vezi mai mult

„Ziua Ușilor Deschise” APCSP 2019
  
 
Ajută-l pe Moș Nicolae și Moș Crăciun să aleagă jucării sigure!
  
 
Fii vigilent la alegerea bradului artificial și a decorațiunilor pentru pomul de Crăciun!
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Schimb de experiență cu Biroul Român de Metrologie Legală

Schimb de experiență cu Biroul Român de Metrologie Legală  

30.03.2018
  950 Accesări  

În perioada 27-29 martie, inspectorii Direcției control metrologic a  Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței au efectuat o vizită de lucru în România, unde în baza Acordului de colaborare semnat între Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței și Biroul Român de  Metrologie Legală (în continuare Birou),  au fost operate mai multe controale inopinate împreună cu omologii români, pentru a prelua cele mai bune practici privind controlul metrologic supravegheat de către instituția română.

În cadrul vizitei au fost efectuate controale inopinate la 2 stații de alimentare cu combustibil și gaze lichefiate. Astfel,  inspectorii din cadrul Direcției control metrologic a APCSP s-au familiarizat cu actele legislativ-normative din Romînia, inclusiv și procedura de control al mijloacelor de măsurare utilizate în procesul de măsurare a produselor petroliere.

De menționat este faptul că, actele legislative și procedura de control metrologic ale omologilor români, le permit reprezentanților Biroului să aibă libertate în acțiuni în cadrul supravegherii metrologice mijloacele de măsurare din domeniile de interes public, ceea ce diminuiază riscul de  a avea avea anumite impedimente în cadrul controalelor tematice și inopinate.

Pe data de 28 martie, delegația a participat în cadrul a 2 controale a produselor preambalate, și anume a cafelei și a semințelor, unde au fost supuse controlului cele mai mari mărci comerciale de pe piață în acest domeniu. Totodată, delegația a vizitat și marele producător de bere ”Tuborg”, unde în urma prelevării probelor mărcii au fost efectuate măsurări a cantității  produsului exprimate în unități de volum.

În a 3-a zi a vizitei colaborarea cu omologii români a fost focusată pe controlul jocurilor de noroc. Au fost discutate  problemele încercării periodice a aparatelor de joc aprobate ca tip, existența pe piața a aparatelor vechi, perioada de exploatare a aparatelor, intervenția în softul și multe altele. De asemenea au fost discutate situații care pot apărea în cadrul supravegherii de stat prin colaborarea cu organul de stat abilitat în domeniu.  

Reiterăm că, Acordul de colaborare între Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței și Biroul Român de  Metrologie Legală a fost semnat în luna ianuarie 2018. Dezvoltarea relațiilor moldo-române dintre cele două instituții de protecție a consumatorilor a început însă, odată cu semnarea Acordului de Colaborare dintre Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței și Autoritatea Națională de Protecția a Consumatorilor din România în anul 2016, în urma căruia s-au realizat acțiuni comune de control privind supravegherea bunurilor și serviciilor de pe piața din România. Acțiuni similare de control efectuate în comun și desfășurate de data aceasta în Republica Moldova, sunt planificate pentru al doilea semestru al anului 2018.

 

 
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Schimb de experiență cu Biroul Român de Metrologie Legală
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2381847 |  ieri: 1418 |  azi: 1175 |  online: 88   actualizat la: 16.12.2019
Creat de Brand.md