vezi mai mult

„Ziua Ușilor Deschise” APCSP 2019
  
 
Ajută-l pe Moș Nicolae și Moș Crăciun să aleagă jucării sigure!
  
 
Fii vigilent la alegerea bradului artificial și a decorațiunilor pentru pomul de Crăciun!
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Totalizările Campaniei de infomare: "Cunoaște-ți drepturile în domeniul siguranței și sănătății în muncă"

Totalizările Campaniei de infomare: "Cunoaște-ți drepturile în domeniul siguranței și sănătății în muncă"  

28.12.2018
  385 Accesări  

În luna noiembrie-decembrie, inspectorii în muncă a Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței au desfășurat Campania de infomare pentru angajatori și salariați: "Cunoaște-ți drepturile în domeniul siguranței și sănătății în muncă".

 Menționăm că pe parcursul vizitelor efectuate s-au atestat un șir de încălcări ale legislației în domeniu și anume:

-conducătorul unității, lucrătorul desemnat și specialiștii principali nu au trecut instruirea în domeniul securității și sănătății în muncă, contrar prevederilor art.17 alin. (7) din Legea securității și sănătății în muncă nr.186 din 10.07/2008, precum și prevederilor pct.71 din Regulamentul privind modul de organizare a activităților de protecția a lucrătorilor la locul de muncă și prevenire a riscurilor profesionale;

- nu sunt stabilite atribuțiile și responsabilitățile lucrătorilor la locul de muncă;

-conducătorul unității nu a desemnat persoana responsabilă de activitățile de protecție și prevenire a riscurilor profesionale;

-nu au fost organizate examene medicale periodice pentru unele categorii de lucrători;

-lucrătorii nu sunt asigurați cu echipamente individuale de protecție;

-nu s-a efectuat evaluarea riscurilor profesionale de către evaluator cu finalizarea propunerilor a măsurilor de prevenire a riscurilor profesionale.

Ca rezultat al activităților menționate au fost întocmite fișe informative, prin care li s-a comunicat persoanelor responsabile încălcările legislației, puse în discuție și propuse modalități de soluționare a acestora, termini, realizare etc.

Pe parcursul anului 2018, inspectorii în muncă din cadrul APCSP au derulat 291 vizite de consultanță în 3 municipii, 11 centre rationale și 50 de localități.

Precizăm că, statisticile realizate la capitolul accidentelor de muncă în Republica Moldova sunt alarmante. În anul 2017 au fost înregistrate 369 accidente la locul de muncă, dintre care 57 sunt mortale, iar în 2018 s-au documentat 385 accidente (cu 16 mai multe) înregistrate la locul de muncă, dintre care 62 (cu 5 mai multe) letale. 

 

 
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Totalizările Campaniei de infomare: "Cunoaște-ți drepturile în domeniul siguranței și sănătății în muncă"
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2381843 |  ieri: 1418 |  azi: 1171 |  online: 84   actualizat la: 16.12.2019
Creat de Brand.md