vezi mai mult

Rezultatele Concursului de desene "Protecția Consumatorilor în Culori".
  
 
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieții, a participat la a XII-a ediție a conferinței Internaționale a IMM-urilor "Moldova Verde"
  
 
Reprezentații Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, au participat la workshop-ul „E-Turism și Protecția Consumatorilor"
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Consumatorii sunt informați despre importanța etichetei energetice a electrocasnicelor

Consumatorii sunt informați despre importanța etichetei energetice a electrocasnicelor  

12.12.2018
  471 Accesări  

Astăzi, 12 decembrie 2018, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei împreună cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică, au dat startul Campaniei de informare:"Alege inteligent! Economiseşte energie şi bani!". Campania are drept scop informarea cetățenilor în legătură cu beneficiile procurării electrocasnicelor în baza etichetei energetice

Evenimentul s-a derulat prin efectuarea vizitelor la mai multe magazine din Chişinău, specializate în comerţul aparatelor de uz casnic. Specialiştii ambelor instituţii au informat cumpărătorii despre necesitatea procurării aparatelor de uz casnic în funcţie de gradul de eficienţă energetică pe care îl au.

Plasarea pe piață a produselor cu impact energetic este reglementată prin lege. Eticheta energetică nu trebuie să lipsească de pe: mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, aparatele frigorifice, aparatele de climatizare, cuptoarele și hotele de bucătărie, televizoare, aspiratoare, corpuri de iluminat, ş.a.

 „Informațiile cuprinse în eticheta produselor electrocasnice privind consumul de energie și alte resurse cu impact energetic precum consumul de apă, nivel de putere acustică, clasă de performanță a curățării, reprezintă un criteriu important în decizia de tranzacționare luată de consumatori. Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei depune tot efortul ca produsele plasate pe piață să fie corespunzătoare cu cerințele tehnice europene, transpuse în legislația națională, și însoțite de informațiile relevante unei depline informări„ a specificat Iurie Eremia, directorul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei.

„Eticheta energetică oferă informații despre consumul de energie a electrocasnicelor şi ne ajută să lum decizii inteligente. Astfel, putem să achităm mai puţin pentru facturile la energia electrică. Un alt aspect important este că acest instrument încurajează producătorii să dezvolte produse mai performante, cu un consum mai mic de energie, respectiv, mai prietenoase mediului ambiant", a declarat Alexandru Ciudin, director al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Potrivit calculelor efectuate de specialiştii Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, dacă alegem un frigider de clasa A+++, în detrimentul unuia de clasa B, putem economisi anual peste 490 de lei la factura pentru energia electrică.

În medie, prin utilizarea aparatelor de uz casnic sau a produselor cu impact energetic de clasa A+++, în locul celor de clasa A, puteți economisi:

  • până la 60% de energie în cazul frigiderelor, congelatoarelor și combinelor frigorifice;
  • până la 32% de energie în cazul mașinilor de spălat rufe de uz casnic;
  • până la 30% de energie în cazul mașinilor de spălat vase, etc.

 

 

 

 

 
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Consumatorii sunt informați despre importanța etichetei energetice a electrocasnicelor
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2359878 |  ieri: 1525 |  azi: 208 |  online: 34   actualizat la: 04.12.2019
Creat de Brand.md