vezi mai mult

Rezultatele Concursului de desene "Protecția Consumatorilor în Culori".
  
 
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieții, a participat la a XII-a ediție a conferinței Internaționale a IMM-urilor "Moldova Verde"
  
 
Reprezentații Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, au participat la workshop-ul „E-Turism și Protecția Consumatorilor"
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Mezeluri expirate într-un magazin din Chișinău

Mezeluri expirate într-un magazin din Chișinău  

31.10.2014
  1733 Accesări  

În data de 27 octombrie 2014, Agenția pentru Protecția Consumatorilor a descoperit 5 kg de produse din carne și mezeluri expirate într-un magazin alimentar din sectorul Botanica a municipiul Chișinău.

Inspectorii APC au inițiat controlul de stat în baza unei reclamații prin care consumatorul afirmă că într-un supermagazin sunt comercializate produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat.

Urmare controlului au fost descoperite un cinci loturi de produse din carne și mezeluri cu termenul de valabilitate  expirat, ceea ce contravine art 7 alin. (7) al Legii Nr. 105 din 13.03.2003 privind protecţia consumatorilor. Printre produsle neconforme se regăseau safalade din carne de porc și vită, crenvurști, salam semiafumat, carne de porc afumată.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii au încheiate procese-verbale cu privire la contravenţie. De asemenea, au eliberat prescripții de interzicere a loturilor de produse expirate și nimicirea lor. Agentul economic riscă o amendă cu valoare cuprinsă între 100-200 unități convenționale pentru persoană juridică și 100- 150 unități convenționale pentru persoană cu funcții de răspundere.

În atenția consumatorilor!

Agenția pentru Protecția Consumatorilor Vă îndeamnă să dați dovadă de responsabilitate și precauție atunci cînd procurați produse alimentare!

Obișnuiți-vă să citiți etichetele și marcajele de pe produse

Marcarea incompletă sau lipsa totală a acesteia trebuie să vă trezească suspiciuni privind calitatea și siguranța produsului. De cele mai multe ori produsul nemarcat ar putea fi mult mai periculos decît un produs expirat - consumatorul nu are nici o informație despre data producerii, originea, valabiliatea, condițiile de păstrare a produsului

Verificați termenele de valabilitate a produselor!

Deobicei pe produs sunt prezente următoarele marcaje: valabil pîna la..., expiră la..., a se consuma înainte de...;

Atunci cînd procurați produse alimentare ambalate, pe lîngă termenul de valabilitate al produsului, fiți atenți și respectați condițiile de păstrare și termenul de valabilitate al produsului după desfacerea ambalajului. Această informație trebuie să fie inclusă de către producător obligatoriu pe eticheta produsului;

Ce informație mai trebuie să conțină o etichetă pentru un produs alimentar!

În primul rînd informația despre produs trebuie să fie prezentată în limba de stat! În cazul produselor de import informația despre produs în limba de stat trebuie să fie plastă  printr-o etichetă adițională. Ea trebuie să conțină obligatoriu

  • Data producerii și termenul de valabiliate;
  • Condițiile de păstrare;
  • Ingredientele (originea produsului);
  • Date despre producător/importator;
  • Valoarea energetică a produsului;

Dacă ați depistat produse cu termenul de valabilitate expirat pe rafturile magazinelor, insistați ca acest produs să fie retras din comercializare.

De asemenea, sesizați Agenția pentru Protecția Consumatorilor la 022 74 14 64, pe adresa de e-mail consumator@apc.gov.md sau pe https://www.facebook.com/AgentiaPentruProtectiaConsumatorilor

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Mezeluri expirate într-un magazin din Chișinău
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2359875 |  ieri: 1525 |  azi: 205 |  online: 31   actualizat la: 04.12.2019
Creat de Brand.md