print
Aveţi copii care vor merge anul acesta la şcoală? Sfaturi utile pentru a alege corect încălţămintea
18.08.2016
1461 Accesări

  La sfîrşitul lunii august, înainte ca să înceapă noul an şcolar, încălțămintea pentru copii este la mare căutare prin magazinele și iarmaroacele școlare. Agenția pentru Protecția Consumatorilor vine cu un șir de recomandări pentru a vă ajuta să alegeți corect încălțamintea pentru copii.

  Criteriile cele mai importante în alegerea încălțămintei pentru copii sunt confortul și siguranța.

  Conform destinaţiei încălţămintea poate fi divizată în următoarele categorii:

 • Încălţăminte zilnică - încălţăminte care se poartă zi de zi;
 • Încălţăminte de gală - încălţăminte care se poartă pe o durată mică de timp, la diferite evenimente festive;
 • Încălţăminte casnică - destinată purtării în casă;
 • Încălţăminte de drum - destinată purtării de scurtă durată în drum;
 • Încălţăminte pentru odihna activă - încălţăminte pentru plimbări, odihnă şi sport.

  Partea de sus a încălţămintei poate fi confecţionată din piele naturală, artificială sau sintetică, din ţesături, precum şi din combinaţii ale materialelor nominalizate.

  Talpa poate fi din: piele naturală sau artificială, cauciuc, plastic, polivinilclorid, elastomer termoplastic, poliuretan, lemn, pâslă etc. sau combinaţii ale acestor materiale.

  Denumirile întâlnite pe încălţăminte vorbesc despre materialele folosite la fabricarea ei şi au următoarea semnificaţie: 

 1. piele naturală;
 2. piele artificială sau sintetică;
 3. material textil.

  Respectiv, simbolul care este indicat primul pe încălţăminte (de sus în jos sau de la stânga la dreapta) indică materialul din care este confecţionată partea de sus, al doilea - materialul din care se confecţionează căptuşeala şi al treilea - materialul din care se confecţionează talpa.

  La alegerea şi exploatarea încălţămintei trebuie respectate următoarele reguli:

 • Alegerea corectă a încălţămintei după mărimea piciorului (piciorul nu trebuie sa stea strâns în încălţăminte).
 • La plasarea încălţămintei pe o suprafaţă orizontală tocul trebuie să se sprijine pe ea cu întreaga suprafaţă de mers, ceea ce vorbeşte despre amplasarea corectă a acestuia în corespundere cu înălţimea ridicării călcâiului  la încălţăminte.
 • La probarea încălţămintei piciorul nu trebuie să simtă disconfort.
 • Tocul încălţămintei trebuie să fie rezistent.
 • La mers piciorul nu trebuie să se întoarcă într-o parte sau să alunece (în special la încălţămintea uşoară de vară - sandale).

  Încălţămintea pentru copii necesită a fi aleasă cu o atenţie deosebită, deoarece aceasta trebuie să corespundă unor cerinţe care reies din particularităţile anatomo - fiziologice ale organismului copiilor şi, în primul rând, al piciorului lor.

  Lungimea tălpii  încălţămintei pentru copii întotdeauna trebuie să fie  mai mare decât lungimea tălpii piciorului, deoarece în partea de vârf din faţa degetelor (în bot) trebuie să existe un spaţiu aproximativ de 10 mm, în legătură cu:

 • mărirea lungimii tălpii piciorului concomitent cu creşterea naturală a piciorului copilului;
 • lungirea piciorului în timpul mersului şi sub acţiunea presiunilor datorită greutăţii corpului.

  Dacă în încălţăminte nu va exista un spaţiu, atunci la lungirea tălpii piciorului degetele se vor încovoia, ceea ce poate cauza în viitor modificarea patologică a formei piciorului.

  Folosirea încălţămintei foarte mici, îndeosebi a celei sportive şi a celei împletite, destinată pentru folosirea zilnică pe suprafeţe tari (asfalt, beton etc.) poate fi cauza apariţiei unui picior plat.

  Tocul la încălţămintea pentru copii este obligatoriu, deoarece el artificial ridică bolta piciorului, apărând talpa piciorului de lovituri şi totodată măreşte rezistenţa încălţămintei la uzură.

  Lipsa tocului se admite numai la încălţămintea pentru copiii de vârstă mică (până la 1 an).

  Înălţimea tocului la încălţămintea pentru copiii de vârstă preşcolară (1 - 7 ani) trebuie să fie de 5-10 mm, pentru şcolari de 8-12 ani - nu mai mult de 20 mm, pentru şcolari de 13-17 ani,  băieţi - până  la 30 de mm, pentru fete -  până la 40 de mm.

  O importanţă mare o are şi ştaiful (partea din spate) încălţămintei care menţine forma călcâiului şi tălpii la mers şi preîntâmpină deformarea lor.

  Un ştaif rezistent nu permite alunecarea piciorului, ceea ce constituie o măsură profilactică care protejează contra apariţiei piciorului plat. De aceea purtarea încălţămintei fără un ştaif rezistent se admite doar pentru copiii mai mari de 11 ani.

  Încălţămintea pentru copii trebuie sa fie dotată cu fixaţii (şireturi, cureluşe, fermoare, etc.) comode şi sigure  care să nu incomodeze mişcările. Încălţămintea deschisă şi fără fixaţii nu se admite pentru preşcolari, deoarece ea oboseşte muşchii şi dereglează circulaţia sangvină.

  În timpul purtării, încălţămintea este supusă mereu influenţei apei, prafului, uzurii şi mirosului eliminat de picioare, de aceea ea necesită o îngrijire corespunzătoare. Datorită îngrijirii corespunzătoare  se îmbunătăţeşte aspectul exterior al încălţămintei, creşte gradul de confort si termenul de utilizare.

  Termenul de garanţie a încălțămintei îl constituie 30 zile. Dar dacă ați procurat încățaminte de iarnă în sezonul de vară, atunci termenul de garanţie se calculează de la începutul sezonului corespunzător, pentru perioada de iarnă de la 1 octombrie. Dacă încălțămintea procurată iarnă este de vară, atunci  perioada de garanție se calculează de la 1 aprilie.

  Un lucru foarte important de reținut este faptul că încălțamintea dacă nu are defecte nu poate fi reîntoarsă vînzătorului, în caz că va-ți răzgindit. Mai multe despre regulilor de înlocuire a produselor nealimentare şi a termenelor de garanţie aflați din Hotărîrea Nr. 1465  din  08.12.2003 cu privire la aprobarea Regulilor de înlocuire  a produselor nealimentare şi a termenelor de garanţie.

  Dacă ați depistat produse de calitate necoresponzătoare și vi s-a refuzat restituirea pagubei, sesizați Agenția pentru Protecția Consumatorilor la numărul de telefon al liniei fierbinţi 022 741 464 și 0 800 280 28 (apel gratuit din toate raioanele țării).

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media

tel. 022 501 922

 

 

 

Tel. +373 22 501 980
Fax +373 22 501 981
Copyright © 2019 Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței.