate, cum se lucrează în cadrul caselor de amanet etc.

La finele vizitei de lucru, directorul APCSP, Iurie Eremia a participat  împreună cu omologul său, președintele ANPC, Marcel Bogdan Pandelică  în cadrul unei emisiuni în direct la TVR 1, unde au discutat despre domeniul protecției consumatorilor, acțiunile desfășurate în comun pe acest segment, precum și dezvoltarea schimbului de experiență dintre cele două părți.

Marcel Bogdan Pandelică  s-a declarat mulțumit de realizarea acestui schimb de experiență  și a punctat că:

"Vizita omologului din Republica Moldova  împreună cu o echipă de colegi face parte dintr-un Plan de acțiuni și evenimente, Plan creat în urma Protocolului semnat cu ocazia formării Comisiei Mixte moldo-române din noiembrie 2016. Sunt o serie de evenimente, inclusiv aceste acțiuni de supraveghere și control a pieței, atât transfrontalier, cât și în vederea schimbului  de informații vizavi de legislația europeană."

La rândul său, directorul APCSP, Iurie Eremia a accentuat că relațiile moldo-române pe segmentul protecției consumatorilor vor fi dezvoltate prin mai multe acțiuni comune menite să faciliteze relația consumator-piață :

Suntem în prag de implementare a tuturor Directivelor Europene. Noi am văzut și alte țări, dar ce mi-a plăcut mult aici este crearea Centrului European al Consumatorilor. Ne propunem să deschidem un astfel de Centru și la Chișinău. Toți suntem consumatori, de aceea trebuie să avem produse și servicii de calitate. Pentru asta încercăm să preluăm cele mai bune practici care există cu privire la protecția drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor”. 

Menționăm că, acțiunile comune de control privind supravegherea bunurilor și serviciilor dintre ANPC și APCSP într-un astfel de format sunt în premieră, atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România. În anul 2016 a fost semnat un Acord de Colaborare dintre Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței și Autoritatea Națională de Protecția a Consumatorilor din România, iar la începutul anului 2018 a fost semnat un Acord de colaborare între Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței și Biroul Român de  Metrologie Legală.

 

 

 

 

 

 
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » VIZITĂ DE LUCRU A DELEGAȚIEI APCSP ÎN ROMÂNIA
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 1799863 |  ieri: 1663 |  azi: 493 |  online: 26   actualizat la: 18.12.2018
Creat de Brand.md