vezi mai mult

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a participat la un workshop organizat de EUBAM
  
 
Agenția Pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței lansează concurs de desen pentru elevii claselor V-XII, cu tematica: “Protecția Consumatorilor în Culori”.
  
 
Drepturile consumatorilor în cazul certificatelor cadou
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Produse interzise copiilor comercializate într-o instituție de învățămînt din mun.Chișinău

Produse interzise copiilor comercializate într-o instituție de învățămînt din mun.Chișinău  

12.12.2014
  1807 Accesări  

Recent, Agenția pentru Protecția Consumatorilor a verificat un șir de unității de alimentație publică din incinta instituțiilor de învățămînt din mun.Chișinău.

Verificările au fost efectua în scopul supravegherii conformităților serviciilor alimentației publice prestate cu prevederile legale în vigoare.

În cadrul controalelor au fost depistate următoarele nereguli:

  • În interiorul cantinei erau expuse spre comercializare produse interzise cum ar fi: croasante cu cremă  în sortiment , pesmeți în sortiment, băuturi de cafea 3X1 în sortiment;
  • Nu erau recoltate probe din fiecare lot de produs preparat, recipientele depistate nu erau etichetate cu mențiunile necesare, acțiune ce contravine prevederilor cap. XVI al Hotărîrii Guvernului nr.1209 din 08.11.2007 cu privire la  prestarea serviciilor de alimentației publică;
  • Lipsa meniului-model pentru 2 saptamîni aprobat pentru de Centrului de Sănătate Publică din mun. Chișinău și Direcția Educație Tineret și Sport ceea ce contravine Ordinului nr. 1762 din 27.09.2012  a Direcției Educație Tineret și Sport ,,Cu privire la aprobarea listei  produselor alimentare nerecomandate preșcolarilo și școlarilor în instituțiile  municipale";
  • Nu este dusă evidența operațiunilor economice efectuate, prin întocmirea documentului primar  cu regim special (bonul de casă);
  • Bucatele erau preparate ,, ca în condiții de casă", lipseau fișele tehnologice și de calculare, precum nu s-au prezentat și normele/rețetele ,,Culegeri de rețete și mîncăruri  pentru întreprinderile alimetației publice";
  • Lipsa registrului de reclamații;
  • Lipsa registrului de înregistrare a controalelor;
  • Informația pentru consumatori era lipsă.

Pentru încălcările depistate, inspectorii au încheiat procese-verbale cu privire la contravenţie. De asemenea, au fost eliberate prescripții de înlăturarea a neconformităților.

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor atenționează părinții că să fie atenți la produsele cu care se alimentează copii în incinta instituțiilor de învățămînt. 

În acest context vă prezintă Lista produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor indicate în Ordinul Ministerului  Sănătăţii Nr. 904  din  17.09.2012:

1.Produse alimentare cu conţinut de zaharuri de 15g şi mai mult la 100 g produs (caramele, ciocolată, bezele, conuri de zahăr, rulouri din fructe, prăjituri cu ciocolată şi cremă, brînzică glazurată în ciocolată, caramel din porumb, alte produse similare).

2. Produse alimentare cu conţinut de grăsimi de 20 g şi mai mult la 100 g produs (chipsuri, hamburgeri, gogoşi, sandwich, pizza, produse prăjite în friteuză, inclusiv pateuri, cartofi prăjiţi în ulei, alte alimente preparate prin prăjire, maioneză, brînză topită, brînzeturi tartinabile cu conţinut de grăsime peste 20%, mezeluri, slănină de porc şi de oaie, arahide şi toate tipurile de nuci şi alte produse similare).

3. Produse alimentare care conţin grăsimi hidrogenizate (margarina şi alte produse similare preparate pe bază de grăsimi hidrogenizate).

4. Produse alimentare cu conţinut de sare de l,5 g şi mai mult la 100 g produs (biscuiţi săraţi, covrigei săraţi, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate, brînzeturi sărate, alte produse similare).

5. Produse alimentare cu valoarea energetică de 300 kcal şi mai mult la 100 g produs.

6. Produse alimentare cu adaos de aditivi alimentari (băuturi nealcoolice cu adaos de aditivi alimentari, băuturi pentru sportivi, produse de preparare rapidă, gume de mestecat).

7. Băuturi energizante (cafea sau alte produse similare).

8. Condimente: oţet, muştar, piper, hrean, ketchup, ardei iuţi şi alte produse similare.

Stimaţi Consumatori, în caz că depistați cazuri de încălcare a drepturilor DVS în calitate de consumator, sesizați Agenția pentru Protecția Consumatorilor despre încălcările admise la numărul de telefon al Liniei fierbinți 022 74-14-64 și 0 800 280 28 (apel gratuit din raionele țării).

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Produse interzise copiilor comercializate într-o instituție de învățămînt din mun.Chișinău
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2321839 |  ieri: 2272 |  azi: 447 |  online: 63   actualizat la: 04.11.2019
Creat de Brand.md