vezi mai mult

„Ziua Ușilor Deschise” APCSP 2019
  
 
Ajută-l pe Moș Nicolae și Moș Crăciun să aleagă jucării sigure!
  
 
Fii vigilent la alegerea bradului artificial și a decorațiunilor pentru pomul de Crăciun!
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » ATENȚIE! Tentative de înșelare a consumatorilor la benzinării

ATENȚIE! Tentative de înșelare a consumatorilor la benzinării  

30.10.2014
  1662 Accesări  

Recent, Agenția pentru Protecția Consumatorilor a  efectuat controale de stat la trei  benzinării din mun. Chișinău. Controalele au fost efectuate în baza  sesizărilor parvenite în adresa APC din partea consumatorilor despre multiplele încălcări ce au loc la stațiile de alimentare cu combustibil la benzinării în procesul de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

În cadrul controalelor, inspectorii au depistat că la una din benzinării eroarea livrării produselor petroliere depășea eroarea maximă admisibilă stabilită în documentele normative.

Prin urmare, consumatorii primeau mai puțin combustibil decît volumul pentru care îl achitau.

De asemenea, inspectorii au mai depistat următoarele nereguli:

  • Utilizarea mijloacelor de măsurare la stațiile de alimentare în  lipsa  buletinelor de verificare metrologică ;
  • Necorespunderea denumirii produselor expuse  pe panoul informativ cu denumirea expusă în certificatul de conformitate pentru produsele petroliere comercializate, ceea ce contravine art. 25, alin (9) al Legii Nr. 105 din 13.03.2003 privind protecţia consumatorilor, în care este stipulat că: ,, Se interzice prezentarea, prin orice mijloace, a unor afirmaţii şi caracteristici care nu sînt conforme parametrilor reali ce caracterizează produsele, serviciile".
  • Registrul de reclamații nu era afișat la loc vizibil şi accesibil pentru consumator;
  • Adresa şi numărul de telefon al autorităţii abilitate cu funcţii de protecţie a consumatorilor nu era afișat la vedere.

Pentru înlăturarea neconformităţilor admise, inspectorii APC au încheiat procese verbale de contravenție și au emis prescripții de interzicere temporară a mijloacelor de măsurare. În cazul cînd i se va dovedi vinovăția, agenții economici riscă o amendă începînd de la 10 pînă la 300 unități convenționale.

 Sfaturi pentru consumatori !!!

Agenția pentru Protecția Consumatorilor îndeamnă consumatorii ca atunci cînd au  îndoieli în privinţa exactităţii dozei de produse petroliere livrate la coloană să solicite operatorului staţiei controlul imediat a stării coloanei de distribuţie. În cazul constatării unei diferenţe în minus, operatorul este obligat să restituie paguba consumatorului şi să înceteze utilizarea acestei coloane pînă la efectuarea reparaţiilor.

Prin urmare, fiecare stație de alimentare cu combustibil trebuie să dețină și să plaseseze la loc vizibil măsurătorul de volum avizat și verificat metrologic pentru efectuarea, la solicitarea consumatorilor, a controlului stării coloanei de distribuție a combustibilului.

De asemenea, agentul economic este obligat să prezinte cumpărătorilor o informaţie clară şi autentică despre produsele petroliere şi anume:

          a) principalele particularităţi de consum ale produselor petroliere;

          b) preţul şi condiţiile de procurare a mărfii;

          c) termenul de valabilitate a mărfii;

          d) certificatul de conformitate.

Dacă ați  depistat o inexactitate la  volumul de produse petroliere livrate și vi s-a refuzat restituirea pagubei, sesizați Agenția pentru Protecția Consumatorilor despre încălcările admise la numărul de telefon al liniei fierbinte 022 74-14-64 și 0 800 280 28 (apel gratuit din raionele țării).

 

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » ATENȚIE! Tentative de înșelare a consumatorilor la benzinării
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2381906 |  ieri: 1418 |  azi: 1230 |  online: 20   actualizat la: 16.12.2019
Creat de Brand.md