vezi mai mult

Rezultatele Concursului de desene "Protecția Consumatorilor în Culori".
  
 
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieții, a participat la a XII-a ediție a conferinței Internaționale a IMM-urilor "Moldova Verde"
  
 
Reprezentații Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, au participat la workshop-ul „E-Turism și Protecția Consumatorilor"
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » APCSP supraveghează siguranța ocupațională a angajaților la locul de muncă

APCSP supraveghează siguranța ocupațională a angajaților la locul de muncă  

03.07.2018
  963 Accesări  

Inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței au efectuat vizite de consultanță în cadrul unei întreprinderi de fabricare a geamurilor și ușilor din termopan și în cadrul unei fabrici de mobilă în vederea instruirii privind siguranța ocupațională întru prevenirea accidentelor de muncă.

În cadrul vizitei desfășurate la aceste fabrici au fost depistate mai multe încălcări, precum:

- nedotarea polizorului cu suportul destinat sprijinului obiectelor, ce urmează a fi prelucrate. De regulă, distanța între polizor și suport trebuie să fie nu mai mare de 3mm;

- lipsa unei pietre abrazive a polizorului. Polizorul trebuie să fie dotat cu 2 pietre abrazive, dintre care era asigurată numai una, motiv pentru crearea unei dizbalanțe, și în consecință, risc de traumare a mâinilor;

- neîngrădirea instrumentelor electrice instalate, care crează acces liber pentru toți angajații;

- neasigurarea polizorului cu sistem de aspirație/absorbție a prafului de metal, neechiparea angajaților cu ochelari de protecție etc.

Precizăm că, de la începutul anului 31 de oameni au decedat  în  accidente la locul de muncă.

Ultimul accident de muncă s-a produs săptămâna trecută în cadrul unei fabrici specializate în producerea mobilei și s-a soldat cu decesul angajatului. În urma vizitei initiate de către inspectorii Agenției, administratorul fabricii a refuzat verificarea condițiilor de muncă invocând neanunțarea prezenței reprezentanților mass-media.

Subiectul siguranței ocupaționale a fost dezbătut de către inspectorii Agenției și în cadrul mai multor emisiuni televizate.

"Oamenii nu cunosc că Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței are atribuții de monitorizare a domeniului siguranței ocupaționale, de aceea încă nu am primit sesizări în vederea abaterilor securității ocupaționale la locul de muncă. Este o alarmă pentru toate autoritățile care au competență în acest domeniu. Trebuie să fie mobilizate forțele, nu la investigarea cazurilor, ci la instruirea angajatorilor și angajaților întru prevenirea accidentelor de muncă", a declarat Veaceslav Cojocaru, inspector principal în cadrul Direcției Asigurarea Intereselor Consumatorilor și Siguranță Ocupațională în cadrul emisiunii "Impact" de la Canal 3.

"Siguranța ocupațională este un domeniu nou pentru Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, însă, în condițiile de astăzi și cu statisticile înregistrate, este primordial ca să fie prevenite eventualele riscuri asupra sănătății și vieții angajatului. Instruirea pentru respectarea normelor necesare securității în muncă trebuie realizată continuu și complex", menționa Veaceslav Ciuhrii, șef-adj în cadrul DAICSO a Agenției  pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței în cadrul emisiunii "Matinalii" de la TVR Moldova

Reiterăm, că în săptămâna precedentă în întreprinderile din R.M s-au produs 4 accidente mortale la locul de muncă. În acest context și în condițiile prezenței  problemei siguranței ocupaționale la nivel global, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței își propune să extindă  numărul de vizite întru verificarea condițiilor de muncă în întreprinderi și instruirea subiecților siguranței ocupaționale.

 

 

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » APCSP supraveghează siguranța ocupațională a angajaților la locul de muncă
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2359933 |  ieri: 1525 |  azi: 262 |  online: 41   actualizat la: 04.12.2019
Creat de Brand.md