vezi mai mult

CUM SĂ ALEGEM UN CADOU DE CRĂCIUN?
  
 
Rezultatele Concursului de desene "Protecția Consumatorilor în Culori".
  
 
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieții, a participat la a XII-a ediție a conferinței Internaționale a IMM-urilor "Moldova Verde"
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Modificări la Codul contravențional și la Codul transporturilor rutiere privind activitatea de taxi

Modificări la Codul contravențional și la Codul transporturilor rutiere privind activitatea de taxi  

11.01.2019
  1120 Accesări  

Taxiurile care vor circula fără aparate de taxare înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat vor rămâne, din data de 11 ianuarie 2019, fără plăcuțe de înmatriculare timp de șase luni. Modificările la Codul contravențional și la Codul transporturilor rutiere, publicate în Monitorul Oficial din 12 decembrie, au intrat în vigoare.

Modificările stabilesc că pentru echiparea necorespunzătoare a autovehiculului manifestată prin lipsa aparatului de taxare, pe lângă sancțiunea cu amendă de 15 mii de lei, se vor retrage plăcuțele de înmatriculare ale automobilului pe un termen de șase luni. Acestea vor fi eliberate doar după ce mașinele vor fi dotate în corespundere cu legea.

Până la data de 11 ianuarie 2019, persoana cu funcție de răspundere care circula fără aparat de taxare, achita doar amenda (sau 50% din ea în cazul achitării în termen de 72 de ore) și primea înapoi plăcuțele de înmatriculare.

În contextul informării consumatorilor despre prestarea corectă a unui serviciu de taxi, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vă îndeamnă să respectați următoarele:

1.   Când urcăm în mașina de TAXI, ne asigurăm că acest transport aparține unei firme autorizate, astfel: are numere galbene; lampa de taxi este în stare funcțională și e fixată pe mașină; în salonul mașinii trebuie să fie instalat taximetrul (aparatul ce calculează distanța parcursă și emite bonul de casă).

2.   Pe portierele din față ale mașinilor trebuie să fie afișate tarifele pe kilometru și pe oră, precum și tariful de pornire, în așa mod ca acesta să fie vizibil de la o distanță de 5 metri;

3.   În interiorul mașinii trebuie să fie la vedere ecusonul cu numele şi fotografia conducătorului auto, precum și denumirea agentului transportator;

4.   Consumatorul poate solicita șoferului să-i prezinte: buletinul de verificare metrologică a taximetrului, certificatul de competență profesională a șoferului, foaia de parcurs;

5.   La sfârșitul călătoriei, pasagerul trebuie să achite taxa de deplasare, conform bonului de casă;

6.   Consumatorul poate solicita de la șofer deplasarea spre destinația finală pe orice traseu deschis circulației publice.

7.   Se permite transportarea fără plată cu taxiul a bagajelor care, conform gabaritelor, pot fi plasate liber în portbagaj cu capacul închis.

Dacă considerați că vi s-au încălcat drepturile în cadrul prestării serviciului de transportare în regim taxi, vă îndemnăm să vă adresați cu o reclamație, către agentul economic prestator de serviciu. Dacă acesta nu revindecă drepturile dvs., conform prevederilor legale, adresați-vă către Agenție la adresa str. Vasile Alecsandri nr. 78 sau la www.consumator.gov.md. De asemenea, ne puteți contacta la linia fierbinte pe numărul de tel. 022 74 14 64, linia verde 080028028 (apel gratuit din raioanele republicii).

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Modificări la Codul contravențional și la Codul transporturilor rutiere privind activitatea de taxi
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2365216 |  ieri: 2022 |  azi: 1566 |  online: 23   actualizat la: 06.12.2019
Creat de Brand.md