vezi mai mult

Ajută-l pe Moș Nicolae și Moș Crăciun să aleagă jucării sigure!
  
 
Fii vigilent la alegerea bradului artificial și a decorațiunilor pentru pomul de Crăciun!
  
 
Alegeți instalații luminoase sigure pentru pomul de Crăciun!
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Campania de informare și consultare a comercianților "Ia atitudine - Oferă consumatorilor încredere în tine!“ a luat sfîrșit

Campania de informare și consultare a comercianților "Ia atitudine - Oferă consumatorilor încredere în tine!“ a luat sfîrșit  

30.09.2014
  1039 Accesări  

Piețele comerciale din țară sunt vizitate zilnic  de mii de cumpărători, însă fiecare consumator  atunci când face o cumpărătură trebuie să fie convins că aceasta corespunde tuturor parametrilor declarați de producător atât sub aspectul calității, cât și sub aspectul cantității.

Ministerul Economiei a decis - în scopul de protejare a drepturilor consumatorilor - să încerce noi metode de abordare a problemelor apărute - nu prin constrângeri, ci prin informare și instruire.

În acest context, Ministerul Economiei a lansat campania de informare și consiliere a comercianților din cadrul piețelor cu titlul "Ia atitudine - Oferă consumatorilor încredere în tine!".

Campania de informare și instruire a comercianților s-a desfășurat în 9 piețe comerciale din municipiul Chișinău și din centrele raionale ale țării în perioada 12 - 30 septembrie 2014, prin colaborarea între Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Institutul Naţional de Metrologie, cît și administrațiile piețelor și administrațiile publice locale.

Comercianții consiliați au enunțat un șir de obstacole în activitatea de comerț desfășurată, ce îi împiedică să respecte regulile de utilizare corectă a mijloacelor de măsurare a masei în incinta piețelor. Printre cele mai frecvente sunt cheltuielile suplimentare pe care trebuie să le suporte pentru a verifica metrologic mijloacele de măsurare. Majoritatea comercianților procură cîntare din străinătate (Ucraina, Rusia) cu un preț redus. Aceste mijloacele de măsurare nu sunt introduse în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare, nici verificate, prin urmare și  costul lor este de cîteva ori mai mic. Totodată menționăm faptul că utilizarea aparatelor de cîntărit ilegale sau neverificate metrologic denotă nu doar faptul că este încălcată legislația Republicii Moldova, dar și pun la îndoială rezultatele măsurările efectuate.

De asemenea, numărul mare al cîntarelor cu neconformități întîlnite în piețe aparțineau persoanelor fizice. Comercianților le-au fost explicate consecinţele acestor neconformităţi şi au fost îndemnaţi să se conformeze într-un termen cît mai scurt.

În cadrul vizitelor,au fost diseminate peste 1000 de materiale informative pentru consumatori, cît și pentru agenții economici.

În final, comercianții și-au manifestat dorința de a mai fi organizate asemenea campanii de informare și instruire căci îi ajută să înțeleagă mai bine aplicarea corectă a prevederilor legale privind domeniul de activitate pe care îl practică.

 

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Campania de informare și consultare a comercianților "Ia atitudine - Oferă consumatorilor încredere în tine!“ a luat sfîrșit
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2373032 |  ieri: 2337 |  azi: 211 |  online: 28   actualizat la: 11.12.2019
Creat de Brand.md