vezi mai mult

Ajută-l pe Moș Nicolae și Moș Crăciun să aleagă jucării sigure!
  
 
Fii vigilent la alegerea bradului artificial și a decorațiunilor pentru pomul de Crăciun!
  
 
Alegeți instalații luminoase sigure pentru pomul de Crăciun!
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » APCSP lanseză Campania de informare:"Consumă responsabil, alege inteligent!".

APCSP lanseză Campania de informare:"Consumă responsabil, alege inteligent!".  

23.10.2019
  220 Accesări  

 

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei lansează Campania de informare:"Consumă responsabil, alege inteligent!". Campania are drept scop informarea cetățenilor în legătură cu beneficiile procurării electrocasnicelor în baza etichetei energetice precum și a responsabilităților mediului de afaceri.

Plasarea pe piață a produselor cu impact energetic este reglementată prin lege. Eticheta energetică nu trebuie să lipsească de pe 11 categorii de produse precum mașinile de spălat și uscat rufe, mașinile de spălat vase, aparatele frigorifice, aparatele de climatizare, cuptoarele și hotele de bucătărie, televizoare, aspiratoare, corpuri de iluminat, ş.a.

Potrivit dnei Violina Varta, director adjunct al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei: „Informațiile cuprinse în eticheta produselor electrocasnice privind consumul de energie și alte resurse cu impact energetic precum consumul de apă, nivel de putere acustică, clasă de performanță a curățării, reprezintă un criteriu primordial în decizia de achiziționare luată de consumatori. Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei va depune tot efortul ca produsele plasate pe piață să fie sigure și conforme cu cerințele tehnice europene, transpuse în legislația națională, și însoțite de informațiile relevante unei informări complete.

Potrivit calculelor, dacă alegem un frigider de clasa A+++, în detrimentul unuia de clasa B, putem economisi anual peste 490 de lei la factura pentru energia electrică.

În medie, prin utilizarea aparatelor de uz casnic sau a produselor cu impact energetic de clasa A+++, în locul celor de clasa A, puteți economisi:

  • până la 60% de energie în cazul frigiderelor, congelatoarelor și combinelor frigorifice;
  • până la 32% de energie în cazul mașinilor de spălat rufe de uz casnic;
  • până la 30% de energie în cazul mașinilor de spălat vase, etc.

În cadrul campaniei se vor efectua numeroase vizite de consultanță pentru agenții economici care dispun de magazine specializate în comerţul aparatelor de uz casnic, însă publicul țintă va constitui consumatorul. Primele acțiuni sunt derulate astăzi în două localități: comuna Gangura, raionul Ialoveni, și s. Căinari, raionul Căușeni unde elevii din instituțiile de învățămînt preuniversitare și reprezentanții mediului de afaceri local vor fi familiarizați cu prevederile legale privind drepturile consumatorilor.

 

 

 
 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » APCSP lanseză Campania de informare:"Consumă responsabil, alege inteligent!".
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2373041 |  ieri: 2337 |  azi: 220 |  online: 37   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md