vezi mai mult

„Ziua Ușilor Deschise” APCSP 2019
  
 
Ajută-l pe Moș Nicolae și Moș Crăciun să aleagă jucării sigure!
  
 
Fii vigilent la alegerea bradului artificial și a decorațiunilor pentru pomul de Crăciun!
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Piețele în vizorul inspectorilor Agenției pentru Consumatorilor în ajunul sărbătorilor de iarnă

Piețele în vizorul inspectorilor Agenției pentru Consumatorilor în ajunul sărbătorilor de iarnă  

31.12.2013
  1923 Accesări  

Începînd cu 18 decembrie,  Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC) a inițiat o  acțiune de supraveghere a pieței privind respectarea prevederilor legale pentru produsele alimentare și nealimentare solicitate mai des în perioda sărbătorilor de iarnă.

Această decizie a fost luată urmare multiplelor sesizări ale consumatorilor, dar și a informației prezentate de inspectori în cadrul acțiunilor de monitorizare efectuate, despre plasarea pe piață a produselor cu diverse abateri în ajunul sărbătorilor.

Astfel, în perioada 18-31 decembrie 2013, inspectorii APC au vizitat 15 piețe din mun. Chișinău și din țară (Comrat, Ceadîr-Lunga, Cahul),  unde au fost monitorizați  peste 300 agenți economici, ce comercializau produse alimentare și nealimentare (articole vestimentare, încălțăminte, cosmetice și articole de parfumerie, ghirlande electrice, decorații pentru brad, etc.) în incinta piețelor mixte.

Inspectorii și-au propus la acestă etapă doar să constate încălcările și să consilieze comercianții privind conformarea la prevederile legale prin practicarea unei activitatăți de comerț onestă și care să nu pună în pericol sănătatea și viața consumatorilor. Agenții economici însă au fost informați că în scurt timp inspectorii vor reveni pentru a verifica dacă încălcările depistate anterior au fost înlăturate. În cazul în care inspectorii vor depista repetat abateri, comercianții riscă procese verbale de contravenție cu aplicarea sancțiunilor de rigoare.

Cele mai frecvente încălcări comise de comercianți țin de:

·        Nerespectarea condițiilor  și termenilor de păstrare;

·        Neeliberarea bonului fiscal  de casă;

·        Lipsa indicatoarelor de prețuri , cît și indicatoare de preț  întocmite incorect;

·        Lipsa documentelor de proveniență și însoțire a mărfii;

·        Lipsa declarațiilor de conformitate, instrucțiunilor de utilizare (produse nealimentare) ;

·        Marcarea necorespunzătoare   produselor; 

·        Lipsa informației în limba de stat;

·        Comercializarea bucatelor culinare neautorizate;

·        Lipsa afișării informației pentru consumatori;

·        Utilizarea mijloacelor de măsurare neverificate metrologic.

La fel în această perioada și consumatorii din piețe și centre comerciale au beneficiat de consiliere privind aplicarea drepturilor de consumatori, despre cum trebuie să procedeze în caz că le-au fost lezate anumite drepturi și unde trebuie să apeleze atunci cînd nu reușesc individual să-și revendice aceste drepturi.

 De asemenea, consumatorilor li s-a explicat despre eventualele pericole urmare consumării sau utilizării produslor nesigure.

Ținem să vă reamintim că acestă acțiune de supravegere va continua pînă la 16 ianuarie 2014.

Agenția pentru Protecția Consumatorilor face apel la responsabilitatea și atitudinea mai precaută a consumatorilor atunci cînd aleg produse ce urmează să ajungă pe masa de sărbătoare sau să fie dăruite celor dragi.

 

Serviciul de Informare și Comunicare cu mass-media

 

tel.:022 501 999

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Piețele în vizorul inspectorilor Agenției pentru Consumatorilor în ajunul sărbătorilor de iarnă
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2382039 |  ieri: 1418 |  azi: 1354 |  online: 16   actualizat la: 16.12.2019
Creat de Brand.md