vezi mai mult

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a participat la un workshop organizat de EUBAM
  
 
Agenția Pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței lansează concurs de desen pentru elevii claselor V-XII, cu tematica: “Protecția Consumatorilor în Culori”.
  
 
Drepturile consumatorilor în cazul certificatelor cadou
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Atenție! Articolele pirotehnice neconforme vă pot pune viața în pericol

Atenție! Articolele pirotehnice neconforme vă pot pune viața în pericol  

10.12.2014
  1644 Accesări  

În perioada sărbătorilor de iarnă, se utilizează abundent articolele pirotehnice uzuale sau profesionale, precum şi focurile de artificii. 

În acest context, Agenția pentru Protecția Consumatorilor lansează, începînd de mîine, 11 decembrie 2014, o serie de acțiuni de verificare a agenților economici ce comercializează articole pirotehnice.

Aceste verificări fac parte din controale planificate pentru trimestrul IV al anului 2014.

Despre rezultatele controalelor revenim cu detalii.

Recomandări :

În scopul prevenirii unor incidente sau cazuri dramatice, Agenția pentru Protecția Consumatorilor vă recomandă următoarele:

Procurați articole doar din unităţile comerciale autorizate în modul stabilit. Legislaţia interzice: -comercializarea petardelor şi artificiilor prin reţeaua de comerţ ambulant.

Procurați doar produse pirotehnice etichetate în modul corespunzător, în limba de stat, care trebuie să conţină cel puţin denumirea şi adresa importatorului, tipul şi categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limitele minime de vârstă a utilizatorilor şi distanţa minimă de securitate în timpul utilizării acestora, cu ataşarea Instrucţiunii de folosire adecvată. În afară de aceasta, articolele pirotehnice trebuie să conţină informaţii cu privire utilizarea acestora în exteriorul sau interiorul încăperilor.

Pentru fiecare articol trebuie să se înmâneze o instrucţie de utilizare şi exploatare, care să conţină informaţii clare despre pericolul şi limitele utilizării acestora. Instrucţiunea poate fi anexată nemijlocit pe articole pirotehnice sau pe ambalaj, cu condiţia că textul, expus în limba de stat, este clar.

Articolele pirotehnice  pot fi comercializate doar în cazul în care  sunt marcate  corespunzator și au certificat de conformitate.

Etichetarea articolelor pirotehnice vor cuprinde cel puţin următoarele informaţii:

a) numele şi adresa producătorului şi/sau importatorului;

b) denumirea şi tipul articolului;

c) limita minimă de vîrstă a persoanelor care le pot utiliza;

d) categoria;

e) instrucţiunile de folosire;

f) anul producerii;

g) raza minimă de securitate, după caz;

h) cantitatea echivalentă netă de material exploziv activ;

i) termenul limită de folosire a articolului.

Vă atenţionăm că articolele pirotehnice prezintă pericol incendiar, iar produsele obţinute în rezultatul arderii acestora pot influenţa dăunător asupra oamenilor şi mediului ambiant. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

Stimaţi Consumatori, sperăm ca recomandările noastre vă vor fi utile și în caz că depistați cazuri de încalcare a drepturilor DVS în calitate de consumator, sesizați Agenția pentru Protecția Consumatorilor despre încălcările admise la numărul de telefon al liniei fierbinte 022 74-14-64 și 0 800 280 28 (apel gratuit din raionele țării).

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Atenție! Articolele pirotehnice neconforme vă pot pune viața în pericol
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2321966 |  ieri: 2272 |  azi: 560 |  online: 13   actualizat la: 04.11.2019
Creat de Brand.md