vezi mai mult

Ajută-l pe Moș Nicolae și Moș Crăciun să aleagă jucării sigure!
  
 
Fii vigilent la alegerea bradului artificial și a decorațiunilor pentru pomul de Crăciun!
  
 
Alegeți instalații luminoase sigure pentru pomul de Crăciun!
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Atenţie ! Jucării periculoase

Atenţie ! Jucării periculoase  

31.12.2011
  2356 Accesări  

În scopul protecţiei consumatorilor şi prevenirii comercializării unor produse cu impact asupra securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor, în pragul sărbătorilor de iarnă,  de către Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a Consumatorilor au fost efectuate 12 controale privind respectarea cerinţelor legislaţiei în vigoare, la agenţi economici care comercializează jucării, produse pirotehnice.

La etapa comercializării jucăriilor au fost supuse controlului următoarele grupe de produse: jucării cu roţi (trotinete, biciclete, jucării cu împlutură moale, păpuşi, jocuri de mese, jucării din mase plastice, etc.).

Controalele de stat au fost efectuate la 9 agenţi economici-importatori de jucării şi 3 controale la vînzători de jucării în pieţe şi gherete.

Produsele verificate sunt fabricate în China, Polonia, Rusia, România, Ucraina .

În urma efectuării controalelor s-au stabilit următoarele:

- expunerea în comercializare a produselor în lipsa informaţiei complete pentru consumatori privind ţara producătoare, producătorul, denumirea importatorului, precum şi lipsa informaţiei în limba de stat, privind măsurile de precauţie şi modul de utilizare.

- expunerea în comercializare a jucăriilor pentru copii supuse evaluării conformităţii obligatorii, în lipsa declaraţiei de conformitate (lipsa rapoartelor de încercări la indicii de inofensivitate).

- lipsa informaţiei complete pentru consumatori afişată la vedere;

- desfăşurarea activităţii de întreprinzător în lipsa autorizaţiei de funcţionare ;

- lipsa documentelor de provenienţă;

Pentru încălcările depistate au fost aplicate următoarele măsuri:

  • aplicate 9 prescripţii de înlăturare a neconformităţilor;
  • întocmite 15 procese-verbale cu privire la contravenţie în baza Codului Contravenţional al Republicii Moldova.
  • eliberate 7 prescripţii de interzicere a comercializării loturilor de produse;

Recomandări! 

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă obişnuim să facem cadouri copiilor şi deseori le oferim jucării. Jucăriile au o contribuţie esenţială pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă. Siguranţa este cheia prioritară în alegerea jucăriilor, mai ales pentru a-i asigura pe copii cu amintiri de neuitat din perioada sărbătorilor de iarnă.

Pornind de la cele expuse mai sus, IPSSPMPC, vă recomandă următoarele sfaturi ce ţin de corectitudinea şi siguranţa procurării jucăriilor pentru sărbătorile de iarnă, îndeosebi să se ţină cont de următoarele:

1. Asigurţi-vă că aţi luat cunoştinţă de toate informaţiile de pe etichetă. Fiţi conştienţi de recomandările privind limita de vîrstă şi siguranţa produselor - luaţi o atitudine serioasă.

2. Nu procuraţi jucării care nu sunt însoţite cu instrucţiuni de utilizare.

3. Nu lăsaţi la îndemîna copiilor sub 3 ani jucării care conţin părţi mici, deoarece copiii au tendinţa de a pune jucăriile în gură, iar părţile mici prezintă un risc de sufocare. Aveţi grijă ca toate detaliile mici (ochi, nas ş.a.) ale jucăriilor să fie strîns lipite /cusute de jucărie.

4. Urmaţi cu stricteţe regulile privind asamblarea şi folosirea jucăriilor. Păstraţi instrucţiunile şi alte informaţii ambalate împreună cu jucăriile, într-un loc sigur.

5. Întotdeauna procuraţi jucării de la producători cu renume, pe care îi cunoaşteţi. Vînzătorii/producătorii cu renume au grijă de produsele comercializate şi de obicei acceptă returnări.

