print
Sfaturi practice de alegere a luminițelor pentru sărbători
14.12.2017
701 Accesări

Pentru a simți din plin magia sărbătorilor de iarnă, oamenii obișnuiesc să  își decoreze casele și grădinile cu luminițe electrice. Astfel de evenimente pot fi serbate frumos, dacă se va ține cont de elementele privind achiziționarea și exploatarea acestor obiecte.  În acest scop, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vă atenționează că decorațiunile și instalațiile electrice pot fi periculoase pentru sănătatea și securitatea consumatorilor.

Luminițele electrice trebuie să fie însoţite de următoarele avertizări:

·        a nu se scoate sau insera lămpile când ghirlanda este racordată la reţeaua de alimentare:

·        pentru ghirlandele luminoase cu lămpi montate în serie, altele decât ghirlandele luminoase sigilate, a se înlocui imediat lămpile uzate cu alte lămpi având aceeaşi tensiune şi putere nominală, pentru evitarea încălzirilor: această cerinţă nu se aplică ghirlandelor sigilate;

·        a nu se racorda ghirlanda la reţeaua de alimentare, în stare ambalată.

Luminițele electrice obişnuite, trebuie în plus, să fie însoţite de o indicaţie care să arate că sunt destinate pentru utilizări numai în interior.

În temeiul prevederilor Standardului Moldovenesc SM EN 60598-2-20:2016 Corpuri de iluminat. Partea 2-20 Cerințe particulare. Ghirlande luminoase”, luminițele destinate a fi utilizate în exterior trebuie să fie echipate cu o fişă de priză protejată împotriva stropilor de apă sau să fie adaptabile la o conexiune permanentă cu un cablaj fix prin intermediul unei cutii de conexiuni. Lungimea cablului între fişă şi prima dulie, pentru toate tipurile de lumințe, nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m.

Conform prevederilor Reglementării tehnice „Punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune”, luminițele destinate utilizării la o tensiune nominală cuprinsă între 50 și 1 000 V pentru curentul electric alternativ și între 75 și 1500 V pentru curentul electric continuu trebuie să dispună de declarație de conformitate  bazată pe o decizie luată în urma unei evaluări, prin care producătorul sau reprezentantul său autorizat confirmă cu certitudine că produsul este conform cu cerinţele specificate. Consumatorul este în drept să solicite vînzătorului prezentarea declarației de conformitate. Lipsa acesteia prezumă neconformitatea produsului. Neoferirea datelor despre certificarea conformităţii sau a declaraţiei de conformitate se sancționează, conform Codului Contravențional, cu amendă în valoare de pînă la 6900 lei.

Agenţii economici sînt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcţionalitatea produselor de folosinţă îndelungată ce urmează a fi vîndute precum și înmînarea obligatorie a certificatului de garanție cu indicarea termenului de minim 24 luni 

Orice neconformitate apărută în perioada termenului de garanție oferă dreptul consumatorului, în dependență de complexitatea neconformității și a timpului de apariție,  de a solicita repararea produsului sau înlocuirea acestuia ori să beneficieze de reducerea corespunzătoare a preţului sau restituirea contravalorii pentru acest produs prin rezoluţiunea contractului.

În eventualele cazuri cînd agenții economici refuză să satisfacă revendicările consumatorilor recomandăm celor din urmă să se adreseze către Agenție pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței cu o reclamație.

Tel. +373 22 501 980
Fax +373 22 501 981
Copyright © 2019 Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței.