vezi mai mult

Anunţ! 14 octombrie, sistare temporară a programului de lucru al Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.
  
 
Reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, au fost instruiți în domeniul securității și sănătății în muncă.
  
 
Informarea consumatorilor, una din prioritățile APCSP
  
 
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » APC a interzis temporar comercializarea a 1445 kg de produse de cofetărie

APC a interzis temporar comercializarea a 1445 kg de produse de cofetărie  

20.12.2014
  1619 Accesări  

Recent, Agenția pentru Protecția Consumatorilor a descoperit  mai multe loturi de produse de cofetărie ce  nu erau marcate corespunzător.

Inspectorii APC în cadrul unui control de stat planificat a unui depozit en-gros din mun.Chișinău au descoperit produse de cofetărie preambalate ce aveau mai multe etichete. Din 20 de loturi de produse de cofetărie verificate, 6 loturi de produse preambalate cu masa totală de 1 445 kg în valoare de 72 499,45 lei aveau indicate pe ambalaje diferite mase. Diferențele de masă de pe ambalajul produsului din start duc consumatorul în eroare și fac posibilă înșelarea acestuia.

De asemenea, a fost constat că secția de ambalare a produselor de cofetărie din cadrul depozitului nu avea autorizație sanitară.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii au încheiate procese-verbale cu privire la contravenţie și au fost eliberate prescripție de interzicere temporară a loturilor marcate incorect.

În atenția consumatorilor!

Agenția pentru Protecția Consumatorilor Vă îndeamnă să dați dovadă de responsabilitate și precauție atunci cînd procurați produse în perioada sărbătorilor de iarnă!

Obișnuiți-vă să   citiți etichetele și marcajele de pe produse;

Marcarea incompletă sau lipsa totală a acesteia trebuie să vă trezească suspiciuni privind calitatea și siguranța produsului. De cele mai multe ori produsul nemarcat ar putea fi mult mai periculos decît un produs expirat - consumatorul nu are nici o informație despre data producerii, originea, valabiliatea, condițiile de păstrare a produsului

Verificați termenele de valabilitate a produselor!

Deobicei pe produs sunt prezente următoarele marcaje: valabil pîna la..., expiră la..., a se consuma înainte de...;

Atunci cînd procurați produse alimentare ambalate, pe lîngă termenul de valabilitate al produsului, fiți atenți și respectați condițiile de păstrare și termenul de valabilitate al produsului după desfacerea ambalajului. Această informație trebuie să fie inclusă de către producător obligatoriu pe eticheta produsului;

Ce informație mai trebuie să conțină o etichetă pentru un produs alimentar!

În primul rînd informația despre produs trebuie să fie prezentată în limba de stat! În cazul produselor de import informația despre produs în limba de stat trebuie să fie plastă  printr-o etichetă adițională. Ea trebuie să conțină obligatoriu

  • Data producerii și termenul de valabiliate!
  • Condițiile de păstrare!
  • Ingredientele (originea produsului)
  • Date despre producător/importator
  • Valoarea energetică a produsului

Dacă ați depistat produse cu termenul de valabilitate expirat pe rafturile magazinelor, insisitați ca acest produs să fie retras din comercializare și solicitați Registru de reclamații pentru a nota această încălcare.

În cazul în care v-au fost lezate drepturile, nu ezitaţi, să apelaţi la APC care vă poate consilia gratuit telefonic (linia telefonică fierbinte 022 741464 şi 080028028  (apel gratuit din teritoriul Rep. Moldova)) sau pe adresa mun.Chișinău, str.Vasile Alecsandri, 78, etajul 1.

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » APC a interzis temporar comercializarea a 1445 kg de produse de cofetărie
Adresa: mun.Chișinău, str. Vasile Alecsandri 78, MD-2012. Tel. +373 22 501 980    Fax. +373 22 501 981
Total vizitatori: 2280338 |  ieri: 1425 |  azi: 73 |  online: 24   actualizat la: 11.10.2019
Creat de Brand.md