 

6. Cumpăraţi ghirlande luminoase de la comercianţi demni de încredere care garantează respectarea normelor de siguranţă. Comercianţii de pe stradă de obicei manifestă o atitudine nepăsătoare faţă de cerinţele de sănătate şi siguranţă prescrise, şi pot să aibă în comercializare chiar şi produse contrafăcute.

7. O atenţie deosebită trebuie acordată la procurarea jucăriilor de mîna a doua (second hand). Supravegheaţi copii în timpul jocului - aveţi grijă ca jucăriile să fie utilizate conform scopului, în corespundere cu vîrsta şi abilităţile copiilor. Pentru anumite produse - cum sunt trotinetele, bicicletele, patinele cu rotile - casca şi echipamentul de siguranţă trebuie să fie mereu purtate.

8. Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt păstrate în locuri neaccesibile copiilor cu vîrsta mai mică de 3 ani, aşa cum aceste jucării pot conţine părţi mici. Aveţi grijă ca copii să nu se joace cu pachetele din plastic, care reprezintă un risc al sufocării.

9. Examinaţi periodic jucăriile pentru a depista eventuale distrugeri (rupturi, spargeri) care pot prezenta anumite riscuri pentru sănătatea şi siguranţa copilului dvs.

10. Aruncaţi imediat jucăriile distruse, înlăturaţi toate ambalajele jucăriilor, inclusiv ambalajele din plastic, carton, hîrtie, dar întotdeauna păstraţi instrucţiunile.

11. Nu lăsaţi jucăriile pe scări, pe podea sau în locurile aglomerate ale casei.

10. Nu lăsaţi niciodată ghirlandele luminoase aprinse în absenţa dumneavoastră sau noaptea, în timp ce dormiţi.

11. Întotdeauna anunţaţi vînzătorul sau autorităţile competente dacă aţi descoperit un eventual risc al unei jucării.

12. Fiţi vigilenţi şi respectaţi precauţiile de baza pentru reducerea la maximum a riscurilor.

Participarea consumatorilor este la fel de necesară pentru a reduce la minimum riscurile privind siguranţa: fiţi vigilenţi, atenţi şi avertizaţi, şi astfel vom putea petrece sărbătorile de iarnă fericit şi în deplină siguranţă.

Conform art. 5 Legea nr. 105-XV din 13.03.2003 „orice consumator are dreptul la protecţie împotriva riscului de a achiziţiona un produs, un serviciu care ar putea să-i afecteze viaţa, sănătatea, ereditatea sau securitatea ori să-i prejudicieze drepturile şi interesele legitime, precum şi la remedierea sau înlocuirea gratuită, restituirea contravalorii produsului, serviciului ori reducerea corespunzătoare a preţului, repararea prejudiciului, inclusiv moral cauzat de produsul, serviciul necorespunzător".

În caz de suspiciune a oricărui tip de problemă electrică sau mecanică cu privire la ghirlande luminoase noi sau pe care le-aţi utilizat deja, nu vă asumaţi nici un risc, opriţi imediat utilizarea acestora şi returnaţi-le magazinului de unde au fost procurate, însoţite de o reclamaţie în formă scrisă, în care să solicitaţi restituirea contravalorii sau înlocuirea acestora cu un produs calitativ şi sigur.

Dacă aveţi de reclamat produse sau servicii necorespunzătoare, sesizaţi Inspectoratul (mun. Chişinău, str. E. Coca 28, bloc. III, bir.12, fax: 218-522), iar în situaţia în care aveţi nevoie de o consultaţie, linia telefonică directă a consumatorilor vă stă la dispoziţie         (tel.74-14-64).

La mulţi ani şi să aveţi parte doar de produse şi servicii calitative! 

Vă dorim sărbători fericite !!!

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Atenţie ! Jucării periculoase
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2372988 |  ieri: 2337 |  azi: 171 |  online: 49   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md